Asunnon vastikkeet – mitä ne ovat?

Asuminen

Asunnon vastikkeet – mitä ne ovat?

Tiedätkö mitä taloyhtiölle maksettavat vastikkeet ovat ja minkä takia niitä maksetaan? Osaatko erottaa hoitovastikkeen ja rahoitusvastikkeen toisistaan?

Yhtiövastike

Yhtiövastikkeella tarkoitetaan maksua, joka perustuu taloyhtiön yhtiöjärjestykseen sekä asunnon pinta-alaan tai osakkeiden määrään. Sitä peritään jokaiselta taloyhtiön osakkaalta (asunnolta). Maksulla katetaan yhtiön menoja, ja se maksetaan kerran kuukaudessa.

Yhtiövastike koostuu hoitovastikkeesta ja rahoitusvastikkeesta.

Hoitovastike

Hoitovastikkeen määrän päättää varsinainen yhtiökokous vuosittain. Hoitovastikkeella katetaan rakennuksen ylläpito, pienet yllättävät korjaukset sekä monenlaisia yhtiön juoksevia kuluja. Tällaisia kuluja ovat esimerkiksi lämmitys, kunnossapito, puhtaanapito, jätehuolto, isännöinti ja kiinteistövero. Jos taloyhtiö sijaitsee vuokratontilla ja tonttia ei voida lunastaa, sisältää hoitovastike myös tontin vuokraamisesta aiheutuvat kulut. Yleensä hoitovastike määräytyy neliömetriperusteella, eli mitä isompi asunto, sitä isompi hoitovastike.

Rahoitusvastike/pääomavastike

Rahoitusvastikkeella lyhennetään asunnolle kohdistuvaa taloyhtiön pitkäaikaista pääomalainaa sekä maksetaan lainaan kohdistuvia korkokuluja. Rahoitusvastiketta kutsutaan myös pääomavastikkeeksi. Uudisasunnoissa laina on taloyhtiön pitkäaikaista rakennusaikaista lainaa. Rahoitusvastike maksetaan kuukausittain osana yhtiövastiketta, ellei yhtiölainaosuutta ole maksettu pois asunnon valmistumisen yhteydessä tai myöhemmin asumisen aikana.

Uudisasunnoissa pääomavastike on usein 1–2 vuoden ajan matalampi, koska alussa lainasta maksetaan vain korkoja. Tämän jälkeen korkoihin lisätään myös lyhennykset, jolloin rahoitusvastikkeen suuruus nousee.

Osakkaan lainaosuuden suuruus määräytyy asunnon osakelukumäärän mukaisesti (isommissa asunnoissa osakkeiden lukumäärä on suurempi), ja se on mahdollisuus maksaa pois kokonaan tai osittain, kuten yllä mainittiin.

Tonttivastike

Jos taloyhtiö sijaitsee valinnaisella vuokratontilla, asunnon omistaja maksaa myös erillistä tonttivastiketta. Mikäli asunnon omistaja lunastaa tonttiosuuden omakseen, ei tonttivastiketta peritä.  Tonttivastike on vuokraa, eikä sen maksaminen pienennä huoneistokohtaista tontin lunastushintaa.

Taloyhtiöissä, joissa vuokratonttia ei voi lunastaa omaksi (esimerkiksi kaupungin vuokratontti), ei peritä erillistä tonttivastiketta, vaan vuokratontin kustannus sisältyy hoitovastikkeeseen.

Käyttömaksut

Taloyhtiö voi periä hoito- ja pääomavastikkeiden lisäksi erillisvastikkeita, jos yhtiöjärjestyksessä on näin määrätty. Erillisvastike voi olla esimerkiksi vesivastike, laajakaistavastike tai saunamaksu. Tällöin kyseisiä kuluja ei kateta hoitovastikkeella, vaan erikseen sovituilla perusteilla. Uudisasunnoissa vesimaksu peritään yleensä ennakkoon asunnossa asuvien henkilöiden määrän mukaan kerran kuukaudessa. Summa tasataan noin kerran vuodessa huoneistokohtaisen mittauksen eli toteutuneen vedenkulutuksen mukaan.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit