Kotkan Satama Areena

Satama Areena

Kohteen tiedot

Laajuus7 700 bruttoneliömetriä
Valmistuminen2023
SijaintiKotkan Kantasatama

Toteutimme Kotkan merelliseen maisemaan uuden maamerkin, Satama Areenan, monipuolisia tilaisuuksia varten. Tapahtumakeskuksen rakentamisessa panostimme puun käyttöön sekä elinkaariviisaisiin materiaali- ja energiaratkaisuihin. Pohjoismaiden suurin roikkuva puukatto on rakennuksen kiistaton katseenvangitsija. Satama Areena avasi ovensa elokuussa 2023.

Pohjoismaiden suurin roikkuva puukattoPuurakenteinen areenaKäyttäjät huomioiva, elinkaariviisas ja muuntojoustava rakennus

Uusi tapahtumakeskus tuo ihmiset yhteen kaarevan katon alle

Satama Areena valmistui elokuussa 2023 Kotkan Kantasataman sydämeen. Se palvelee tilaisuuksien järjestäjiä ja vierailijoita jopa yli 3 000 hengen kapasiteetilla. Muuntojoustavat noin 7 700 neliön tilat antavat pelivaraa järjestelyihin. Satama Areenan tunnistaa huomattavan kaarevasta katosta sekä ulkopintojen sinkkisestä kuoresta. Rakenteet on tehty puusta, jota näkyy laajalti myös areenan sisäpinnoissa. 

”Tapahtumakeskus tuo seudulle uutta virtaa, osaamista ja vetovoimaa. Kyseessä on alueellisesti merkittävä rakennus, joka on näkemisen ja käyttämisen arvoinen”, kertoo Satama Areenan vt. toimitusjohtaja Tiina Salonen.
 

Kotkan Satama Areena sisältä


 

Areena, joka tehtiin yhdessä

Sataman haastavissa olosuhteissa toteutettu, arkkitehtonisesti ainutlaatuinen rakennushanke saatiin lähes kahden vuoden rakentamisen jälkeen valmiiksi ajallaan. Projekti pysyi hallussa loppuun saakka kiitos tiiviin yhteistyön tilaajan, rakennuttajan, suunnittelijoiden ja käyttäjän kanssa.

Kyseessä on niin arkkitehtoninen kuin rakennustekninen taidonnäyte, josta hankkeen kaikki osapuolet voivat olla ylpeitä”, kuvailee SRV:n yksikönjohtaja Kimmo Hyry.

Hanke toteutettiin yhteistyössä rakennuttajayhtiö Backstaff Oy:n kanssa.

”Yhteistyö SRV:n kanssa on ollut sujuvaa ja mielekästä. Rakennuttajana olemme pystyneet luottamaan siihen, että lopputulos on laadukas ja tilaajan toiveiden mukainen hankkeen kokonaisbudjetissa pysyen”, kertoo Backstaff Oy:n projektipäällikkö Aleksi Sallinen.
 

Vastuullista ja näyttävää puurakentamista

Satama Areenan rakennushankkeessa kiinnitimme erityistä huomiota ekologisuuteen ja elinkaariviisaisiin ratkaisuihin, kuten materiaalitehokkuuteen, vähähiilisiin rakenteisiin sekä energiatehokkuuteen. Rakennuksen runko ja valtaosa sisäpinnoista on puuta. Puurakentamisen tuotteet on valmistettu pohjoismaisesta PEFC-sertifioidusta kuusesta. Puurungon päällä on Rheinzink-julkisivupellitys, joka on huoltovapaa sadaksi vuodeksi ja tummuu kauniisti ikääntyessään. 

Kantavissa rakenteissa käytetyt noin 1 400 kuutiota puutuotteita sitovat yhteensä arviolta noin 970 tonnia enemmän hiilidioksidia, kuin niiden valmistuksessa syntyy päästöjä. Käytössä on maalämpöratkaisu ja lisäksi katolle on asennettu 600 neliötä viherkattoa helpottamaan hulevesien hallintaa ja tukemaan luonnon monimuotoisuutta.

Kotkan Satama Areena avasi ovensa yleisölle elokuussa 2023. Kantasatamassa sijaitseva näyttävä rakennus herää eloon konserteista, tapahtumista ja tilaisuuksista.