Kulttuurikasarmi SRV

Kulttuurikasarmi

Kohteen tiedot

Laajuus4 400 neliötä
Valmistuminen2023
SijaintiHelsinki, Kamppi

Historiallinen ja rakennustaiteellinen hankeMonipuolinen kulttuurin keidasValmistui 2023

Helsingin keskustaan valmistunut Kulttuurikasarmi elävöittää kaupunkikuvaa luomalla monipuolisia mahdollisuuksia aivan keskustan ytimeen.

Kulttuurikasarmi, kaupunkilaisten uusi kohtaamispaikka avautui Lasipalatsikortteliin 17. marraskuuta 2023. Sen kokonaisuus käsittää tuliterän BioRexin elokuvateatterin, ravintoloita, tapahtumatilan, paviljongin sekä esiintymislavan. Kulttuurikasarmin myötä koko ydinkeskustan tarjonta monipuolistui.

Kulttuurikasarmi valmistui
Kulttuurikasarmi valmistui kaupungin keskustaan


 

Kaupunkilaisia suuresti kiinnostanut hanke valmistui Helsingin keskustaan

Kulttuurikasarmin monipuolinen kokonaisuus saavutettiin laajentamalla ja peruskorjaamalla. Kahden vuoren urakan tuloksena on ainutlaatuinen ja viihtyisä kohtaamispaikka keskeisellä sijainnilla, entisen linja-autoaseman paikalla.  

Itse rakennuksen historia on pitkä. 1830-luvulla valmistunut rakennus on ainoa säilynyt osa vuonna 1918 kansalaissodassa palaneesta kasarmikokonaisuudesta. Peruskorjauksen toteutuksessa oli tärkeää vaalia rakennuksen historiallista ja rakennustaiteellista arvokkuutta. Kaupunkilaisten hyödyksi ja nautinnoksi valmistunut kohde yhdistää hienosti ja ennakkoluulottomasti osaamistamme peruskorjauksesta ja kaupunkikeskustojen kehittämisestä.

Rakennukseen tuli kaksi maanpäällistä kerrosta ja ullakko. Lisäksi maan alle louhittiin tilat kolmelle elokuvasalille. Peruskorjauksen lisäksi kunnostimme ja ennallistimme rakennuksen julkisivut. Kokonaisalaltaan toteutus on 4 400 neliötä ja 28 000 kuutiota.

Elokuvasali Kulttuurikasarmissa
Uusi elokuvateatteri maan alla


 

Vaativa ja kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennusurakka keskellä kaupunkia

Historiallisen kohteen perusteellinen saneeraustyö käynnistyi lokakuussa 2021. Maanalaisilta osuuksiltaan sekä rakennusrungon että Lasipalatsinaukion alapuolelle laajentuneen elokuvateatterikerroksen toteuttamista varten louhittiin lähes 10 metrin syvyyteen saakka yhteensä 2400 kuutiota kalliota. Maanalainen kerros vaati massiiviset betonirakenteet.

Vanhan rakennuksen sisäosat, väliseinät ja välipohjat purettiin lähes kauttaaltaan. Vanha, suojeltu julkisivu tuettiin 75 teräspaalulla. Rakennuksen perusteet vahvistettiin mittavasti ja koko sisätilat uudistettiin. Historiallisena yksityiskohtana vanha pönttöuuni suojattiin rakentamisen ajaksi, otettiin talteen vanhoja tapettimalleja ja entisöitiin tiiliseiniä. Kerrosten väliä koristava teräsrakenteinen kierreportaikko,”Gilda-porras”, rakennettiin kolmesta yksistään 4000 kiloa painavasta osasta.

"Kulttuurikasarmissa yhdistyvät niin keskeinen sijainti ydinkeskustassa, suojellun rakennuksen totaalinen peruskorjaustarve, vaativa louhintaurakka, haastavat betoni- ja teräsrunkorakenteet, sekä usean erilaisen tilatyypin vaatimukset täyttävät tilat, kuten elokuvasalit, keittiötilat, ravintolatilat ja laajat yleisötilat. Myös talotekniikan osuus hankkeesta oli merkittävä ja tämä toi omat erityispiirteensä peruskorjaukseen, kun kaapelia ja tekniikkaa ujutettiin vanhan rakennusrungon rajaamiin ahtaisiin tiloihin”, kertoo hankkeen projektipäällikkömme Janne Helander.

Kulttuurikasarmi Lasipalatsikorttelissa
Kulttuurikasarmi Lasipalatsikorttelissa

Elinkaariviisaasti rakennettu Kulttuurikasarmi hyödyntää erinomaisesti rakennuksen ympärillä olevaa tilaa. Kohde on kulttuurin keskittymä, joka tarjoaa vierailijoilleen lukuisia erilaisia elämyksiä.