Anni Sinnemäki

Kalasatamasta on kehittynyt yksi Helsingin elinkeinoelämän nopeimmin kasvavista alueista

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan Kalasatama on hyvä osoitus kaupungin tavoitteista, joissa yhdistyvät asuminen ja työpaikat sekä hyvä sijainti ja erinomaiset joukkoliikenneyhteydet.

Kalasatama Helsingin itäisessä kantakaupungissa kasvaa vauhdilla. Alueen rakentaminen aloitettiin vuonna 2009, ja viime vuonna saavutettiin jo 10 000 asukkaan rajapyykki.

”Alue kasvaa tuhannen asukkaan vuosivauhdilla. Viime vuonnakin aloitettiin tuhannen uuden asunnon rakentaminen, vaikka elämme tilannetta, jossa asuntorakentaminen on hidastunut”, kertoi Helsingin kaupunkisuunnittelusta vastaava apulaispormestari Anni Sinnemäki SRV:n mediapäivässä 25.3.

Kalasatama kasvaa tuhannen asukkaan vuosivauhdilla. 

”Kaupungin investoinnit alueelle ovat merkittäviä ja ne lähenevät miljardia euroa. Yksityiset investoinnit samassa ajassa ovat olleet seitsemän miljardia. Julkisia investointeja, kuten kouluja, päiväkoteja ja puistoja, tarvitaan, kun rakennetaan uutta kaupunkia”, Sinnemäki jatkaa.

Anni Sinnemäki
Apulaispormestari Anni Sinnemäki uskoo, että modernille toimitilalle on tarvetta ja niiden kysyntä kasvaa etenkin alueille, joilla on hyvät joukkoliikenneyhteydet.

Uudesta raitiolinjasta tulossa yksi käytetyimmistä reiteistä

Sinnemäen mukaan Kalasatama on osoitus Helsingin kaupungin keskeisistä tavoitteista, joissa korostuvat hyvä sijainti ja etenkin hyvät joukkoliikenneyhteydet. Uusi raitiolinja 13 Nihdistä Pasilaan aloittaa liikennöinnin tämän vuoden aikana. Lisäksi alueelle pääsee kätevästi jo nyt metrolla, omalla autolla, kävellen tai pyörällä.

”Kalasatama-Pasila-raitiotie nopeuttaa siirtymiä Kalasatamaan Pasilan asemalta, mikä tarkoittaa myös sitä, että Kalasatamasta tulee saavutettavampi kaikille niille ihmisille, jotka asuvat lähijuna-asemien läheisyydessä pääkaupunkiseudulla. Kun katsoo eri arvioita ja ennusteita, näyttää siltä, että uudesta raitiolinjasta tulee yksi Helsingin käytetyimmistä reiteistä”, Sinnemäki arvioi.

Kalasatamasta tulee saavutettavampi kaikille niille ihmisille, jotka asuvat lähijuna-asemien läheisyydessä.

Tällä hetkellä Kalasatamassa on yli 13 000 työpaikkaa, ja Helsingin kaupungin tavoitteena on kasvattaa työpaikkojen määrää vielä tuntuvasti. Esimerkiksi parhaillaan rakenteilla on Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä Horisontti, joka valmistuessaan ensi vuonna tarjoaa alueelle 1 000 uutta työpaikkaa. Kalasataman kaltaisille sijainneille on Sinnemäen mukaan myös toimitilojen kohdalla kysyntää.  

Juhani Hiippavuori
Kalasataman vauhdikas kasvu näkyy myös kauppakeskus Redin luvuissa. Vt. kauppakeskusjohtaja Juhani Hiippavuori esittelee kolme vuotta peräkkäin kasvaneita kävijä- ja myyntimääriä.

Kasvu näkyy myös kauppakeskus Redissä

Yksi keskeinen osa Kalasataman houkuttelevuutta ovat kauppakeskus Redin kaupat, palvelut ja ravintolat. Hiljattain Rediin on avattu uusi kirjasto ja ravintolamaailma.

Kalasataman kasvu on näkynyt myös Redin luvuissa. Viime vuonna kokonaiskävijämäärä kasvoi 13 prosenttia kivuten yli 10 miljoonan kävijään. Kokonaismyynnissä kasvua oli 16 prosenttia ja se ylitti 150 miljoonan euron rajan.

”Vetovoimaisuudesta kertoo myös se, että viimeisen kolmen vuoden aikana Redissä on aloittanut 30 uutta yritystä. Myös tämä vuosi on alkanut markkinaan suhteutettuna positiivisesti”, sanoo Redin vt. kauppakeskusjohtaja Juhani Hiippavuori.

Karoliina Partanen
Kesko oli ensimmäisiä Kalasatamaan muuttaneita isoja yrityksiä. Keskon viestintäjohtaja Karoliina Partanen kertoo, että sijainti ja alueen tulevaisuuden näkymät houkuttelivat.

