Korkea tornitalo auringonpaisteessa

Lumo One

Kohteen tiedot

Valmistuminen2022
SijaintiHelsinki

Rakentamamme Lumo One on Suomen korkein vuokratalo ja yksi Helsingin Kalasataman pilvenpiirtäjäkortteliin kuuluvista tornirakennuksista. Redin kauppakeskuksen yhteyteen rakennettu 31-kerroksinen, yli 120 metriä korkea pilvenpiirtäjä pitää sisällään 291 Lumo-vuokra-asuntoa ja tarjoaa vaihtoehtoisen mahdollisuuden omistusasumiselle. Aiempien tornien rakentamisesta kertynyt kokemus mahdollisti tehokkaamman työmaan – yhden kerroksen runkorakentamiseen käytetty aika lyheni puolella Majakkaan ja Loistoon verrattuna. Lumo One on valmistunut vuonna 2022.

Lumo One on Suomen korkein vuokratalo Osa SRV:n historian suurinta rakennushanketta, kolmanneksi valmistunut tornitalo Kalasataman kahdeksan tornin kokonaisuudesta 120 m, 31 kerrosta, 291 vuokra-asuntoa

Lumo One on yksi Suomen korkeimmista tornitaloista 

Lumo One -tornitalon rakentaminen käynnistyi keväällä 2020 ja sen ensimmäiset asukkaat pääsivät muuttamaan uusiin koteihinsa jo kesäkuussa 2022. Lumo One on osa kahdeksan tornitalon kokonaisuutta, joka on kokonaisuudessaan SRV:n historian suurin rakennushanke. Kalasataman tornitaloista ensimmäisenä valmistui vuonna 2019 Majakka, ja vuonna 2021 Loisto. Parhaillaan rakenteilla on Visio, joka valmistuu vuoden 2023 lopussa. Kalasataman tornien kokonaisuuden on määrä valmistua vuonna 2027.  

Kalasataman Lumo One

Korkea rakentaminen vaatii erityisosaamista 

”Valtavat rakennukset tuovat mukanaan suuren määrän työntekijöitä, turvallisuusasioita, materiaalien logistiikkaa ja erilaisia tarkastuslistoja, jotta tuuli ei pääse aiheuttamaan vahinkoa”, luettelee SRV:n korkean rakentamisen yksikön johtaja Kai Remmler. 

Oman mausteensa Lumo One -rakennushankkeelle toi koronapandemia, jonka aikana Lumo One-pilvenpiirtäjä on rakennettu. Tutustumiskierrokset ja asuntoesittelyt vaativat tavallista enemmän järjestelyä osallistujamäärärajoitusten, suojavarusteiden ja koordinoinnin osalta, mutta hankkeen aikataulu piti ja asukkaat pääsivät lopulta muuttamaan Lumo One -koteihinsa arvioitua aiemmin. 

Aiempien tornien rakentamisesta kertynyt kokemus siivitti aikataulussa pysymiseen – kun yhden kerroksen rungon rakentaminen vei aiemmin kaksi viikkoa, saatiin se nyt aikaan noin kuudessa päivässä.   

“Lumo One -tornissa suuri ero oli runkorakenteen vaihtuminen kantavista betoniseinistä ja valetuista laatoista paikalla valettuun pilari-laatta-runkoon. Näin työmäärä oli pienempi, jolloin runkokiertoa saatiin nopeutettua,” kertoo Remmler. 

Laadukkaita kaupunkikoteja kantakaupungin yllä  

“Tornitalon asunnot ovat huolella suunniteltuja, viihtyisiä ja laadukkaita kaupunkikoteja. Maisemien ihailun mahdollistavat lattiasta kattoon ulottuvat ikkunat, ja lisäksi kodeista löytyy parvekkeen sijaan raikas viherhuone. Talon 29. kerroksesta löytyvät myös hulppeat yhteistilat, joiden lasitetut terassit, upeat saunatilat sekä monikäyttöinen asukaslounge houkuttelevat kokkaamaan ystäville tai nauttimaan löylyistä kantakaupungin yllä. Talon asukkaille on myös tulossa kattava valikoima erilaisia asumisen palveluita arkea ja eloa helpottamaan” kuvailee Lumo-kotien aluejohtaja Laura Koiranen

Rakentamassa sujuvampaa arkea 

Tornirakentaminen kaupunkikeskuksiin luo mahdollisuuden Suomessa ennen näkemättömille palvelukokonaisuuksille, joiden avulla ihmisten aikaa voidaan vapauttaa arjen rutiineista itselle mieluisaan tekemiseen. Monipuoliset palvelut ja toimivat yhteistilat ovat torniasukkaille tekemämme tutkimuksen mukaan arvokas lisä asumiseen. Yhteiset tilat palveluineen, kuten kuntosalit, saunat ja koirien pesupisteet, on tehty asukkaita kuunnellen heidän toiveisiinsa sopiviksi.  

“Muuttopäivien sujuvuuden varmistamiseksi varasimme talon edustalta katualueen, porrastimme muutot ja toimme paikan päälle Lumo-kotien henkilökuntaa opastamaan muuttajia. Osa asiakkaista hankki täyden palvelun muuttopalvelun kauttamme” kertoo Koiranen. 

SRV on tornirakentamisen pioneeri Suomessa  

Korkea rakentaminen on yksi SRV:n keskeisistä osaamisalueista sekä kilpailueduista. Kokemusta on Kalasataman tornien lisäksi kertynyt useista huippuhankkeista ympäri Suomen: Espoon Niittykumpuun kohonnut Espoon korkein rakennus, 85-metrinen Niittyhuippu, sekä Oulussa 50 metriin kurkottava 16-kerroksinen Satamarannan Masto. Tampereella 25-kerroksinen hotelli Torni kurkottaa 88,5 metriin. Tornitalot Topaasi (17 kerrosta) ja Opaali (16 kerrosta) puolestaan sijaitsevat Tampereen Kannella eli käytännössä junaradan päällä.   

Elinkaariviisaus tornirakentamisessa 

Korkea rakentaminen on kestävää kaupunkikehitystä. Tontit hyödynnetään tehokkaasti, kun tiiviissä kaupunkiympäristössä rakennetaan ylöspäin hyvien julkisten liikenneyhteyksien läheisyydessä. Lumo One on toteutettu muuntojoustavaksi siten, että kevyet väliseinät on mahdollista purkaa, mikäli asuntoja tarvitsee jatkossa muokata tai muuttaa niiden käyttötarkoitusta. Ratkaisu nopeutti myös rakentamista. 

Tornit ovat arvorakennuksia, joiden käyttöikä suunnitellaan pitkäksi. Ne ovat näkyviä maamerkkejä, jotka muokkaavat kaupunkikuvaa ja kasvattavat keskustojen vetovoimaa. Huollolla ja kunnossapidolla vaalitaan rakennusomaisuuden arvoa.  Rakennuksen painesuhteita hallitsemalla sen energiankulutus pienenee.  

Runkorakennevalintojen avulla rakentamisen betonimäärää on mahdollista vähentää merkittävästi. Tornien isosta pohjapinta-alasta huolimatta rakennuksen painon suhde pohjapinta-alaan nähden on normaalia taloa pienempi. Lumo Onessa saatiin tarkan suunnittelun avulla energiankulutusta pienennettyä entisestään. Talo on Suomen ensimmäinen BREEAM Very Good -tason sertifioinnin saanut tornirakennus.