Vaalea puurakennus, jonka ympärillä kasvaa puita

Woodspin

Kohteen tiedot

LaajuusPinta-ala 11 500 neliömetriä
Valmistuminen10/2022
SijaintiJyväskylä

Toteutimme Jyväskylään puurakenteisen, energiatehokkaan kuitutehtaan, jossa hyödynnetään hukkalämpöä maailman mittakaavassa ainutlaatuisella tavalla. Kuntien omistama kiinteistökehitysyhtiö Jykia rakennutti tehtaan materiaali-innovaatioyhtiö Spinnovan ja selluyhtiö Suzanon yhteisyritys Woodspin Oy:lle. Tehdas sisältää rakennushankkeen näkökulmasta erityisen haastavia tuotanto- ja laboratoriotiloja. Ammattimaisella työskentelyotteella ja kuuntelemalla asiakkaan toiveita saavutimme hankkeen budjetti- ja aikataulutavoitteet erinomaisesti.

Uusiutuvalla energialla toimiva tekstiilikuitutehdasPinta-ala 11 500 neliömetriäValmistuminen 10/2022

Jyväskylän eteläpuolella sijaitsevalle Eteläportin teollisuusalueelle valmistuneen puurakenteisen tehtaan rakennushanke aloitettiin elokuussa 2021. Valmista tuli rakennustöiden osalta reilua vuotta myöhemmin lokakuussa 2022. Kiinteistön omistaja ja rakennuttaja on Jykia.

Uudessa tehtaassa tullaan valmistamaan SPINNOVA®-tekstiilikuitua puupohjaisesta selluloosasta tekstiiliteollisuuden tarpeisiin. Kyseessä on ekologinen, ilman liuottamista tai haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu. Samaan kiinteistöön sijoittuvat myös Spinnovan pääkonttori sekä Suzano Finland Oy:n MFC-laitos. Suzano on maailman suurin puusellun tuottaja.

Tehtaan puurakenteita kuvattuna sisätiloissa

Elinkaariviisas tehdas hyödyntää hukkalämpöä

Rakennetun kiinteistön pinta-ala on noin 11 500 neliömetriä, joka muodostuu noin 9 500 neliömetrin tuotantohalleista ja noin 2 000 neliömetrin laajuisesta toimisto- ja laboratorio-osasta.

Energiatehokas tehdas on malliesimerkki elinkaariviisaasta rakennuksesta, joka toimii uusiutuvalla energialla ja talteen otetulla lämpöenergialla. Sen lisäksi tehdasprosessissa syntynyt energia ohjataan takaisin kaukolämpöverkkoon.

Vaalea valaistu puurakennus kuvattuna yläkulmasta

Ekologisuus on huomioitu myös rakennuksen pintamateriaaleissa, joissa on hyödynnetty runsaasti puuta ja muuta luonnonmateriaalia. Spinnovan toimitusjohtaja Kim Poulsenin mukaan kyseessä on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen hanke.

”Olemme yhdessä paikallisen energiayhtiön kanssa rakentaneet konseptin, jonka avulla hukkalämpöä pystytään hyödyntämään ja näin vähentämään tehtaan hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Se, että tällainen rakennushanke valmistui kuukauden etuajassa haastavassa ja epävakaassa maailmantilanteessa, on todella hyvä suoritus. Rakentamisen näkökulmasta tuotanto- ja laboratoriotilat ovat erityisen haastavia”, kertoo Poulsen.

Kuuntelemisessa onnistuttiin erinomaisesti

Poulsenin mukaan SRV pystyi aikataulun lisäksi pitämään kiinni budjetista ja rakentamaan Woodspinille energiatehokkaat ja toimivat tilat.

”Aina kun tehdään jotain uutta ensimmäistä kertaa maailmassa, tulee matkan varrella muutoksia. Onneksi hankkeeseen valikoitui luotettava toimija, ja asiakkaan kuuntelemisesta meillä on pelkästään hyvää sanottavaa SRV:stä. Tiloista tuli meidän näköiset, ja SRV huomioi hienosti muutostoiveemme sekä ylläpiti jatkuvaa keskustelua vaihtoehtoisista ratkaisuista.”

Teknisesti vaativien tilojen rakentaminen sekä runsasluminen talvi toivat rakennusprojektiin matkan varrella omat haasteensa. Rakennushankkeen onnistunut toteutus haastavista olosuhteista huolimatta saa kiitosta myös kiinteistökehitysyhtiö Jykialta.

”Koko Jyväskylän seutu hyötyy merkittävästi siitä, että Eteläportissa on teollista toimintaa ja teollisia työpaikkoja. Woodspinin tehdas on Jykialle suuri investointi ja ylpeydenaihe. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä SRV:n ammattilaisten työskentelytapaan, ja iloksemme kohde valmistui etuajassa”, kertoo Jykian toimitusjohtaja Seija Takanen.

Tehtaan puurakenteita kuvattuna sisätiloissa