Lentokentän terminaali ulkoa kuvattuna tunnelmavalaistuksessa.

Helsinki-Vantaan lentoaseman terminaali 2

Kohteen tiedot

LaajuusKoko hankkeen laajuus 75 000 m²
Valmistuminen1.12.2021
SijaintiHelsinki-Vantaan lentoasema

Terminaali 2:n laajennus ja peruskorjaus vahvistaa Helsinki-Vantaan asemaa merkittävänä Euroopan ja Aasian välisen lentoliikenteen solmukohtana. Samalla se on matkustajille mutkaton käyttää.

Allianssihankemuoto onnistumisen takanaVuoden työmaa 2021Koko hankkeen laajuus 75 000 m²

Toteutimme allianssimallilla Helsinki-Vantaalle muutoshankkeen, joka mahdollistaa entistä sujuvamman asiakaspalvelun ja globaalin liikenteen kulun. Hanke toteutettiin osin uudisrakennuksena ja osin vanhaa remontoiden. Terminaali 2:n edustalle valmistunut laajennusosa on uudenlainen lentomatkustajia palveleva alue. Terminaalista löytyvät uusi lähtöselvitys, turvatarkastus, matkatavaroiden luovutus ja matkustajien vastaanottoalue. Samalla laajennukseen kuuluu myös eri liikennemuodot yhdistävä matkakeskus.

Lentokentän terminaali kuvattu pimeällä ulkoapäin. Terminaalista kajastaa valoa.
Kuva: Marc Goodwin

Uudisrakennuksen ja remontoitavan alan laajuus oli kokonaisuudeltaan 75 000 neliömetriä, josta laajennus kattoi 40 000 neliömetriä. Terminaali 2:n työmaan rakentamisessa huomioitiin ympäristöystävällisyys ja siihen panostettiin erityisen paljon. Rakennuskohteessa yhteen kietoutuivat sujuva ja mutkaton asiakaskokemus, sekä ympäristöarvojen toteutuminen.

Työmaan keskeiset vahvuudet olivat onnistuminen vaativassa hankkeessa ja kaikissa allianssille asetetuissa tavoitteissa myös allianssin sisäisessä yhteistyössä. Innostava ja onnistunut matka suunnittelusta valmiiseen lopputulokseen oli oppimisprosessi, joka tuotti merkityksellisiä lopputuloksia.

Lentokentän puurakenteita kuvattuna alaviistosta. Valo säteilee kattoikkunoista.
Kuva: Tuomas Uusheimo

Helsinki-Vantaan terminaalihanke on saanut lukuisia kotimaisia ja kansainvälisiä tunnustuksia: 

  • Rakennuslehden Vuoden työmaa 2021 -palkinto,
  • Vuoden Teräsrakenne 2021 -palkinto,
  • Tietomallinnuksen Suomen ja Baltian maiden Tekla BIM Awards 2021 -kilpailun voitto,
  • Globaalin Tekla Global BIM Awards 2022 -kilpailun voitto ja
  • Kansainvälinen European Steel Design 2023 -palkinto.

Lean-mallia hyödyntänyt hanke mahdollistaa lentokentällä vieraileville sujuvan lähdön matkalleen ja oli antoisa myös julkiseen rakennushankkeeseen osallistuneille toimijoille. Terminaali 2 avautui asiakkaille 1.12.2021.