Kiertotalouden edistäminen ja jätteiden lajittelu ovat SRV:n ympäristötoiminnan päätavoitteita 

Kiertotalous rakennusalalla tarkoittaa materiaali- ja energiatehokkuutta. Ne liittyvät ennen kaikkea pitkäikäisyyteen, muuntojoustavuuteen, korjattavuuteen ja materiaalien kierrättämiseen. Suunnittelun ja hankinnan ohjauksella vaikutetaan materiaalivalintoihin ja teknisiin ratkaisuihin sekä mahdollistetaan onnistunut hankinta. Jätteen muodostumiseenkin vaikuttaa koko ketju: suunnitteluratkaisut, valitut työmenetelmät ja hankinta, työn suunnittelu, materiaalien kuljetus ja varastointi, huolellinen asennus sekä valmiiden pintojen suojaus ja olosuhteet. Panostamme rakentamisessa materiaali- ja energiahukan minimointiin sekä jätehuoltoon. 

Jätehuolto

Yksi merkittävimmistä rakennustoiminnan vaikutuksista on jätteiden muodostuminen. Olemme panostaneet jätemäärän vähentämiseen ja jätteen lajitteluun työmaalla jo pitkään. Päätavoite on vähentää jätteen määrää vähentämällä hukkaa, kehittämällä työtapoja ja uudelleenkäyttämällä työmaan sisällä tukimateriaaleja kuten puuta mahdollisimman monta kertaa. Lajittelemme jätteet mahdollisimman pitkälle jo työmaalla. Jokaisella työmaalla tehdään jätehuoltosuunnitelma yhteistyössä jätehuoltourakoitsijan kanssa. Kaikki projektimme ovat syntypaikkalajitteluasteen tavoitteiden piirissä. Materiaalien syntypaikkalajittelu parantaa erityisesti uusiokäyttö- ja kierrätysmahdollisuuksia, koska potentiaalinen raaka-aine on puhtaampaa ja valmista hyödynnettäväksi. Sen vuoksi syntypaikkalajittelu on tärkeää, vaikka yhteistyökumppanimme jätehuollossa lajittelevat sekajätteestäkin suurimman osan hyötykäyttöön. 

Rakennusjätteen hyötykäyttöaste on jo hyvin korkea kaikilla työmaillamme, vaikka jätehuollon palveluissa on alueellisia eroja ja projektien olosuhteiden kirjo on laaja. Hyötykäyttö sisältää sekä materiaalina kierrätyksen, että energiana hyödyntämisen. 

Jätteiden lajittelu on työmailla osin kulttuurillinen asia, jota tulee johtaa jatkuvasti. Osin syntypaikkalajittelun ansiosta, osin yhteistyökumppaniemme ja uusien toimijoiden ja toimintojen ansiosta materiaalin kierrätyksen osuus on lisääntynyt merkittävästi. Jätevirroista merkittävimmät ovat betoni ja puu. Betoni hyödynnetään lähes täysin luonnon kiviainesta korvaavana betonimurskeena. Puusta suurin osa poltetaan energiaksi, osa käytetään kuituraaka-aineena esimerkiksi levyjen valmistuksessa. Kokeilemme myös mahdollisuuksia saattaa uudelleenkäyttöön puhdasta puutavaraa. Täysin kierrätettäviä jätejakeita ovat myös esimerkiksi metallit, kipsi ja pahvi. Vaarallisia jätteitä syntyy rakentamisessa melko vähän, alle puoli prosenttia kokonaisjätemäärästä ja ne käsitellään asianmukaisesti työmaillamme. 

Rakennustuotteet ja –osat kiertotaloudessa

Jotta voisimme säästää luontoa ja neitseellisiä raaka-aineita, sekä mahdollisesti vähentää rakennusmateriaalien valmistamisessa syntyneitä päästöjä, on löydettävä keinoja uudelleen käyttää rakennusosia ja valittava käytettyjä tuotteita sekä helposti uudelleenkäytettäviä osia uusiin rakennuksiin. Tämä toimintaketju ja toimintatavat ovat Suomessa ja muualla maailmassa vielä kehittymässä. Kokemukset ja tiedon jakaminen edesauttavat kehitystä ja niiden osalta on huomioitava rajoitukset, joiden tarkoituksena on taata rakennusten turvallisuus ja terveellisyys. Seuraamme kehitystä ja olemme mukana esimerkiksi Helsingin kiertotalousklusterin toiminnassa. Omissa hankkeissamme kokeilemme mahdollisuuksia tuoteryhmä kerrallaan.

SRV:läiset työmaapalaverissa rakennustyömaalla