Asukas ottaa polkupyörän ulos pyörävarastosta.

Voiko uuden kodin valinnalla leikata oman hiilijalanjäljen puoleen?

Oikeanlaisen kodin avulla omat ilmastopäästöt on mahdollista laskea lähes puoleen.

Moni ei ole vielä huomannut, miten valtavia mahdollisuuksia uuden asunnon valinta voi avata hiilijalanjäljen pienentämiseen. SRV:llä on kehitetty uudenlaisia innovaatioita, jotka auttavat tekemään todella suuria ilmastotekoja.

”Asuminen ja liikkuminen aiheuttavat noin puolet suomalaisten hiilijalanjäljestä”, kertoo elinkaariviisaiden asuntojen kehityspäällikkö Lotta Toivonen.

Hän on mukana kehittämässä SRV:n elinkaariviisaita koteja, joissa näitä päästöjä pyritään laskemaan mahdollisimman alas – parhaimmillaan jopa lähes nollaan. Toivonen kertoo neljästä osa-alueesta, joilla uusi koti auttaa tekemään tärkeitä vastuullisuustekoja.

1. Iso ilmastoteko – lähes päästötön lämmitys

Asuminen aiheuttaa noin neljänneksen suomalaisen hiilijalanjäljestä, ja suurin osa asumisen aikaisista päästöistä koostuu asuntojen ja käyttöveden lämmityksestä. SRV:llä on kehitetty ratkaisuksi innovatiivinen yhdistelmä, jossa käytetään kahta uusiutuvaa energiamuotoa. Lämmitysenergia tuotetaan tontille asennettavalla maalämpöjärjestelmällä. Se vaatii toimiakseen jonkin verran sähköä, mutta osa sähköstä voidaan tuottaa rakennuksiin asennettavilla aurinkopaneeleilla.

”Tämä on todella ympäristöystävällinen ratkaisu. Maalämmön ja aurinkosähkön yhdistelmällä lämmitysenergia tuotetaan puhtaasti ja omalla tontilla. Valitsemalla vielä vihreän sähkön asumisen hiilijalanjälki saadaan lähes nollaan”, kertoo Toivonen.

Lotta Toivasen sitaatti Voiko uuden kodin valinnalla leikata oman hiilijalanjäljen puoleen? -artikkeliin

Järjestelmä on asukkaille myös vaivaton, ja sen käyttö on edullista, mikä laskee asumisen kustannuksia. Jos maalämpöä ei jossain kohteessa ole mahdollista toteuttaa, apuun otetaan ilmavesilämpöpumppuja.

Toivonen kertoo, että uusiutuvien energiamuotojen lisäksi olennaista on energiatehokkuus. Siinä missä monet vanhat kiinteistöt ovat F-energialuokassa, SRV rakentaa kaikki uudet asunnot parhaaseen A-energialuokkaan.

2. Asunto, joka avaa oven päästöttömään liikkumiseen

Liikkuminen aiheuttaa noin neljänneksen suomalaisten ilmastopäästöistä. Toivonen kertoo, että asumisen ratkaisuilla voidaan edistää tuntuvasti kestävään liikkumiseen siirtymistä.

”Ensinnäkin valitsemme asuintalojen sijainnit niin, että julkiset yhteydet, lähiluonto ja palvelut ovat lähellä. Näin yksityisautoilun tarve vähenee. Lyhyet etäisyydet kannustavat myös pyöräilemään ja kävelemään”, Toivonen toteaa.

Asunnot tukevat myös päästöttömään autoiluun siirtymistä. Kaikkiin autopaikkoihin on asennettu sähkökiskot, joihin saa helposti kytkettyä sähköauton latauspisteen. SRV:n elinkaariviisaassa ajattelussa myös pyöräilystä on pyritty tekemään mahdollisimman mukavaa ja helppoa.

”Kiinteistöissä on hyvät säilytyspaikat pyörille, ja lisäksi ulkoiluvälinevarastoihin on tehty pesupisteet. Piha-alueilla on myös hyvät ajoreitit, ja vierailijoiden pyörille on paikat lähellä ovea”, Toivonen kuvailee.

3. Kierrätyksestä tehdään helppoa

Jätteiden käsittely ja kierrätys vaikuttavat nekin asumisen hiilijalanjälkeen. SRV:n elinkaariviisaat kodit onkin varustettu niin, että kaikille seitsemälle kierrätysjakeelle löytyy paikka. Myös kiinteistön jätepisteissä on huomioitu lajittelun ja kierrätyksen sujuvuus.

”Tavoite on tehdä kierrättämisestä mahdollisimman helppoa ja vaivatonta”, Toivonen kertoo.

Asukas laittaa hedelmän kuoria biojäteastiaan.

4. Tilojen ja tavaroiden yhteiskäyttö on viisasta

Valitsisitko mieluummin hieman pienemmän asunnon – tai jättäisitkö siitä saunan pois – jos tarjolla on hyviä yhteiskäyttöisiä tiloja? Uusi koti voi avata mahdollisuuden tällaisiin resurssiviisaisiin valintoihin.

”Esimerkiksi omien saunojen tarve on vähentynyt, kun yhteisiin saunoihin on tuotu älykkyyttä. Meillä on käytössä sovellus, jonka kautta voi varata saunavuoron juuri silloin, kun haluaa. Jos haluaa saunaan vaikkapa sunnuntaiaamuna lenkin jälkeen, se onnistuu”, Toivonen kuvailee.

Asukas on saunomassa taloyhtiön yhteissaunassa.

Taloissa on muitakin yhteiskäyttötiloja vaikkapa vieraiden kutsumiseen. Uusimpia innovaatioita ovat tavaralainaamot. Asukas voi muutamalla sovelluksen klikkauksella lainata tikkaat, nokkakärryn, työkaluja tai vaikkapa tekstiili- tai ikkunapesurin. Toivonen kertoo, että tavaralainaamot ovat olleet todella suosittuja, ja kokemukset niistä ovat olleet erinomaisia.

Kaikki tällaiset SRV:n elinkaariviisauteen liittyvät ratkaisut mahdollistavat todella suuria ilmastotekoja.

”Asukkaat voivat laskea oman hiilijalanjälkensä lähes puoleen, mikä on upea asia”, sanoo Toivonen.

Taitelijan näkemys Helsingin Kokardin asunnon olohuoneesta

Etsitkö uutta asuntoa?

Uudiskohteemme rakennetaan kaupungin halutuimmille paikoille. Tutustu suunnitteilla ja myynnissä oleviin koteihimme.

Tutustu kohteisiimme

Sinua saattaisi kiinnostaa

Pasilan Kokardin kerhohuone

Miikael valitsi perheensä ensiasunnoksi uudiskohteen

Tyttären syntymän myötä Miikaelin kolmihenkinen perhe kaipasi lisää tilaa. Perheen ensimmäinen omistusasunto löytyi Pasilasta.

Jukka Rantala Kokardin kattoterassilla

”Asumiskustannukset ovat seuraavat 20 vuotta vakiot”

Jukka Rantala muutti tammikuussa yhdessä puolisonsa kanssa Helsingin Pasilaan valmistuneeseen Kokardiin. Hän kertoo, miksi uudiskohde oli heille itsestään selvä valinta.

Kalasatamassa sijaitsevan Loiston kattoterassi

”Kattoterassit tuovat upeat maisemat kaikkien ulottuville”

Esimerkiksi Pasilassa sijaistevan Kokardin kattoterassilla on mahdollista järjestää juhlat, nauttia kesäpäivästä tai vilvoitella saunomisen lomassa.