Horisontin ravintoloitsijat Riku Stenros, Maiju Åstedt ja Teemu Aura haastatteluartikkeliin

Brasserie Stadin katolle

Monista kiitetyistä ravintoloista tunnetut Teemu Aura, Riku Stenros ja Maiju Åstedt avaavat uuden ravintolan Suomen ensimmäiseen toimistopilvenpiirtäjään.

Ravintoloitsijakolmikolla Teemu Auralla, Riku Stenrosilla ja Maiju Åstedtilla on edessään kutkuttava iltapäivä. Vielä Kalasataman Horisontin 24. kerroksessa roikkuvat tuulensuojamuovit ja kaikkialla on betonisen harmaata, mutta reilun vuoden päästä siellä pitäisi sijaita yksi Helsingin kiinnostavimmista ravintoloista.

”Tänään näemme ensimmäiset luonnokset ravintolan sisätiloista. Se on aina jännittävä hetki”, Aura paljastaa rakennustyömaalla ravintolan tiloja mittaillessaan.

Kolmikko ei ole suunnittelemassa uutta ravintolaa ensimmäistä kertaa, sillä kolmikolla on takanaan jo useampi yhteinen ponnistus. Aura ja Stenros yhdistivät voimansa vuonna 2020 ja perustivat Vallillaan Bistro Albinan. Sen jälkeen yrittäjäjoukko kasvoi Åstedtilla, ja seuraavina vuosina avattiin kortteliravintola Mat Distrikt Tehtaankadulle ja bistro Le Coucou Vert Bulevardille.

Miten uusi tulokas sitten eroaa kolmikon aiemmista luomuksista?

”Sijainti on poikkeuksellinen. Meidän kaikki nykyiset ravintolat sijaitsevat katutasossa tai jopa sen alapuolella. Tämä uusi tulee sijaitsemaan korkealla, ja näköala on jotain aivan käsittämätöntä”, Aura kertoo.

”Brasserie Stadin katolla. Tosi eläväinen, kaupunkimainen brasserie. Nimeä ei ole ihan vielä päätetty”, Stenros visioi ensimmäisiä ideoita ja muut nyökkäävät hyväksyvästi vieressä. 

Horisontin ravintoloitsijat Riku Stenros, Maiju Åstedt ja Teemu Aura
Horisontin ravintola on Riku Stenrosin (vas.), Maiju Åstedtin ja Teemun Auran kolmas yhteinen ponnistus. Kolmikolle poikkeuksellisen siitä tekee se, että tällä kertaa korttelin kivijalasta on noustu kattojen yläpuolelle, koko Helsingin kivijalkaan.

Brasserie Stadin katolla. Tosi eläväinen, kaupunkimainen brasserie. Nimeä ei ole ihan vielä päätetty.

Intohimoyrittäjät löysivät toisensa

Sekä Aura että Stenros ovat toimineet ravintola-alalla jo pitkään. Stenros tunnetaan esimerkiksi porvoolaisten hotellien Onnin ja Pariisin Ville sekä ravintoloiden Sicapellen ja Meat Districtin taustalta. Aura oli puolestaan perustamassa vuonna 2003 Michelin-tähdellä palkittua Demo-ravintolaa, ja monet tuntevat hänet myös Patisserie Teemu Aura -konditoria-leipomosta.

”Kun tapasin Teemun, ovat asiat loksahtaneet kohdalleen. Näemme yrittäjinä asioita samalla tavalla. Haluamme viihdyttää ihmisiä ja rakentaa Helsingistä hyvää matkailukohdetta ja parempaa paikkaa asukkaille elää. Teemuun ja Maijuun tutustuminen on ollut yrittäjyyden paras hetki”, Stenros summaa.

”Lapsenomainen into yrittäjyyteen on vahvistunut. Kun saa jakaa omaa intohimoa muiden ihmisten kanssa, niin se on tosi inspiroivaa”, Aura täydentää.

Åstedtin kaksikko tapasi, kun hän tuli töihin ravintola Albinaan. 

”Tulin aikoinaan Helsinkiin opiskelemaan ravintolan liikkeenjohtoa. Aika nopeasti aukesi mahdollisuus lähteä avaamaan Mat Distriktia. Riku sanoi, että minulla on niin yrittäjämäinen ote, joten olisi kiva, jos lähtisin messiin. Sitä kautta pääsin tähän porukkaan”, Åstedt sanoo.

Horisontin ravintoloitsijat Teemu Aura, Maiju Åstedt ja Riku Stenros Horisontin terassilla
Teemu Aura (vas.), Maiju Åstedt ja Riku Stenros tulevan ravintolan terassilla. Lasitettu ja lämmitetty tila tulee olemaan auki ympäri vuoden.

Kiipeäminen koko Helsingin kivijalkaan kannatti

Kalastamaan saapuminen ei ollut kolmikolle heti itsestään selvä valinta, vaan se vaati kypsyttelyä.

