Valkoisia sairaalarakennuksia kuvattuna ulkoapäin kesällä

Siltasairaala

Kohteen tiedot

Laajuus71 500 bruttoneliömetriä
Valmistuminen2022
SijaintiHelsinki

Meilahden Siltasairaala tarjoaa erinomaiset mahdollisuudet vaativan monialaisen ja ammatillisen potilashoidon toteuttamiselle.

Keskiössä energiatehokkuus, hyvä sisäilma ja luonnonvaloTekla Global BIM Awards 2020 voittaja (Julkiset hankkeet)Hankkeen kokonaislaajuus 71 500 bruttoneliömetriä

Sairaalarakennuksen taidonnäyte Meilahden Siltasairaala korvasi Töölön sairaalan toiminnot sekä osan Syöpätautien klinikasta ja liitti uuden sairaalarakennuksen viereisiin rakennuksiin muodostaen yhtenäisen toiminnallisen kokonaisuuden. Rakennushankkeen myötä siltasairaalassa toimii päivystys, leikkausosasto, teho-osastot, poliklinikat, päiväsairaala ja vuodeosastot, opetus- ja luentotiloja sekä ravintola, kahvila ja liiketiloja.

Suuri ja monipuolinen hanke

Meilahden uusi energiatehokas Siltasairaala on 8+1 kerroksinen, laajuudeltaan 71 500 bruttoneliömetriä. Sairaalassa on 40 metrin pituinen yhdyssilta, joka liittää uuden sairaalarakennuksen viereisiin rakennuksiin muodostaen yhtenäisen kokonaisuuden.

Sairaalarakennuksesta näkymä sisältä ulos. Suurista ikkunoista tulee valoa sisään

Energiatehokkuus, hyvä sisäilmanlaatu ja luonnonvalon monipuolinen hyödyntäminen olivat sairaalarakennuksen hankkeen keskiössä. Rakennuksessa on runsaasti lasipintaa, sillä ikkunoita on yli 5 000 kappaletta. Kaksoisjulkisivun runkona ovat termorankaelementit, jotka on verhoiltu alumiinikoteloilla ja kirkkailla, silkkipainokuvioiduilla laseilla.

Onnistunut toteutus

Siltasairaala on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin HUSin suurin rakennushanke ja yksi Suomen vaativimpia ja laajimpia sairaalarakentamisen kohteita. Uuteen sairaalaan on toteutettu runsaasti teknisesti vaativaa, niin sanottua ”kuumaa sairaalaa.” Osa tiloista on täysin ainutlaatuisia leikkaussaleja, jotka mahdollistavat monipuolisen hoidon ja kuvantamisen leikkauksen aikana.

Siltasairaala-hanke voitti kansainvälisessä Tekla Global BIM Awards 2020 -kilpailussa Julkiset hankkeet -kategoriassa. Kilpailu on tarkoitettu projekteille, jotka hyödyntävät tietomalleja innovatiivisella tavalla.

Rakennustyöt alkoivat tammikuussa 2018, rakennushanke valmistui 6/2022 ja sairaala käyttöönotettiin vuoden 2023 alussa.