Näkymä Kalasatamasta mereltä kuvattuna

Toimintaympäristö

Lähde SRV:n puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2024, julkaistu 18.7.2024

Suomen Pankin kesäkuun ennusteen mukaan bruttokansantuote supistuu kuluvana vuonna 0,5 %. Talous alkaa kuitenkin vähitellen toipua taantumasta ja kasvaa 1,2 % ja 1,7 % vuosina 2025 ja 2026. Suomen keskeisten vientimarkkinoiden vaatimaton kasvu painaa toistaiseksi Suomen viennin näkymiä. Globaalin teollisuustuotannon piristyminen kääntää viennin kasvuun vuonna 2025. Kuluttajien luottamus ja reaaliansiot ovat edelleen heikolla tasolla, mutta inflaation hidastuminen, palkankorotukset ja laskevat korot parantavat palkansaajien ostovoimaa asteittain. Yksityinen kulutus elpyy vähitellen mutta monet kotitaloudet ovat kuitenkin vielä varovaisia. Julkinen talous pysyy lähivuosina selvästi alijäämäisenä ja julkinen velkasuhde kasvaa edelleen, vaikka hallitus on päättänyt mittavista sopeutustoimista. Kansainväliseen talouteen liittyy riskejä huonommasta kehityksestä. (lähde: Suomen Pankki)

Euroopan keskuspankki (EKP) pyrki varmistamaan inflaation palautumisen kahden prosentin tavoitteeseen useilla koronnostoilla vuoden 2023 aikana. EKP:n neuvosto päätti kesäkuun kokouksessaan laskea ohjauskorkojaan 25 korkopisteellä. Uusien asuntolainojen korkojen kasvu on taittunut ja kolmen kuukauden euriborin arvioidaan laskevan asteittain päätyen 2,5 prosentin tasolle vuonna 2026. (lähde: Suomen Pankki)

Kuluttajien luottamus koheni kesäkuussa. Tilastokeskuksen mukaan kuluttajien luottamusindikaattorin saldoluku oli kesäkuussa -7,6, kun se oli toukokuussa -10,3 ja huhtikuussa -12,6. Kesäkuun lukema on edelleen matala, mutta korkein sitten helmikuun 2022 (0,5). Indikaattorin pitkän ajan keskiarvo on -2,5. Näkemykset oman talouden ja Suomen talouden odotuksista paranivat edelliseen kuukauteen verrattuna, ja asunnon ostoaikomukset piristyivät merkittävästi. (lähde: Tilastokeskus)  

Koko rakentamisen ennakoidaan supistuvan 5 prosenttia kuluvana vuonna asuntorakentamisen painamana. Heikko kysyntä sekä kuluttaja- että sijoittaja-asiakkaissa on laskenut asuntoaloitukset historiallisen matalalle tasolla. Asuntokaupassa odotetaan lievää piristymistä vuoden 2024 aikana, mutta korkeat valmiiden asuntojen määrät pitävät monet uudet asuntohankkeet jäissä.  Vuonna 2024 arvioidaan aloitettavan 16 500 asuntoa ja vuonna 2025 määrän arvioidaan kasvavan 23 000 asuntoon. Myös toimitilarakentamisen lupakehitys on ollut heikkoa, ja lähivuosien näkymät ovat vaisut. Julkinen rakentaminen on nyt hyvässä vauhdissa, ja meneillään on useita suuria hankkeita. Teollisuuden ja liikerakennusten näkymät ovat kohtuulliset, mutta riskinä on hankkeiden lykkääntyminen. Toisaalta hankeaihioita on paljon, ja tilanne voi piristyä rahoitusolojen muuttuessa suotuisammaksi. (lähde: Rakennusteollisuus)  

Kiinteistökaupat romahtivat viime vuonna ennätysmatalalle tasolle. Myös vuosi 2024 on alkanut vaisusti, ja ensimmäisen neljänneksen aikana kiinteistökauppoja solmittiin vain 0,5 miljardin euron edestä. Kauppavolyymista asuntojen osuus laski 12 %:iin. Eniten kauppoja tehtiin teollisuuskiinteistöistä (28 %) ja toimistoista (14 %).  Sijoittajat ovat varovaisia taantuman, inflaation ja korkotason nousun myötä, ja tuottovaatimukset ovat nousseet kaikissa kiinteistösegmenteissä. Sijoittajat odottavat kiinteistökaupan asteittaista piristymistä vuoden 2024 loppupuolella korkojen vakiintumisen myötä. (lähde: KTI)

SRV:n näkemys vallitsevasta markkinatilanteesta ja sen
vaikutuksesta yhtiön toimintaan on, että yksityisten hankkeiden markkinatilanne jatkuu lyhyellä aikavälillä haastavana. Korot ovat lähteneet laskemaan, mutta ovat edelleen verrattain korkealla, ja laskuvauhti on suhteellisen hidas. Korkealla korkotasolla on voimakkaan negatiivinen vaikutus sekä yksityisten asunnonostajien että sijoittaja-asiakkaiden kysyntään. Asuntohankkeiden aloitusedellytyksiä heikentää lisäksi markkinassa verrattain korkealla tasolla oleva valmiiden uusien asuntojen tarjonta. Toisaalta rakentamisen kustannukset ovat jonkin verran laskeneet, mikä osaltaan vaikuttaa aloitusedellytyksiin positiivisesti. Toimitilarakentamisessa julkisen sektorin hankkeita on melko hyvin tarjolla, mutta yksityinen kysyntä on matalalla tasolla. Markkina on monessa suhteessa edelleen odottavassa tilassa, ja fokus on ennen kaikkea korkojen kehityksessä.
 

Puolivuosikatsaus tammi-kesäkuu 2024, 18.7.2024