– Vastuullisuus
Kosti 8 vuotta ja Rele 5 vuotta aloittelivat maanantai-aamuna ensimmäistä työpäiväänsä SRV:n Siltasairaalan työmaaparakissa rauhallisesti. Kokeneina ammattilaisina molemmat pojat osasivat rentoutua, sillä he tiesivät jo ennestään, että jokainen lepohetki kannattaa hyödyntää tarkkaan.
Kohta alkaisi nimittäin tapahtua. Edessä on noin sadan nuuhkaisun urakka. Labradorinnoutajat Kosti ja Rele ovat koulutettuja koronakoiria, jotka ihmisten antamien näytteiden perusteella löytävät koronatartunnan saaneet ja pystyvät haistamaan viruksen jo useita päiviä ennen taudin mahdollista puhkeamista.
Normaalisti näyte otetaan sivelemällä ihoa steriilillä sideharsolla, jota koira sitten haistaa. Työmaaoloissa testataan kuitenkin näytteenottoa vähintään puoli tuntia käytössä olleista kasvomaskeista. Testattavat saapuvat työmaaparakkiin, asettavat maskinsa varta vasten rakennettuun haistelutelineeseen, desinfioivat kätensä ja asettavat uuden maskin kasvoilleen ennen parakista poistumista. Sen jälkeen Kosti ja Rele nuuhkivat telineessä noin metrin etäisyydellä toisistaan roikkuvia maskeja.
Jos koira haistaa viruksen, se istahtaa välittömästi ja koirien kouluttaja Terhi Käppi palkitsee koiran löydöstä. Koirat toimivat aina vuorotellen. Koska koira on erittäin tarkkavainuinen, täytyy erityistä huomiota kiinnittää itse testiolosuhteisiin. Näytteen täytyy olla testauspaikalla riittävän etäällä toisesta näytteestä. Näytteenottotilan pitää olla riittävän rauhallinen ja tiivis, jotta esimerkiksi tuuli ei pääse levittämään ja sekoittamaan hajuja. Ja näytteet pitää asettaa siten, että uusiin näytteisiin ei tartu hajuja edeltäneistä näytteistä.
Terhi kertoo, että valmiiksi koulutettu hajukoira oppii löytämään covid-19 viruksen noin neljässä viikossa. Aluksi koira voi istahtaa namin toivossakin, mutta jossain vaiheessa koulutusta työmoraali voittaa ja homma lähtee toimimaan. Myös tauoilla tapahtuva lepääminen on koulutettua toimintaa. Kun ei tehdä töitä, koulutettu koira makaa paikallaan voimia keräten.
Nuuhkiminen käy nimittäin koiralle aidosti fyysisestä työstä. Kuumissa työolosuhteissa koiran lämpötila saattaa nousta nuuhkimisen seurauksena jopa useita asteita ja viileässä työmaaparakissakin taukoja pidetään aina parinkymmenen minuutin välein. Taukojen avulla koira jaksaa työskennellä hyvin parikin tuntia, mutta sen pidempään eivät Kosti ja Rele tänään työskentele. Tässäkin ajassa saadaan tutkittua lähes sata näytettä, joten kyseessä on todella tehokas tapa lisätä työturvallisuutta rakennustyömailla.
Siltasairaalan työmaa toimii SRV:llä pilottina koronakoiratestaukselle, ja nyt koirat tuodaan ensimmäistä kertaa Suomessa suoraan työmaalle. Pilotin tarkoituksena on löytää hyvä ja toimiva toimintatapa toimia koirille täysin uudessa ympäristössä. Siltasairaalan työmaalla testausprosessi hiotaan valmiiksi ja sen jälkeen testausta laajennetaan muille työmaille. Pilotointipäivään oltiin tyytyväisiä. Testausrytmi oli sujuva ja testattavat pystyivät pitämään riittävät turvavälit toisiinsa koko prosessin ajan.