Asukas ripustaa taulua seinälle

Asunnon ostajan muistilista

Tiedätkö, miten asunnon ostaminen etenee?

Asunnon ostamiseen kuuluu monia eri vaiheita aina asunnon varaamisesta ja kodin suunnittelusta sisustusvalintoihin asti. Kokosimme avuksesi asunnon ostajan muistilistan.

1. Varaa asunto

Aloitamme ennakkomarkkinoinnin, kun kohteesta on käytössä alustavat tiedot. Voit ennakkomarkkinointivaiheessa varausmaksun maksamalla tehdä asunnosta varauksen, jonka voit perua ilman perusteluja tai varausmaksua menettämättä. Kun teet varauksen varhaisessa vaiheessa, voit valita juuri sinulle sopivimman kodin tarjonnasta.

2. Sovi kaupanteon ajankohta

Kohteen sitova myynti alkaa, kun turva-asiakirjat sekä asuntokauppalain mukaiset vakuudet on asetettu säilytettäväksi RS-pankkiin SRV:n toimesta. Ennen kaupantekoajankohtaa saat kauppakirjan sekä kaikki kauppaan vaikuttavat asiakirjat tutustuttavaksesi.
Kauppahinta erääntyy maksettavaksi hinnastossa ja kauppakirjassa ilmoitetuin erin kohteen valmiusasteen mukaisesti. Varausmaksusi luetaan osaksi kauppahintaa.

3. Tee sisustusvalinnat

Selvitä, kuuluuko kauppahintaan oikeus tehdä sisustusvalintoja tai lisähintaisia yksilöllisiä muutoksia. Tee valinnat Nettikoti-ohjelmassa annettuun päivämäärään mennessä. Jos toiveissasi on muita vaihtoehtoja asuntoosi ja sen materiaaleihin, ota kaupanteon jälkeen yhteyttä kohteen asiakaspalveluvastaavaan. Asiakaspalveluvastaava laatii toiveittesi pohjalta kirjallisen muutostyötarjouksen hyväksyttäväksi. Kun kaikki sisustusvalinnat ja yksilölliset muutokset on tehty, vahvista tilauksesi kirjallisesti.

4. Osallistu ostajien kokoukseen

Kun neljäsosa kohteen asunnoista on myyty, kutsumme koolle osakkeenostajien kokouksen. Ostajilla on kokouksessa oikeus valita rakennustyön tarkkailija, joka valvoo rakentamisen sopimuksenmukaisuutta. Tarkkailijan on oltava myyjästä ja urakoitsijasta riippumaton ja hänellä on oltava tehtävän edellyttämä ammattipätevyys. Lisäksi kokouksessa voidaan valita erillinen tilintarkastaja. Kulut näistä henkilövalinnoista sisällytetään yhtiön talousarvioon ja ne tulevat kaikkien osakkaiden vastattavaksi. Kokouksessa ostajilla on mahdollisuus esittää kysymyksiä niin asuntoon ja yhtiöön kuin rakentamiseenkin liittyen.

5. Tee muuttotarkastus

Järjestämme sinulle tilaisuuden tutustua uuteen kotiisi ja tehdä muuttotarkastus noin kuukautta ennen muuttopäivää. Tarkastuksessa mahdollisesti havaitut puutteet pyrimme korjaamaan ennen muuttoa.

6. Muuta uuteen kotiisi

Saat muuttokirjeen noin viisi viikkoa ennen muuttopäivää. Kirjeessä ilmoitamme sitovasti muuttopäivän. Kerromme kirjeessä myös muun muassa valitun isännöitsijän tiedot, täsmennetyt yhtiövastikkeet ja käyttökorvausmaksut, avainten luovutusajankohdan ja -paikan sekä osakekirjojen luovutusajankohdan. Muuttokirje sekä kodinkansio viedään myös Nettikotiin. Muuttopäivänä sinua palvelevat SRV:n edustajien lisäksi yhtiön isännöitsijätoimiston edustajat. Asunnon hallinta ja omistusoikeus luovutetaan ostajalle, kun kauppahinnan viimeiset erät sekä mahdollisesti sovitut tilatut ja tehdyt muutostyöt on maksettu, ei kuitenkaan ennen muuttopäivää.

7. Osallistu hallinnonluovustusyhtiökokoukseen

Kutsumme noin kolmen kuukauden kuluessa muutosta osakkeenomistajat ylimääräiseen yhtiökokoukseen, jossa yhtiön hallinto luovutetaan valittavalle hallitukselle ja rakentamisvaihe päättyy. Kokouksessa esitetään välitinpäätös tilintarkastuskertomuksineen sekä annetaan selvitys taloussuunnitelman ja rakentamisen toteutumisesta. Kokouksen jälkeen uusi hallitus voi pitää järjestäytymiskokouksensa, jossa he valitsevat puheenjohtajan.

8. Huolehdi uudesta kodistasi

Osakkaille ja yhtiölle luovutetaan kodinkansio, josta löydät uutta asuntoasi koskevat tärkeimmät asiakirjat, kuten alkuperäisen pohjapiirustuksen sekä tietoa tekemistäsi materiaalivalinnoista ja mahdollisista yksilöllisistä muutoksista kertovan huonekortin. Kansiossa on tärkeimpien pintamateriaalien ja kodinkoneiden käyttöohjeet. Kodinkansio sisältää myös Uuden asunnon käsikirjan, jossa on yleistä tietoa asumisesta. Asianmukaiset hoito- ja kunnossapitotoimenpiteet takaavat asuinhuoneiston kunnon ja laatutason säilyvyyden, jotta voit nauttia kodistasi.

9. Vuositarkastus

Vuositarkastuksen yhteydessä toimitamme osakkaille sekä yhtiölle kaavakkeen, johon merkitään mahdolliset huoneistossa ja yleisissä tiloissa havaitut virheet. SRV kutsuu vuositarkastuskokouksen koolle 12–15 kuukauden kuluttua taloyhtiön valmistumisesta. Kokouksessa ilmenneet korjaustyötarpeet toteutetaan vuositarkastuksen jälkeen. Ostajan turvana on RS-vakuuksien lisäksi rakennusvirhevakuutus, joka on voimassa 10 vuotta kohteen valmistumisesta.
 

Etsitkö uutta asuntoa? 

Rakennamme uudisasuntoja kehittyviin kaupunkikeskuksiin loistavien kulkuyhteyksien äärelle. Valitsemalla uuden uudiskohteen meiltä, voit olla varma siitä, että asuntosi säilyy kysyttynä ja arvostettuna kohteena asuntomarkkinoilla vuosikymmenienkin päästä. Löydät tarjonnastamme näppäriä yksiöitä, toimivia kaksioita, perheille sopivia kolmioita ja neliöitä sekä suurempiakin perheasuntoja. 

Tutustu asuntoihimme
Taitelijan näkemys Helsingin Kokardin asunnon olohuoneesta

Sinua saattaisi kiinnostaa

Nuori pariskusta tekee ruokaa keittiössä

Suunnannäyttäjien ideat ovat SRV:n päätösten tukena

Haluaisitko sinä vaikuttaa tulevaisuuden rakentamiseen ja ryhtyä suunnannäyttäjäksi? Vuoden täyttävässä Suunnannäyttäjät-foorumissa kuunnellaan SRV:n sidosryhmiä.