Uusia kerrostaloja Helsingin Jätkäsaaressa

Uudisasunnon hinta – mistä se muodostuu?

Mitä tarkoittaa myyntihinta ja velaton hinta? Entä mitä yhtiölaina on? Lue tiivis yhteenveto hinnan muodostumisesta.

Uudisasunnon velaton kauppahinta jakaantuu kahteen osaan: myyntihintaan ja huoneistokohtaiseen yhtiölainaan.

Uudisasunnon Myyntihinta maksetaan asunto-osakkeiden myyjälle eli rakennuttajalle.

Myyntihinnasta maksetaan noin 15 % kaupanteon yhteydessä. Loput maksetaan rakentamisen aikana sitä mukaa, kun rakentaminen edistyy. Maksueriä voi olla yhteensä esimerkiksi viisi ja ne jakaantuvat seuraavasti: kaupanteossa 15 %, rakentamisen aikana kolmessa erässä 20 %, 20 % ja 20 % sekä valmistumisen yhteydessä loput 25 %.

Uudisasunnon Velaton hinta muodostuu myyntihinnasta ja myytävien osakkeiden osuudesta taloyhtiön lainoista. Velaton hinta on asunnosta maksettava kokonaishinta.

Yhtiölaina (taloyhtiön laina)

Voit halutessasi ottaa käyttöön taloyhtiön lainan. Tällöin ostat asunnon myyntihinnalla ja maksat taloyhtiön valmistuttua rahoitusvastiketta kuukausittain. Rahoitusvastike lyhentää huoneistokohtaista osuuttasi taloyhtiölainasta.

Voit myös halutessasi maksaa yhtiölainaosuutesi kokonaan pois hieman ennen asunnon valmistumista. Voit maksaa lainaosuuden osittain tai kokonaan myös myöhemmin taloyhtiön hallituksen määritteleminä ajankohtina. Tämä on mahdollista yleensä 1–2 kertaa vuodessa.

Uudisasunnon ostossa on yleistä, että ensimmäiset 1–2 vuotta yhtiölainasta maksetaan vain korkoja. Tämän jälkeen korkoihin lisätään myös lyhennykset, jolloin pääomavastikkeen suuruus nousee.

Jos myyt asunnon, siirtyy jäljellä oleva yhtiölaina ja pääomavastikkeet uudelle omistajalle.

Mies makoilee sohvalla kotona

Tutustu asunnon ostajan oppaaseen

Miten asunnon ostaminen etenee? Mistä uuden asunnon hinta ja vastikkeet muodostuvat? Kokosimme asunnon ostajan oppaaseen tärkeää tietoa asunnon ostamisesta.

Lue lisää

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Taulun ripustaminen

RT:n Vihmo: ”Nyt on asunnonostajalle oivallinen hetki toimia”

Mitä asunnon ostamisessa kannattaa ottaa huomioon juuri nyt? Milloin epävarmuus hellittää? Asiantuntijat vastaavat asunnonostajia tällä hetkellä askarruttaviin kysymyksiin.

Itä-Pasilan talojen julkisivuja

Mitä kuuluu Pasila?

Pasilalaiset kertovat, millainen asuinalueiden helmi paljastuu betonikuoren alta. Asukkaidensa rakastaman alueen asukasmäärä kolminkertaistuu vuoteen 2040 mennessä.

Käsi kirjoittamassa vihkoon ja croissantti sekä kahvi pöydällä

Mitä jos vuokraisit asunnon omalle lapsellesi?

Oletko koskaan harkinnut, että ostaisit sijoitusasunnon ja vuokraisit sen omalle lapsellesi?