Keski-Suomen Sairaala Nova

Jyväskylä, 2020

Rakentaminen toimivan sairaalan naapurissa ahtaalla paikalla on sujunut tiiviissä yhteistyössä sekä sovitussa aikataulussa ja budjetissa. Potilaiden hoito ja muu toiminta ovat jatkuneet koko rakentamisen ajan keskeytyksettä ja häiriöttä.

Projektinjohtourakoitsija: SRV
Rakennuttaja: Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä
Pääsuunnittelu: JKMM Arkkitehdit

Hanke

Hanke

Kokonaispinta-ala 108 345 brm2
Tilavuus noin 562 000 m3
40 m korkea
8 kerrosta
30 hissiä
18 porraskuilua
yli 1 000 ikkunaa
360 tutkimus- ja vastaanottohuonetta
368 potilashuonetta
24 leikkaussalia
10 synnytyssalia
11 väestönsuojaa

Työmaa

Työmaa

48 000 m3 betonivaluja
146 000 m3 maankaivuuta
18 000 m3 louhittua kalliota
22 500 m2 vesikattojen pinta-ala
yli 6 000 väliovea, sisäikkunaa ja sähköpieltä
20 000 elementtiä, mm. 3 259 seinäelementtiä, 2 420 palkkia ja 1 129 pilaria ja 242 kylpyhuone-elementtiä
75 000 m2 alakattoja
5 torninosturia

Erityispiirteet

  • Keski-Suomen Sairaala Nova on Suomen suurimpia sairaalahankkeita. Lisäksi hanke on Keski-Suomessa historiallinen – kyseessä on maakunnan suurin julkinen investointi. Projektin kustannusarvio on noin 411 miljoonaa euroa. Sairaala Nova on myös SRV:n historian suurin urakkasopimus, johon ei sitoudu omaa pääomaa.
  • Päätös on tällä vuosisadalla ensimmäinen julkinen päätös, jossa sairaanhoitopiirin tasoinen toimija päättää rakentaa kokonaan uuden sairaalan. Suurin osa tiloista tulee erikoissairaanhoidon käyttöön ja pienempi osa Jyväskylän kaupungin perusterveydenhuollon käyttöön. Kaikki vanhan sairaalan toiminnot siirtyvät kokonaisuudessaan uuteen rakennukseen sen valmistuessa.
  • SRV on yhteistyössä tilaajan kanssa kehittänyt monimutkaisistakin toiveista ja suunnitelmista entistä toimivampia: SRV:n ehdotusten pohjalta löydettiin teknisiä ratkaisuja ja kehitettiin suunnitelmia siten, että tilaajan budjettiin saavutettiin miljoonien eurojen säästöt. Lisäksi rakentaminen aloitettiin tavallisesta poikkeavasti keskeltä reunoja kohti kahteen suuntaan, mikä on nopeuttanut rakentamista huomattavasti.
  • Sairaala Novaa rakennetaan erityisen korkeilla puhtauden- ja kosteudenhallintastandardeilla. Kosteudenhallinta sekä sen seuranta ja dokumentointi ovat jatkuvasti tarkempaa kuin mitä rakentamismääräykset vaativat. Yhteistyössä on mukana ammattitaitoinen Terve Talo -konsultti. Betonikosteuden mittausten raja-arvoihin on teetetty professoritason tutkintaa ja laskentaa, millä varmistetaan muovimattolattioiden kosteusteknillinen ja teknisesti toimiva asennus.
Ajankohtaista

Ajankohtaista

Lue Sairaala Novan työmaan tuoreimmat uutiset.

Työmaatiedotteet