”Teemu myi ajatusta sitkeästi. En heti ostanut sitä, sillä meidän ravintolat ovat sijainneet tyypillisesti kortteleiden kivijalassa. Kun menimme käymään ylhäällä, oli päätös selvä. Samalla tajusin, että täällä ylhäällä olemme koko stadin kivijalassa”, Stenros muistelee.

”Nyt ajateltuna sijainti tuntuu tosi paljon meidän jutulta, sillä lopulta vain yksi meidän paikoista on aivan ydinkeskustassa”, Åstedt lisää.

Kolmikko pitää Kalasataman valttina loistavia liikenneyhteyksiä. Ravintoillalliselle on helppoa saapua metrolla niin Itä-Helsingistä kuin Espoostakin.

”Minusta on siistiä, että tänne pääsee kuivin jaloin esimerkiksi rautatieasemalta vain muutamassa minuutissa ja siitä hissillä suoraan ravintolaan”, Åstedt havainnollistaa.

Yli 11 000 asukkaan ja satojen yritysten Kalasataman huima kehitys on tehnyt myös vaikutuksen. Åstedt uskoo, että kolmikon ravintolalle on Kalasatamassa tilausta.

Ja kun tarjolla oli alueen kruununjalokivi, pakko siihen oli tarttua.

”Kaupunkilaisena tottuu helposti siihen, että joku kaupunginosa on valtava rakennustyömaa. Missä vaiheessa se muuttuu siihen, että alue on nuorekas, dynaaminen, moderni ja hyvä asuinalue, jossa on hyvä yrittää ja ihmiset ovat lähellä? Uskon, että se on nyt tapahtunut”, Stenros miettii.

”Ja kun tarjolla oli alueen kruununjalokivi, pakko siihen oli tarttua”, Aura jatkaa.

Horisontin on määrä valmistua toukokuussa 2025.

Horisontin ravintoloitsijat Maiju Åstedt, Riku Stenros ja Teemu Aura Horisontin työmaalla
Maiju Åstedt, Riku Stenros ja Teemu Aura uuden ravintolan tiloissa. Ravintolan konseptin suunnittelu on jo täydessä käynnissä. Ovet avataan alkukesästä 2025.

TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT JA VIDEO: JONI Media

Miksi yrittäjäkolmikko valitsi Kalasataman ja mitä on odotettavissa? Katso video

Kalasatama_Horisontti_julkisivu_kuva_hankkeen_työmaasivuilla

Kalasataman Horisontin toimistotilat ovat nyt vuokrattavissa

Tutustu virtualisointeihin ja katso videolta Horisontin kerrosnäkymät.

Lue lisää

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kalasataman alue

Näin Kalasatamasta on kehittynyt ainutlaatuinen asumisen, työpaikkojen ja tapahtumien keskus

Kalasatamasta on muotoutunut jo yli 11 000 asukkaan ja 13 000 työpaikan urbaani keskus. Lue, miten tähän on tultu ja miltä näyttää alueen tulevaisuus.

VSCY:n yrittäjät

”Kalasatama on verkostoitumisen kuningaspaikka”

Dynaamisesta Kalasatamasta on kehittymässä kasvavien pk-yritysten alue. Markkinointitoimisto VSCY ja telemarkkinointiyritys Gainer kertovat, miksi he ovat tulleet Kalasatamaan jäädäkseen.

Anni Sinnemäki

Kalasatamasta on kehittynyt yksi Helsingin elinkeinoelämän nopeimmin kasvavista alueista

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan Kalasatama on hyvä osoitus kaupungin tavoitteista, joissa yhdistyvät asuminen ja työpaikat sekä hyvä sijainti ja erinomaiset joukkoliikenneyhteydet.

Saku Sipola ja Kristiina Sotka

Millainen on nyt unelmien toimisto? Toimitilojen asiantuntijat kertovat

SRV:n Saku Sipola ja Kristiina Sotka valottavat, miten uusi toimitila voi edistää työntekijöiden hyvinvointia ja kuinka se tehdään.

Kalasataman tornit

”Yrityksen toimitila viestii siitä, miten se näkee oman asemansa ja tavoitteensa”

Konkariarkkitehti Pekka Helin kannustaa yrityksiä panostamaan laadukkaisiin toimitiloihin.

Horisontti-havainnekuva

Vetovoimainen työympäristö on sijoitus tulevaisuuteen

Toimiston monopoli työntekopaikkana on murtunut. Palkittu muotoilujohtaja Antti Pitkänen kertoo, mitä työympäristöltä nyt odotetaan.

Kalasataman korkeita tornitaloja sekä liikennettä

Kolme syytä vuokrata toimitilaa Helsingin Kalasatamasta

Käsi sydämellä, pidetäänkö teidän yrityksessä toimitilastrategiaa aitona kilpailuetuna? Jos vastaus on ei, niin käytä seuraavat pari minuuttia tämän jutun lukemiseen.