Lapset tutkivat turvakenkää

Rakentaminen lapsen silmin

Miltä Kalasatama näyttää ilmasta kaikkine työmaineen ja löytyykö oma koti ilmakuvasta? Hei, siinähän on meidän päiväkodin työmaa!

Ihan silloin alussa, kun ei ollut seiniä, eikä kattoa. Porukassa herää kysymys: miten rakennukset pysyvät pystyssä? Mitä työmiehet tekevät työmaalla, on seuraava kysymys. Ja sitten hämmästelevä kysymys: ”Tuo REDI on ollut kyllä tosi iso. Mistä työmiehet ovat tienneet, minne siellä pitää mennä?” Tähän ja muihin rakentamisen saloihin ovat REDI kauppakeskuksen rakentamisen aikana tutustuneet 3000 vierailijan joukossa mm. Kalasataman päiväkodin esikoululaiset.

Valkoinen kypärä on paras – silloin voi määrätä

Jo useamman vuoden ison työmaan vierestä kulkeneet lapset ovat seuranneet silmä tarkkana kuinka työmiehillä on ihan omat työvaatteet ja varusteet. Moni tietäänkin, että ihan noin vain ei työmaalle lampsita. No, mitä pitää sitten olla? Porukassa ollaan vakuuttuneita, että tärkein kaikista on kypärä. Ja niitä onkin sitten monen värisiä. Mikä olisi paras väri ja paras kypärä? No, tietenkin valkoinen. Valkoinen kypärä on pomon kypärä ja silloin voi määrätä.

Lapsi sovittaa kypärää
Testissä: pomon kypärä. Se toimii, jos toiset tottelevat. Kokeillaanpas: ”Ette saa palkkaa, jos ette heti mene töihin!”, käy käsky.

Onpa työmiehen kenkä kova!

Seuraa pieni hetki tuumausta, kun mietitään, mitä muuta tarvitaan. Sitten keksitään: jalat pitää tietenkin suojata, eli laitetaan jalkaan turvakengät. Miltä se sellainen turvakenkä tuntuu? Sehän on kivikova kärjestä! Mutta sitten selviää, että sehän onkin hyvä, koska silloin se suojaa jalkaa, jos jotain pääsisi putoamaan jalan päälle.

Mitä työmiehet tekevät työmaalla?

”REDIn työmaalla on ollut tuhat työmiestä”, tietää joku sanoa osuen naulankantaan. ”Työmiehillä on keltaisia ja oransseja vaatteita”, jatkuu huomio. Hetki keskustellaan siitä, että vaatteiden väri on tärkeä osa turvallisuutta, sillä työmiesten vaatteissa käytetään huomiovärejä, jotka erottuvat hyvin työmaalla. Rakentamista on selvästi mietitty jo etukäteen, sillä hyvin nopeasti joukossa ollaan yksituumaisia siitä, että työmaalla ainakin mitataan, että rakennukset rakennetaan piirustusten määräämiin paikkoihin ja oikean kokoisiksi. Selviää, että työmaalla valetaan betonia ja tehdään betonin valua varten puusta muotteja. ”Ihan kuin hiekkarannalla”, joku huomaa. Rannalla tarvitaan enemmän käsiä, muuten sama menetelmä.  Työmaalla isot koneet tekevät paljon. Betoni tuodaan työmaalle isolla autolla, betoniautolla, jossa mylly pyörittää betonia. Rannalla hiekka pitää itse kaapia.

Elämää ison työmaan naapurissa

Ison työmaan vieressä asuminen on varmasti tuonut rakentamisaiheiset keskustelut ja kysymykset myös koteihin.

Rakentamisen alla olevalla alueella dialogi ja avoin keskustelu työmaan ja ympäröivän alueen eri sidosryhmien kanssa on ollut tärkeää. Ison työmaan vuoksi on joduttu muuttamaan ajoittain kulkureittejä ja eri työvaiheiden vaikutuksista on ollut hyvä kertoa työmaan naapurustolle.

Avoin keskustelu hälventää epäluuloja ja siksi olemme halunneet ylläpitää keskustelua. Avoin keskusteluyhteys ja molemminpuolinen kuuntelu auttavat tilanteissa, joissa joudutaan tekemään ympäristöön vaikuttavia työvaiheita.

Rakentamista oli selvästi mietitty. Pienet kädet olivat asiantuntevasti piirtäneet nostureita ja niitä työmaan isoja työkoneita, joita kodin naapurissa ja päiväkotimatkalla on usean vuoden ajan seurattu.

Lapsen piirros betonirekastaLapsen piirros nostokurjesta


 

Lapsen piirros Redistä

Kiitos naapurit!

REDI kauppakeskus on nyt valmis ja täydessä toiminnassa. SRV kiittää työmaan naapureita kärsivällisyydestä sekä avoimen keskusteluyhteyden ylläpitämisestä rakentamisen aikana. Tornien osalta rakentaminen vielä jatkuu ja pidämme huolta siitä, että ympäristössä tiedetään mahdollisista rakentamisen vaikutuksista jatkossakin.

Lopulta selvisi, että meitä vakoillaan…

Kuvanveistäjä Villu Jaanisoon veistos Kuukkeli
Huhtikuussa 2016 kuvanveistäjä Villu Jaanisoon veistos Kuukkeli julkistettiin Kalasatamassa. Yhdessä tuumattiin, että se on siitä lähtien herkeämättä seurannut työmaan tapahtumia.

Sinua saattaisi kiinnostaa

Saku Sipola ja Kristiina Sotka

Millainen on nyt unelmien toimisto? Toimitilojen asiantuntijat kertovat

SRV:n Saku Sipola ja Kristiina Sotka valottavat, miten uusi toimitila voi edistää työntekijöiden hyvinvointia ja kuinka se tehdään.

Työmaa

SRV mukaan rakentamisen muovit green deal -sopimukseen

Sopimus tukee kiertotaloutta rakentamisessa käytettyjen muovien osalta.

Neste x SRV

SRV:n työmaat ovat elinkaariviisaita – Neste MY Uusiutuva Polttoöljy ja kierrätysraaka-aineisiin pohjautuva voiteluöljy tärkeässä roolissa työkoneissa

SRV:n työmaat ovat elinkaariviisaita – Neste MY Uusiutuva Polttoöljy ja kierrätysraaka-aineisiin pohjautuva voiteluöljy tärkeässä roolissa työkoneissa