Horisontti-havainnekuva

Vetovoimainen työympäristö on sijoitus tulevaisuuteen

Toimiston monopoli työntekopaikkana on murtunut. Palkittu muotoilujohtaja Antti Pitkänen kertoo, mitä työympäristöltä nyt odotetaan.

Etätyö, hybridityö ja uudet työnteon tavat ovat muuttaneet merkittävästi toimiston vaatimuksia. Nyt toimisto kilpailee houkuttelevana työntekopaikkana monien muiden tilojen, kuten kodin, vapaa-ajan asunnon tai kahvilan kanssa. 

”Työympäristöjen kehittämisessä olemme ottaneet muutamassa vuodessa kiinni kehitystä useamman vuosikymmenen edestä”, kiteyttää työympäristöihin erikoistuneen Agile Worksin toinen perustaja, kokemusjohtaja Antti Pitkänen.

Pitkänen uskoo, että toimistolla on tärkeä rooli organisaatioille myös tulevaisuudessa. Eri paikkojen keskeiset vetovoimatekijät ja odotukset niitä kohtaan pitää vain ymmärtää ja ottaa paremmin huomioon.

”Vetovoimainen toimisto -selvityksemme mukaan tällä hetkellä tärkeimpiä syitä tulla toimistolle ovat yhteistyön tekeminen lähitiimin kanssa, osallistuminen kokouksiin tai tapahtumiin sekä työ- ja yksityiselämän tasapainon ylläpitäminen.”

Antti Pitkänen
Antti Pitkäsen mukaan työympäristön muutoksilla voidaan esimerkiksi vähentää tuotekehityksen läpimenoaikoja, edistää uusien innovaatioiden syntymistä sekä vähentää tuotepalautuksia.

Vähemmän mutta parempaa

Mitä asioita hyvältä työympäristöltä sitten vaaditaan? 

Pitkäsen mukaan toimistoilta odotetaan erityisesti joustavuutta, helppokäyttöisyyttä ja sitä, että ratkaisut tukevat erilaisia käyttötarkoituksia. Hyvässä toimistossa tilat tukevat erilaisia työskentelytyylejä ja mahdollistavat monipaikkaisen yhteistyön, kun tiimit ovat usein hajautettuja ja tilanteet vaihtelevat nopeasti.

Hyvä toimiston sijainti ja yleisesti laatu ovat tärkeämmässä roolissa kuin aikaisemmin.

Ergonomiset kalusteet, luonnonvalo ja viihtyisä ilmapiiri ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat työntekijöiden hyvinvointiin ja tuottavuuteen. Lisäksi toimistossa tulisi olla teknologisia ratkaisuja, kuten älykkäät kokoustekniikat ja tilojen hallintajärjestelmät, jotka helpottavat päivittäistä työskentelyä.

”Vähemmän mutta parempaa on selvä suunta työympäristöjen kehittämisessä. Hyvä toimiston sijainti ja yleisesti laatu ovat tärkeämmässä roolissa kuin aikaisemmin. Myös vastuullisuuden merkitys korostuu aiempaa enemmän eli ei lämmitetä hukkaneliöitä turhaan ja käytetään ekologisia materiaaleja”, Pitkänen vertaa.

Tuottavuuden kasvu kustannussäästöjä suurempi hyöty

Kun väki toimistolla on vähentynyt, moni yrityspäättäjä on alkanut miettiä tilojen käytön tehostamista ja siitä saatavia kustannussäästöjä. Pitkänen huomauttaa, että työympäristömuutoksissa yritykselle saatava suurempi hyöty tulee aivan muuta kautta.

”Työympäristön muutos on aina investointi tulevaisuuteen. Jos pystymme lisäämään tuottavuutta joidenkin tiimien osalta, saattaa vaikutus olla kymmenkertainen verrattuna siihen, mitä se olisi tilojen tehostamisen osalta. Esimerkiksi yhdessä asiakasprojektissa erillisten tuotekehityspaikkojen läpimenoaika saatiin puolitettua ja takaisinpalautukset vähenivät 25 prosenttia.”