Alueen vireys ja loistosijainti houkuttelivat Keskon Kalasatamaan

Kesko oli yksi varhaisista Kalasatamaan muuttaneista isoista yrityksistä. Keskon viestintäjohtaja Karoliina Partasen mukaan Keskolla toimitilojen sijaintia pohditaan hyvin pitkäjänteisesti vuosikymmeniksi eteenpäin. Esimerkiksi aiempi pääkonttori Helsingin Katajanokalla sijaitsi samalla paikalla vuodesta 1940 lähtien.

1 800 keskolaista saapui Kalasatamaan vuonna 2019. Kalasataman valinnassa avainasemassa olivat keskeinen sijainti sekä hyvä saavutettavuus julkisilla liikennevälineillä ja autolla. Lisäksi Partasen mukaan Kesko halusi pääkonttorin vireän kaupallisen alueen läheisyyteen, jossa on myös ketjun ruokakauppoja.

”Näimme, että kyseessä on tulevaisuuden alue ja tämä on tosi vireä. Uskomme, että saamme houkuteltua tänne paljon kuhinaa vuosien myötä”, Partanen kiteyttää.

Näimme, että kyseessä on tulevaisuuden alue ja tämä on tosi vireä.

Päivittäin K-kampuksella työskentelee 600–1200 henkilöä, ja rakennuksesta löytyy 1 200 työpistettä. Lisäksi K-kampus toimii myös tapahtumakeskuksena.

”Olemme sitoutuneet tänne pitkällä tähtäimellä. Seuraamme mielenkiinnolla, mihin suuntaan Kalasatama kehittyy ja minkälaisia yrityksiä tänne saadaan houkuteltua”, Partanen sanoo.

TEKSTI JA KUVAT: Aku Karjalainen

Horisontti-havainnekuva

Kalasataman Horisontin toimitilat ovat nyt vuokrattavissa

Tutustu virtualisointeihin ja katso videolta Horisontin kerrosnäkymät.

Lue lisää

Kalasataman alue

Kalasatamaa pitää kotinaan jo sadat edelläkävijäyritykset ja yli 10 000 vihreitä arvoja arvostavaa asukasta. Täällä vastuullisen ja tulevaisuuteen katsovan yrityksen on hyvä näyttää, mitä se ajattelee, mihin se uskoo ja mitä se tavoittelee. Kalasatama on loistava ympäristö modernille asiantuntijayritykselle.

Lue lisää Kalasataman alueesta
Kalasataman siluetti

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kalasataman alue

Näin Kalasatamasta on kehittynyt ainutlaatuinen asumisen, työpaikkojen ja tapahtumien keskus

Kalasatamasta on muotoutunut jo yli 11 000 asukkaan ja 13 000 työpaikan urbaani keskus. Lue, miten tähän on tultu ja miltä näyttää alueen tulevaisuus.

Horisontin ravintoloitsijat Riku Stenros, Maiju Åstedt ja Teemu Aura haastatteluartikkeliin

Brasserie Stadin katolle

Monista kiitetyistä ravintoloista tunnetut Teemu Aura, Riku Stenros ja Maiju Åstedt avaavat uuden ravintolan Suomen ensimmäiseen toimistopilvenpiirtäjään.

VSCY:n yrittäjät

”Kalasatama on verkostoitumisen kuningaspaikka”

Dynaamisesta Kalasatamasta on kehittymässä kasvavien pk-yritysten alue. Markkinointitoimisto VSCY ja telemarkkinointiyritys Gainer kertovat, miksi he ovat tulleet Kalasatamaan jäädäkseen.

Kalasataman tornit

”Yrityksen toimitila viestii siitä, miten se näkee oman asemansa ja tavoitteensa”

Konkariarkkitehti Pekka Helin kannustaa yrityksiä panostamaan laadukkaisiin toimitiloihin.

Horisontti-havainnekuva

Vetovoimainen työympäristö on sijoitus tulevaisuuteen

Toimiston monopoli työntekopaikkana on murtunut. Palkittu muotoilujohtaja Antti Pitkänen kertoo, mitä työympäristöltä nyt odotetaan.

Kalasataman korkeita tornitaloja sekä liikennettä

Kolme syytä vuokrata toimitilaa Helsingin Kalasatamasta

Käsi sydämellä, pidetäänkö teidän yrityksessä toimitilastrategiaa aitona kilpailuetuna? Jos vastaus on ei, niin käytä seuraavat pari minuuttia tämän jutun lukemiseen.

Näkymät Horisontin 24. kerroksesta

Huippuravintola pilvenpiirtäjän katolla vie ravintolaelämyksen arjen yläpuolelle

Toimistopilvenpiirtäjä Horisontin 24. kerrokseen rakentuu kaupungin uusin ja houkuttelevin ravintola. Ravintolakonsultti Juha Vuorela kertoo, mitä tulevalta ravintolalta voi odottaa.