Lapset leikkivät hyvin suunnitellulla pihalla.

Miten innostaa lapsia liikkumaan enemmän?

Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt jo pidemmän aikaa. Hyvä pihasuunnittelu ja matalan kynnyksen harrastustoiminta ovat keskeisessä roolissa ongelman ratkaisemisessa.

Vain joka kolmas 7–15-vuotias lapsi ja nuori liikkuu tarpeeksi, selviää keväällä julkaistusta lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa 2022 -tutkimuksesta. Liikkumissuosituksen mukaan heidän tulisi liikkua joka päivä vähintään tunnin ajan reippaasti tai rasittavasti.

Valtaosa lapsista ja nuorista liikkui omatoimisesti ja noin puolet urheiluseuroissa. Vuonna 2022 yleisimmin käytettyjä liikuntapaikkoja olivat kevyen liikenteen väylät, oma tai kaverin piha sekä aito luonto. Etenkin oma tai kaverin piha nousi yhdeksi eniten käytetyistä liikuntapaikoista.

Hyvin suunniteltu piha innostaa liikkumaan ja lisää hyvinvointia

Pihojen merkitys lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta on tunnistettu myös SRV:llä, ja sen vuoksi pihojen suunniteluun kiinnitetään erityistä huomiota.

”Tuomme koulujen ja asuntokohteiden pihoille monipuolisia liikkumiseen ja leikkimiseen kannustavia elementtejä. Monipuolisten kiipeilytelineiden ja keinujen lisäksi pihoilla on myös avointa aluetta hyppimiseen, pelaamiseen ja juoksenteluun”, kertoo SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen.

Asuntokohteissa on tavoitteena rakentaa isoja korttelikohtaisia leikkipaikkoja.

”Tämä mahdollistaa naapureihin tutustumisen ja uusien leikkikaverien saamisen. Isoihin pihoihin on myös mahdollista suunnitella suuremmat ja monipuolisemmat leikkiin ja liikkumiseen kannustavat piha-alueet”, sanoo SRV:n elinkaariviisaiden asuntojen kehityspäällikkö Lotta Toivonen.

Koulujen pihat ovat usein koululaisten lisäksi myös kaikkien muiden kuntalaisten käytettävissä iltaisin ja viikonloppuisin.

”Suunnittelemme pihat mahdollisimman esteettömiksi, jotta piha-alueiden yhdenvertainen käyttö on mahdollista kaikenikäisille. Huolehdimme myös hyvästä valaistuksesta, jotta pihalla on turvallista liikkua ja viettää aikaa kaikkina vuodenaikoina”, kertoo SRV:n elinkaarihankkeiden johtaja Jani Kuivamäki.

Lapset leikkivät pihalla.
Asuntokohteissa pyrimme rakentamaan isoja korttelikohtaisia leikkipaikkoja, mikä tarjoaa enemmän mahdollisuuksia liikkumiseen.

Kaupunkilaiset pääsevät vaikuttamaan rakentamiseen

Airaksinen korostaa, että pihat, terassit ja viherkatot ovat keskeinen osa ihmisten hyvinvointia, mutta myös tärkeä osa kaupunkiluontoa. Pihasuunnittelussa painotetaan luonnon monimuotoisuutta, kuten lajiston rikkautta ja dynaamisia istutuksia, jotka jäljittelevät luonnon kasviyhdyskuntia.

”Viheralueet auttavat myös muun muassa hulevesien viivyttämisessä ja lisäksi ne sitovat pienhiukkasia ja viilentävät paikallisesti hellepäivinä”, Airaksinen havainnollistaa.

Jotta pihat palvelevat mahdollisimman hyvin käyttäjien tarpeita, otamme asiakkaat mukaan pihojen suunnitteluun.

”Kysymme aina asiakkailtamme heidän tarpeitaan ja toiveitaan. Lisäksi kartoitamme uusimpia tutkimuksia aiheesta ja analysoimme olemassa olevia kohteita. Kysymme myös käyttäjiltä, mikä nykyisessä kohteessa toimii hyvin ja mitä voisi parantaa. Lisäksi käytämme Suunnannäyttäjät-paneelia saadaksemme näkemyksiä kehittämisen kohteista”, Airaksinen luettelee vaikuttamisen kanavia.

Lamminrahkan koulun piha
Tuomme koulujen pihoille monipuolisia liikkumiseen ja leikkimiseen kannustavia elementtejä.

Tuemme lasten harrastustoimintaa

Omatoimisen liikkumisen lisäksi myös lasten ja nuorten harrastustoimintaan osallistuminen on vähentynyt. Lasten ja nuorten liikuntakäyttäytyminen Suomessa 2022 -tutkimuksen mukaan vuonna 2022 urheiluseuratoimintaan osallistui 58 prosenttia 7–15-vuotiaista lapsista ja nuorista, kun vuonna 2016 vastaava osuus oli 62 prosenttia.

SRV on yhteistyökumppanina Lasten Liikkeessä, joka on Suomen Olympiakomitean ja koko liikuntayhteisön yhteinen ponnistus lasten ja nuorten liikunnallisen harrastustoiminnan lisäämiseksi. Lasten Liike tukee urheiluseuroja ja yhdistyksiä mahdollistaen iltapäivien liikuntakerhot, yhteiset varustehankinnat, maksuttomien harrastusryhmien perustamisen, lajikokeilut ja vähävaraisten lasten harrastamisen.

TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: SRV 

Lapset kokeilevat urheilulajeja.

Osallistu 16.9.2023 maksuttomaan Olympiapäivään

Lauantaina 16.9.2023 vietetään Olympiapäivää Helsingin Olympiastadionilla. Olympiapäivä on kaikille avoin ja maksuton tapahtuma, joka tarjoaa yleisölle mahdollisuuden kokeilla eri lajeja ja sytyttää kipinän uuteen liikuntaharrastukseen.

Uusi liikuntaharrastus on helppo löytää myös elokuussa avatusta Sporttihaku-palvelusta.

Lue lisää OlympiapäivästäTutustu Sporttihakuun

Sinua saattaisi kiinnostaa

Perhe keittiössä

Suunnannäyttäjät haluavat pintamateriaaleilta luonnetta ja kestävyyttä

Uudiskohteiden koteihin toivotaan nyt valkoisen lisäksi väriä. Tammen sävyt ovat leviämässä keittiöistä myös kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tämä selviää tuoreista Suunnannäyttäjät-paneelin kyselyistä.

Asuntojen-pohjaratkaisut-pääkuva

Suunnannäyttäjät haluavat asuntoihin runsaasti säilytystilaa

Tällä hetkellä kerrostaloasuntoon halutaan etenkin parveke ja oma vaatehuone. Myös erillinen keittiö kasvattaa suosiotaan, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelin kyselystä.

Asuintalot Wood City

Suunnannäyttäjät haluavat suosia pitkäikäisiä ja kierrätettäviä rakennusmateriaaleja

Ekologisuuden merkitys korostuu yhä useammin asunnonostajan valinnoissa. Rakennusmateriaalien on nyt oltava vastuullisesti tuotettuja, helposti kierrätettäviä ja pitkäikäisiä, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelimme kyselystä.