Pitkäsen mukaan toimitilojen uudistamisessa kannattaa hyödyntää työympäristöasiantuntijoiden osaamista. Kaikki lähtee liikkeelle nykytilanteen arvioinnista sekä tarpeiden ja tavoitteiden selvittämisestä. Tärkeää on ottaa myös henkilöstö mukaan suunnittelutyöhön.

SRV:n uusissa toimitilakohteissa parhaita ratkaisuja etsitään yhdessä asiakkaan kanssa ja hyödynnetään tarvittaessa laajaa kumppaniverkostoa. 

”Huonoin ratkaisu on kopioida suoraan muualta jokin konsepti tai ratkaisu ilman, että olisi mietitty, mitä oma organisaatio oikeasti tarvitsee.  Tällöin vaarana on, että työntekijät keräänny toimistolle, vuorovaikutus heikkenee ja pahoinvointi lisääntyy”, Pitkänen korostaa.

TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: SRV ja Agile Work

Kalasatama_Horisontti_julkisivu_kuva_hankkeen_työmaasivuilla

Kalasataman Horisontin toimistotilat ovat nyt vuokrattavissa

Tutustu virtualisointeihin ja katso videolta Horisontin kerrosnäkymät.

Lue lisää

Kalasataman alue

Kalasatamaa pitää kotinaan jo sadat edelläkävijäyritykset ja yli 10 000 vihreitä arvoja arvostavaa asukasta. Täällä vastuullisen ja tulevaisuuteen katsovan yrityksen on hyvä näyttää, mitä se ajattelee, mihin se uskoo ja mitä se tavoittelee. Kalasatama on loistava ympäristö modernille asiantuntijayritykselle.

Lue lisää Kalasataman alueesta
Kalasataman siluetti

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Kalasataman alue

Näin Kalasatamasta on kehittynyt ainutlaatuinen asumisen, työpaikkojen ja tapahtumien keskus

Kalasatamasta on muotoutunut jo yli 11 000 asukkaan ja 13 000 työpaikan urbaani keskus. Lue, miten tähän on tultu ja miltä näyttää alueen tulevaisuus.

Horisontin ravintoloitsijat Riku Stenros, Maiju Åstedt ja Teemu Aura haastatteluartikkeliin

Brasserie Stadin katolle

Monista kiitetyistä ravintoloista tunnetut Teemu Aura, Riku Stenros ja Maiju Åstedt avaavat uuden ravintolan Suomen ensimmäiseen toimistopilvenpiirtäjään.

VSCY:n yrittäjät

”Kalasatama on verkostoitumisen kuningaspaikka”

Dynaamisesta Kalasatamasta on kehittymässä kasvavien pk-yritysten alue. Markkinointitoimisto VSCY ja telemarkkinointiyritys Gainer kertovat, miksi he ovat tulleet Kalasatamaan jäädäkseen.

Saku Sipola ja Kristiina Sotka

Millainen on nyt unelmien toimisto? Toimitilojen asiantuntijat kertovat

SRV:n Saku Sipola ja Kristiina Sotka valottavat, miten uusi toimitila voi edistää työntekijöiden hyvinvointia ja kuinka se tehdään.

Anni Sinnemäki

Kalasatamasta on kehittynyt yksi Helsingin elinkeinoelämän nopeimmin kasvavista alueista

Helsingin apulaispormestari Anni Sinnemäen mukaan Kalasatama on hyvä osoitus kaupungin tavoitteista, joissa yhdistyvät asuminen ja työpaikat sekä hyvä sijainti ja erinomaiset joukkoliikenneyhteydet.

Kalasataman tornit

”Yrityksen toimitila viestii siitä, miten se näkee oman asemansa ja tavoitteensa”

Konkariarkkitehti Pekka Helin kannustaa yrityksiä panostamaan laadukkaisiin toimitiloihin.

Kalasataman korkeita tornitaloja sekä liikennettä

Kolme syytä vuokrata toimitilaa Helsingin Kalasatamasta

Käsi sydämellä, pidetäänkö teidän yrityksessä toimitilastrategiaa aitona kilpailuetuna? Jos vastaus on ei, niin käytä seuraavat pari minuuttia tämän jutun lukemiseen.