Perhe keittiössä

Suunnannäyttäjät haluavat pintamateriaaleilta luonnetta ja kestävyyttä

Uudiskohteiden koteihin toivotaan nyt valkoisen lisäksi väriä. Tammen sävyt ovat leviämässä keittiöistä myös kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tämä selviää tuoreista Suunnannäyttäjät-paneelin kyselyistä.

Keittiö on monessa kodissa kodin toimintojen keskipiste. Avokeittiön sijasta uudiskohteeseen kaivataan nyt erillistä keittiötä. Yli puolet Suunnannäyttäjät-paneeliin vastanneista suosii keittiötä, joka on erotettu muusta tilasta osittain tai kokonaan kiinteällä seinällä ja ovella. Kaksi viidestä vastaajasta haluaisi muusta tilasta saarekkeella erotetun keittiön.

”Vaikka avokeittiöllä on edelleen kannattajansa, erillinen keittiö on nostanut selkeästi suosiotaan. Todennäköisesti se koetaan arjen hallinnan kannalta helpompana vaihtoehtona”, kiteyttää SRV:n pintamateriaaleista vastaava hankintainsinööri Taru Kuisma.

Erillinen keittiö on nostanut selkeästi suosiotaan.

Vajaa puolet vastaajista valitsisi uudiskohteen keittiöön valkoiset kalusteet, mutta luonnolliset sävyt ovat kasvattaneet suosiotaan.

”Keittiöihin halutaan tällä hetkellä selkeästi enemmän väriä. Toivotuimpia ovat sekä vaalea että tumma puukuvio, mutta myös pehmeät hiekan ja saven värit ovat tulossa. Harmaa on jäämässä pois”, Kuisma kertoo.

Jopa 70 prosenttia vastaajista haluaa kodinkoneet integroituna kalusteisiin.

Kylpyhuoneissa vaalean sävyyn halutaan yhdistää kivikuoseja

Samanlainen trendi alkaa näkyä hiljalleen myös kylpyhuoneiden sisustusvalinnoissa. Joka kolmas Suunnannäyttäjistä valitsisi kylpyhuoneen seiniin edelleen valkean seinälaatan, mutta vaaleaan halutaan yhdistää muitakin sävyjä. Joka kolmas ottaisi kylpyhuoneeseensa kivikuosisen laatan valkoisena tai hiekansävyisenä.

”Lattialaatoissa toivotuimpia ovat edelleen kylmät, tummat sävyt, mutta suosiota ovat kasvattaneet myös lämpimät hiekan sävyt”, Kuisma tulkitsee kyselyn tuloksia.

Valkoiset kalusteovet pitävät pintansa edelleen kylpyhuoneissa. Puolet valitsisi ne kylpyhuoneeseensa, mutta kolmannes vastaajista päätyisi pintamateriaalin värissä tammeen.

”Näyttää selkeästi siltä, että tammen sävyt ovat levinneet keittiöistä kylpyhuoneisiin”, Kuisma miettii.

Lattian kestettävä kolhuja ja kulutusta

Lattiavalinnoissa kulutusta kestävät vaihtoehdot olivat Suunnannäyttäjien suosiossa. Kaksi viidestä valitsisi lattialleen parketin, mutta vinyylilankku on ajanut suosiossa laminaatin ohi. Sen valitsisi joka viides. Myös kovapuulattian tunnettuus on noussut ja siihen päätyisi lähes viidennes vastaajista.

”Kulutusta kestävät lattiamateriaalit sopivat erityisesti lemmikkieläin- ja lapsiperheisiin, sillä ne kestävät paremmin iskuja ja naarmuja. Parketin käyttöikää voi tosin pidentää hiomalla”, Kuisma vertaa.

Pintamateriaalit koetaan tärkeäksi osaksi asunnon ostamista

Kuisman mukaan SRV:llä seurataan tarkasti kuluttajien muuttuneita makuja.

”Pyrimme ottamaan suosituimmat toiveet huomioon valmiissa sisustustyyleissämme ja tuomaan niihin haluttuja materiaaleja. Mutta kaikkea on kuitenkin aina mahdollista saada muutostöinä. Autamme asunnon ostajia valintojen tekemisessä”, Kuisma kertoo.

