Suunnäyttäjien työpaja

Kestävämpää suunnittelua ja parempaa rakentamista – kuuntelemalla

Ensimmäisissä Suunnannäyttäjien työpajoissa paneuduttiin keittiöihin ja siihen, mitkä ratkaisut toimivat tämän päivän ympäristössä ja kestävät aikaa. Tavallisten kaupunkilaisten osallistaminen luo mahdollisuuden vaikuttaa, Suunnannäyttäjät toteavat.

Kun lupaamme, emme tee sitä heppoisesti. Siksi olemme perustaneet Suunnannäyttäjät-paneelin, joka on kaikille kaupunkilaisille avoin yhteisö.

”Asiakaslupauksemme on Kuuntelemalla rakennamme viisaasti. Perustimme Suunnannäyttäjät-paneeliin marraskuussa 2021 ja siitä on kehittynyt yksi keskeisistä kuuntelemisen kanavistamme", kertoo SRV:n asiakaskokemuspäällikkö Henna-Riikka Kylmälä.

”Mukana valtakunnallisessa Suunnannäyttäjissä on jo 1 200 kaupunkilaista eri puolilta Suomea. Eri elämänvaiheissa olevien ihmisten yhdistävänä tekijänä on kiinnostus asuntojen, toimitilojen ja alueiden kehittämiseen. Suunnannäyttäjät ovat voineet vaikuttaa tähän mennessä esimerkiksi kyselyjen kautta”, hän jatkaa.

Työpajassa päästiin vaikuttamaan keittiöiden suunnitteluun

Juuri tästä kuuntelemisesta ja vaikuttamisesta oli kyse myös ensimmäistä kertaa järjestetyissä Suunnannäyttäjien kahdessa työpajassa, joista toinen pidettiin Helsingin Kalasatamassa kesäkuisena iltana.

Aktiivinen joukko asunnoista ja sisustusvalinnoista kiinnostuneita Suunnannäyttäjiä kokoontui yhteen pureutuakseen siihen, millainen on tänä päivänä toimiva keittiö – ja mitä se ei ole.

“Tällaiset kokoontumiset ovat todella kivoja, pääsee tapaamaan ihmisiä, jotka ovat aiheesta yhtä lailla kiinnostuneita”, pari vuotta Suunnannäyttäjissä mukana ollut Satu Väisänen toteaa.

Satu Väisänen
Satu Väisänen saapui Suunnannäyttäjien työpajaan Lahdesta. Hän on osallistunut Suunnannäyttäjien kyselyihin jo parin vuoden ajan.

Vaikuttamista eri näkökulmista

Työpajassa nautittiin keskustelun tehosta parhaimmillaan: erilaiset elämäntilanteet, tarpeet kodin ja keittiön toimivuudelle sekä haaveet ja unelmat tulivat kuulluiksi. Heti tutustumisesta lähtien tilan täytti nauru, hymy ja hyväntuulisuus. Keittiöiden pohjapiirroksia käsittelevien ryhmätöiden lomasta huokui innostunut puheensorina.

Työpajaan Lahdesta saapuneen Väisäsen ajoi Suunnannäyttäjiin vahva mielenkiinto asuntoja ja koteja kohtaan. Formaatin osallistavuus saa monia koteja remontoineelta ja rakentaneeltakin konkarilta kiitosta.

“Tästä saadaan varmasti kerättyä arvokasta tietoa – syvemmin kuin vain kyselyjä toteuttamalla.”

Helsinkiläinen Jiro Järviruokoa motivoi Suunnannäyttäjiin vahvasti oma elämäntilanne: asumisoikeusasunnossa eläessä vaikutusmahdollisuudet kodin ratkaisuihin ovat olemattomat. Siksikin osallistuminen tavallisen ihmisen näkökulmasta tuntuu merkityksekkäältä.

“Ajattelen, että jos on mitään keinoja vaikuttaa, mistä olisi myös hyötyä, niin tahdon olla mukana. Haluan myös uskoa, että tämä yhteisö toimii, koska tämä on ihmisille sydämen asia.”

Järviruoko näkee, että Suunnannäyttäjien kaltaisen formaatin kautta uudiskohteiden suunnitteluun saadaan moniäänisyyttä ja laajaa näkökulmaa eri elämäntilanteista.

“Näin myös suunnittelijat pääsevät avartamaan ajatteluaan, koska näkemyksiä siitä, mitkä ratkaisut toimivat, on yhtä monta kuin on ihmisiäkin. Näin kuullaan heitäkin, joita ei välttämättä muuten kuulla.”

Jiro Järviruoko
Jiro Järviruoko kiittelee Suunnannäyttäjien formaattia. Hän uskoo, että sitä kautta ääneen pääsevät myös ne, joita ei välttämättä muuten kuulla.

Suuret kysymykset, ruohonjuuritason ääni

Ilmastonmuutos, kaupungistuminen, digitalisaatio. Elinkaariviisaaseen rakentamiseen sisältyy jatkuva työ sen eteen, että rooli ja vastuu suurissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä tunnistetaan ja kannetaan.

Suunnannäyttäjien suunnalta toive on kirkas: rakentamisessa tulisi ottaa asukkaiden ääni sekä muuttuva ympäristö entistä herkemmin huomioon. Kun elin- ja toimintaympäristöt muuttuvat, tulisi rakentamisenkin muuttua.

Tätä pohdittiin myös työpajassa, jossa käsiteltiin muun muassa kierrättämisen tehostumista ja sitä, miten siitä tehdään kodeissa entistä mutkattomampaa. Työpajassa tuotiin ilmi myös kyselytuloksia, jotka osoittavat, miten toiveet keittiöstä ja arki eivät kohtaa – laskutila loppuu kesken, lajittelulle ei ole tilaa ja hankalien kaappien kolina tuskastuttaa.

“Paljon on muuttunut lyhyessä ajassa, ja rakentamisessa tämä tulee ottaa huomioon jo suunnittelussa”, Järviruoko toteaa.

Kestävyyttä lisää myös se, että koti voi elää asukkaidensa mukana, Väisänen pohtii.

“Toivon rakentamiselta laadukkaita materiaaleja, muunneltavuutta ja sitä, että asukkaat pystyisivät vaikuttamaan itse ratkaisuihin mahdollisimman pitkään. Muunneltavuus antaisi mahdollisuuksia sopeutua muuttuviin elämäntilanteisiin – mitä enemmän, sen hienompaa.”

TEKSTI JA KUVAT: Suvi Living

SRV Suunnannäyttäjät Isä ja lapsi

Liity mukaan Suunnannäyttäjiin ja vaikuta!

Suunnannäyttäjänä pääset vaikuttamaan tulevien asuntojen, toimitilojen ja alueiden kehittämiseen. Voit liittyä Suunnannäyttäjiin uusimman kyselyn kautta. Liittyminen mukaan ei sido sinua mihinkään.

Lue lisää Suunnannäyttäjistä ja liity mukaan

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Perhe keittiössä

Suunnannäyttäjät haluavat pintamateriaaleilta luonnetta ja kestävyyttä

Uudiskohteiden koteihin toivotaan nyt valkoisen lisäksi väriä. Tammen sävyt ovat leviämässä keittiöistä myös kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tämä selviää tuoreista Suunnannäyttäjät-paneelin kyselyistä.

Asuntojen-pohjaratkaisut-pääkuva

Suunnannäyttäjät haluavat asuntoihin runsaasti säilytystilaa

Tällä hetkellä kerrostaloasuntoon halutaan etenkin parveke ja oma vaatehuone. Myös erillinen keittiö kasvattaa suosiotaan, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelin kyselystä.

Asuintalot Wood City

Suunnannäyttäjät haluavat suosia pitkäikäisiä ja kierrätettäviä rakennusmateriaaleja

Ekologisuuden merkitys korostuu yhä useammin asunnonostajan valinnoissa. Rakennusmateriaalien on nyt oltava vastuullisesti tuotettuja, helposti kierrätettäviä ja pitkäikäisiä, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelimme kyselystä.

Vehreä kerrostalon piha-alue

Suunnannäyttäjät arvostavat luonnon monimuotoisuutta pihoillaan

Suunnannäyttäjät haluavat tukea luonnon monimuotoisuutta sekä saada eri-ikäiset asukkaat viihtymään pihoilla monipuolisten aktiviteettien parissa.

Vaalea sohva, jolla makoilee harmaa koira

Suunnannäyttäjät arvostavat koteja, joissa voi elää kestävästi ympäristöä säästäen

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä omassa kodissasi ja sen lähiympäristössä? Entä millaisia toiveita sinulla on ympäristöystävällisyydelle kodissa?

Nuori pariskusta tekee ruokaa keittiössä

Suunnannäyttäjien ideat ovat SRV:n päätösten tukena

Haluaisitko sinä vaikuttaa tulevaisuuden rakentamiseen ja ryhtyä suunnannäyttäjäksi? Vuoden täyttävässä Suunnannäyttäjät-foorumissa kuunnellaan SRV:n sidosryhmiä.

Viherseinä parvekkeelle

Suunnannäyttäjät innostuivat parvekkeiden viherseinistä

SRV kysyi Suunnannäyttäjiltä ajatuksia viherseinästä – vastauksia tuli runsaasti ja suurin osa vastaajista oli kiinnostunut viherseinästä omalle parvekkeelleen.

Asiantuntijat vapaamuotoisessa palaverissa toimistolla

Suunnannäyttäjät arvostavat toimistojen suunnittelussa viihtyvyyttä

Hyvät sisäolosuhteet, kuten ilmanvaihto, valaistus ja akustiikka, vaikuttavat eniten toimiston viihtyvyyteen.