Käsi kirjoittamassa vihkoon ja croissantti sekä kahvi pöydällä

Mitä jos vuokraisit asunnon omalle lapsellesi?

Oletko koskaan harkinnut, että ostaisit sijoitusasunnon ja vuokraisit sen omalle lapsellesi?

Tuhansissa kodeissa ympäri Suomea on eletty jännittäviä hetkiä, kun yhteishaun tulokset on julkaistu ja monella nuorella on alkamassa uuden opiskelupaikan myötä kokonaan uusi elämänvaihe: muutto pois lapsuudenkodista ja itsenäisen elämän aloitus. Opiskelijoiden asunnonetsintä käynnistyy, osa saa opiskelija-asunnon, osa vuokraa vapailta markkinoilta ja osa saa asunnon perheen avulla. Ai miten?

Omistusasunnon hankinta lapsen opiskelukodiksi on monellakin tapaa järkevä ratkaisu. Varsinkin pääkaupunkiseudulla opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille halukkaille, ja muut opiskelupaikasta tiedon saaneet ovat asuntoapajilla samaan aikaan. Lisäksi omistusasunnon hankinta on sijoitus tulevaisuuteen.

Lempeä startti asuntosijoittamisen aloittamiseen

Jos ostat vanhempana opiskelukodin lapsellesi, huolesi lapsen kodin löytämisestä häviää. Kodin hankkiminen omalle lapselle on lempeä startti asuntosijoittamisen aloittamiseen. Oman lapsesi elämäntyyli on tullut sinulle jo vuosien varrella tutuksi, ja voit olla varma, että hänellä on matala kynnys ilmoittaa sinulle uuden kotinsa asioista. Kun lapsesi opinnot päättyvät, voit jättää asunnon vuokralle tai myydä sen eteenpäin. Parhaassa tapauksessa asunnon arvo on noussut lapsesi opiskeluvuosien aikana.

Olohuone, jossa on sohva ja suuret ikkunat

Asumistukea voi saada myös vanhempien omistamaan asuntoon

Tiesitkö, että lapsesi voi saada yleistä asumistukea, vaikka olisit hänen vanhempanaan asunnonomistaja? Asumistuen määrä riippuu muun muassa lapsen tuloista ja asumismenoista. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta.

Asunnon voi vuokrata omalle lapselle halutessaan myös käypää markkinavuokraa edullisemmin, mutta tällöin kannattaa huomioida myös vaikutukset verovähennysoikeuksiin. Lue lisää vuokran suuruuden vaikutuksesta vähennyksiin verottajan sivuilta.

Miksi uudiskohde on hyvä sijoitus?

Kun hankit sijoitusasunnoksi uudisasunnon, asumiskulut ovat helposti ennakoitavissa, kun yllättäviä korjaus- tai remonttitarpeita ei ole odotettavissa.

Kun uudisasunnon sijainnin valitsee huolella, se helpottaa vuokralaisen löytymistä oman lapsen opiskelija-asuntotarpeen jälkeen. Pääkaupunkiseudulla kannattaa harkita uudiskohteen hankkimista esimerkiksi radanvarrelta, koska liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä on nopeaa ja vaivatonta.

Yhdistetty olohuone ja ruokailutila, jossa kasveja ja huonekaluja

Tällä hetkellä opiskelijoille täydellisesti sopivia yksiöitä löytyy esimerkiksi loistavien yhteyksien päässä sijaitsevasta Helsingin Kokardista ja luonnon läheisyyttä tarjoavista Vantaan Aarnista sekä Vantaan Lentueesta.

Millainen on vuokranantajan ja vanhemman yhteisrooli?

Jos päätät ostaa sijoitusasunnon ja vuokrata sen lapsellesi, muista sopia hänen kanssaan selvät säännöt vuokranmaksusta. Saat vanhemmuuden lisäksi uuden roolin alkaessasi toimia myös hänen vuokranantajanaan. Muista kuitenkin lapsesi oikeus yksityisyyteen, äläkä tee hänen kotiinsa yllätysvierailuja varoittamatta. Kun kunnioitat lapsesi elämää ja hänen kotiaan, hän viihtyy kodissaan paremmin. Voit suhtautua vuokranantajuuteen lapsesi kanssa harjoitteluna – kaiken ei tarvitse mennä saman tien putkeen, mutta saat hänen kanssaan hyvää treeniä vuokranantajalta vaadittuihin taitoihin. Jos siirryt vuokraamaan asuntoa ulkopuoliselle vuokralaiselle, asiat sujuvat hänen kanssaan jo sulavasti.

Taitelijan näkemys Helsingin Kokardin asunnon olohuoneesta

Etsitkö uutta asuntoa?

Uudiskohteemme rakennetaan kaupungin halutuimmille paikoille. Tutustu suunnitteilla ja myynnissä oleviin koteihimme.

Tutustu kohteisiimme

Sinua saattaisi kiinnostaa

Vermonniityn maisemakuvaa

Vermonniityssä kaikki tarvittava on 15 minuutin etäisyydellä

Leppävaarasta ja sen lähialueista on kehittynyt toimiva yhdistelmä vehreyttä ja urbaania kaupunkielämää. Espoon Leppävaaran alueen projektinjohtaja Mika Rantala kertoo, minkälainen alue Suur-Leppävaarasta on muotoutunut ja miltä näyttää sen tulevaisuus?

Pasilan Kokardin kerhohuone

Miikael valitsi perheensä ensiasunnoksi uudiskohteen

Tyttären syntymän myötä Miikaelin kolmihenkinen perhe kaipasi lisää tilaa. Perheen ensimmäinen omistusasunto löytyi Pasilasta.

Jukka Rantala Kokardin kattoterassilla

”Asumiskustannukset ovat seuraavat 20 vuotta vakiot”

Jukka Rantala muutti tammikuussa yhdessä puolisonsa kanssa Helsingin Pasilaan valmistuneeseen Kokardiin. Hän kertoo, miksi uudiskohde oli heille itsestään selvä valinta.