Jätkäsaaren Airut-kortteli

Uuden asunnon hinta ja vastikkeet – mistä ne muodostuvat?

Mistä uudiskohteen kustannukset koostuvat?

Uuden asunnon ostamisen kustannukset ovat hyvin ennakoitavissa. Uudisasunnon velaton kauppahinta jakaantuu kahteen osaan: myyntihintaan ja huoneistokohtaiseen yhtiölainaan.  

Lisäksi tontin omistusmuoto vaikuttaa asunnon hintaan ja mahdollisiin kuukausittaisiin kustannuksiin. Asuntokaupan yhteydessä on maksettava myös varainsiirtovero. 

Myyntihinta

Myyntihinta maksetaan asunto-osakkeiden myyjälle eli perustajaurakoitsijalle.

Myyntihinnasta maksetaan noin 15 prosenttia kaupanteon yhteydessä. Loput maksetaan rakentamisen aikana sitä mukaa, kun rakentaminen edistyy. Maksueriä voi olla yhteensä esimerkiksi viisi ja ne jakaantuvat seuraavasti:  

  • kaupanteossa 15 prosenttia,  
  • rakentamisen aikana kolmessa erässä 20 prosenttia, 20 prosenttia ja 20 prosenttia sekä  
  • valmistumisen yhteydessä loput 25 prosenttia. 

Velaton hinta

Velaton hinta on asunnosta maksettava kokonaishinta, joka muodostuu myyntihinnasta ja huoneistokohtaisesta yhtiölainaosuudesta.  

Yhtiölaina  eli taloyhtiön laina

Velaton myyntihinta sisältää taloyhtiön ottaman rakennusaikaisen lainan. Jos haluat jättää huoneistokohtaisen lainan ja lyhentää sitä velkakirjan ehtojen mukaan, maksat taloyhtiön valmistuttua pääomavastiketta kuukausittain. Pääomavastike lyhentää huoneistokohtaista osuuttasi taloyhtiölainasta velkakirjan mukaisen lyhennysvapaan jälkeen.

Voit myös maksaa yhtiölainaosuutesi kokonaan pois ennen asunnon valmistumista. Voit maksaa lainaosuuden osittain tai kokonaan myös myöhemmin velkakirjan ja taloyhtiön hallituksen määritteleminä ajankohtina. Tämä on mahdollista yleensä 1–2 kertaa vuodessa.

Uudisasunnoissa on yleistä, että ensimmäisenä vuotena yhtiölainasta maksetaan vain korkoja. Tämän jälkeen korkoihin lisätään myös lyhennyserät, jolloin pääomavastikkeen suuruus nousee.

Jos myyt asunnon, siirtyvät jäljellä oleva yhtiölaina ja pääomavastikkeet uudelle omistajalle. 

Oma tontti, valinnainen vuokratontti vai vuokratontti 

Tontin omistusmuoto vaikuttaa myös asunnon hintaan ja kuukausittaisiin kustannuksiin.

  • Jos asunto-osakeyhtiö on rakennettu omalle tontille, tontti sisältyy asunnon kauppahintaan eikä tonttivuokraa makseta. 
  • Jos taloyhtiö sijaitsee valinnaisella vuokratontilla, asunnon omistaja maksaa myös erillistä tontinvuokravastiketta. Mikäli asunnon omistaja lunastaa tonttiosuuden omakseen, ei tontinvuokravastiketta peritä. Tontinvuokravastike on vuokraa, eikä sen maksaminen pienennä huoneistokohtaista tontin lunastushintaa. 
  • Taloyhtiöissä, joissa vuokratonttia ei voi lunastaa omaksi (esimerkiksi kaupungin vuokratontti), ei peritä erillistä tontinvuokravastiketta, vaan vuokratontin kustannus sisältyy hoitovastikkeeseen. 

Varainsiirtovero

Kun ostat asunnon, on sinun maksettava varainsiirtovero.

  • Varainsiirtovero on kaksi prosenttia asunnon velattomasta kauppahinnasta. Varainsiirtovero laskee 1.1.2024 alkaen 1,5 prosenttiin, jota sovelletaan takautuvasti 12.10.2023 alkaen tehtyihin luovutuksiin.  
  • Ensiasunnon ostajan varainsiirtoveron verovapaus poistuu 1.1.2024 alkaen. 
  • Tonttiosuuden lunastamisesta maksetaan varainsiirtoveroa kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentin mukaan. Kiinteistöjen varainsiirtoveroprosentti laskee 1.1.2024 alkaen 4 prosentista 3 prosenttiin.  
Avaimet naulakossa

Usein kysytyt kysymykset taloyhtiön vastikkeista

Osaatko erottaa hoitovastikkeen ja pääomavastikkeen toisistaan? Tutustu vastikkeiden eroihin ja usein kysyttyihin kysymyksiin. 

Lue lisää vastikkeista
Asunnonostaja viettää aikaa kadulla

Hyödynnä Kodinostajan etumme ja ensiasunnon ostajan lisäetu

Jotta uuteen asuntoon olisi helpompi päästä kiinni, tarjolla on alennettuja hintoja. Ensiasunnon ostajille tarjoamme lisäetuna varainsiirtoveron suuruisen alennuksen 30.4.2024 asti. 

Tutustu Kodinostajan etuihin

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taulun ripustaminen

RT:n Vihmo: ”Nyt on asunnonostajalle oivallinen hetki toimia”

Mitä asunnon ostamisessa kannattaa ottaa huomioon juuri nyt? Milloin epävarmuus hellittää? Asiantuntijat vastaavat asunnonostajia tällä hetkellä askarruttaviin kysymyksiin.

Itä-Pasilan talojen julkisivuja

Mitä kuuluu Pasila?

Pasilalaiset kertovat, millainen asuinalueiden helmi paljastuu betonikuoren alta. Asukkaidensa rakastaman alueen asukasmäärä kolminkertaistuu vuoteen 2040 mennessä.

Käsi kirjoittamassa vihkoon ja croissantti sekä kahvi pöydällä

Mitä jos vuokraisit asunnon omalle lapsellesi?

Oletko koskaan harkinnut, että ostaisit sijoitusasunnon ja vuokraisit sen omalle lapsellesi?

Lentueen piha ja pihasauna.

Miten rakentamisessa voidaan ehkäistä ilmastonmuutosta ja luontokatoa?

Luonnon monimuotoisuutta voidaan lisätä rakennetussa ympäristössä monin tavoin. Siitä on hyötyä niin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä kuin siihen sopeutumisessa.

Taloyhtiö Lentueen julkisivu pihapiiristä

Kehärata ja tuleva ratikka lisäävät Aviapoliksen kotien vetovoimaa

Lentueessa asut elinkaariviisaasti lähellä luontoa.