Pyrimme ottamaan suosituimmat toiveet huomioon valmiissa sisustustyyleissämme.

Suunnannäyttäjien kyselyn tulokset paljastavat, että kuluttajat pitävät pintamateriaalien valintoja tärkeänä osana uudiskohteen ostamista. Lähes 80 prosenttia olisi valmis tilaamaan haluamansa materiaalit muutostöinä, jos sitä ei ole tarjolla vakiovalikoimassa.

”Kolmannes voisi panostaa muutostöihin maksimissaan 2 000 euroa ja reilu kolmannes maksimissaan 5 000 euroa. Tämä osoittaa sen, että omasta kodista halutaan tehdä itsensä näköinen, mihin uudiskohde tarjoaa loistavat mahdollisuudet”, Kuisma korostaa.

Pintamateriaalikyselyyn vastasi 455 ja keittiökyselyyn 684 Suunnannäyttäjää. Kyselyt toteutettiin joulukuussa 2023 ja helmikuussa 2024.

TEKSTI JA VIDEO: Aku Karjalainen KUVA: SRV

SRV Suunnannäyttäjät Isä ja lapsi

Vastaa uusimpaan Suunnannäyttäjien kyselyyn

Vastaa uusimpaan kyselyyn ja liity samalla Suunnannäyttäjät-paneeliimme. Suunnannnäyttäjänä pääset vaikuttamaan siihen, millaista tulevaisuutta rakennamme.

Vastaa kyselyyn

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Perhe keittiössä

Suunnannäyttäjät haluavat pintamateriaaleilta luonnetta ja kestävyyttä

Uudiskohteiden koteihin toivotaan nyt valkoisen lisäksi väriä. Tammen sävyt ovat leviämässä keittiöistä myös kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tämä selviää tuoreista Suunnannäyttäjät-paneelin kyselyistä.

Asuntojen-pohjaratkaisut-pääkuva

Suunnannäyttäjät haluavat asuntoihin runsaasti säilytystilaa

Tällä hetkellä kerrostaloasuntoon halutaan etenkin parveke ja oma vaatehuone. Myös erillinen keittiö kasvattaa suosiotaan, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelin kyselystä.

Asuintalot Wood City

Suunnannäyttäjät haluavat suosia pitkäikäisiä ja kierrätettäviä rakennusmateriaaleja

Ekologisuuden merkitys korostuu yhä useammin asunnonostajan valinnoissa. Rakennusmateriaalien on nyt oltava vastuullisesti tuotettuja, helposti kierrätettäviä ja pitkäikäisiä, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelimme kyselystä.

Vehreä kerrostalon piha-alue

Suunnannäyttäjät arvostavat luonnon monimuotoisuutta pihoillaan

Suunnannäyttäjät haluavat tukea luonnon monimuotoisuutta sekä saada eri-ikäiset asukkaat viihtymään pihoilla monipuolisten aktiviteettien parissa.

Vaalea sohva, jolla makoilee harmaa koira

Suunnannäyttäjät arvostavat koteja, joissa voi elää kestävästi ympäristöä säästäen

Mitkä asiat ovat sinulle tärkeitä omassa kodissasi ja sen lähiympäristössä? Entä millaisia toiveita sinulla on ympäristöystävällisyydelle kodissa?

Nuori pariskusta tekee ruokaa keittiössä

Suunnannäyttäjien ideat ovat SRV:n päätösten tukena

Haluaisitko sinä vaikuttaa tulevaisuuden rakentamiseen ja ryhtyä suunnannäyttäjäksi? Vuoden täyttävässä Suunnannäyttäjät-foorumissa kuunnellaan SRV:n sidosryhmiä.

Viherseinä parvekkeelle

Suunnannäyttäjät innostuivat parvekkeiden viherseinistä

SRV kysyi Suunnannäyttäjiltä ajatuksia viherseinästä – vastauksia tuli runsaasti ja suurin osa vastaajista oli kiinnostunut viherseinästä omalle parvekkeelleen.

Asiantuntijat vapaamuotoisessa palaverissa toimistolla

Suunnannäyttäjät arvostavat toimistojen suunnittelussa viihtyvyyttä

Hyvät sisäolosuhteet, kuten ilmanvaihto, valaistus ja akustiikka, vaikuttavat eniten toimiston viihtyvyyteen.