– Asuminen
Silja Rantanen:
”Taiteilijan mielikuvitus edustaa yksilön itsemääräämisoikeutta”
Silja Rantasen teos Kenen Helsinki on 182 metriä pitkä alumiinikomposiittilevylle tulostettu maalaus Junatien kevyenliikenteen reitin varrella. Minkälaisena näet julkisen taiteen roolin tiivistyvässä kaupungissa? John Galsworthyn romaanissa The Forsyte Saga on taiteen paikasta sananvaihto, jonka kautta päähenkilöt esittäytyvät toisilleen. Soames Forsyten mukaan taide kuuluu museoon ja kotien seinille, Irene Heronin mielestä taas kaikkialle. Soames edustaa pääomaa, Irene ihmisen vapaata itsemääräämisoikeutta. Asetelma ei ole yksioikoinen, vaan Soames ymmärtää kuvataidetta paremmin kuin Irene. Romaanissa ei ole yhtään kohtaa, jossa Irene panisi taideihannettaan täytäntöön, kun taas Soames kerää taidetta läpi kuohuvien vaiheidensa.
Pääoma ja yksilön itsemääräämisoikeus kamppailevat julkisessa kaupunkitilassa. Taiteilijan mielikuvitus edustaa yksilön itsemääräämisoikeutta. Kun tilataan taideteoksia mihin hyvänsä, taiteilijaan pitää luottaa asiantuntijana. Mielikuvitus on osa taiteilijan asiantuntemusta.
Silja Rantanen kertoo teoksestaan REDIssä:
Teosta suunnitellessani kuvittelin Ruotsista Venäjälle Suomen rannikon läpi viivan, joka lävistää
Helsingin. Teoksen sijoituspaikka sijaitsee tällä viivalla. Nimi Kenen Helsinki on kunnianosoitus Vilhelm Helanderin ja Mikael Sundmanin teokselle Kenen Helsinki (1972), joka oli ikäisilleni sukupolvikokemus. Teos sai minut havaitsemaan, että kaupunkitilalla ja näkymien estetiikalla on myös poliittinen ja historiallinen ulottuvuus. Öljyvärein maalattu muistikarttani ilmentää tätä kerroksellisuutta. Ilmakuva on kuvio, johon sisältyy kertomus.
Tässä teoksessa minua inspiroi kaikkein eniten sen erikoinen perusmuoto, 182 metrin pituus. Käsin maalatulla originaalillakin on pituutta kuusikymmentä metriä. Se on maalarin flow-tilan visuaalinen vertauskuva. En oikeastaan ajattele mitään muuta maalatessani.
Silja Rantanen
Silja Rantanen (s.1955) on arvostetuimpia taidemaalareitamme. Hän on saanut lukuisia merkittäviä kansainvälisiä ja kotimaisia taidepalkintoja. Hän on tehnyt useita arkkitehtuuriin integroituja julkisia teoksia, mm. Kuvan ylitys, Uudenmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus (arkkitehti Pekka Helin), Värikartta Suomen Berliinin suurlähetystöön (arkkitehdit Rauno Lehtinen, Pekka Mäki ja Toni Peltola), ”Var är du, Jacques Bernis” Arlandan lennonjohtotornin fasadiin sekä Emporia-tavaratalon 80-metrisen julkisivuteoksen Malmöhön (näissä arkkitehti Gert Wingård). Vastikään on valmistunut julkisivuteos Helsingin Jätkäsaareen yhdessä Carolus Enckellin kanssa. Rantanen on toiminut Kuvataideakatemian maalaustaiteen professorina vuosina 2010-2015. Nuoruudessaan Silja Rantanen omaksui vaikutteita arkkitehtuurin fenomenologiasta käydystä kansainvälisestä keskustelusta. Hän on tulkinnut kulttuuria tilallisuuden kautta maalaamalla projektioita ja muistikarttoja. Kenen Helsinki on jatkoa Rantasen viime vuonna yksityisnäyttelyssä esittelemille värikkäille ilmakuville Venetsiasta ja sitä ympäröivästä laguunista.