Mira

Yksikön johdossa vahva osaaja – Miran uratarina

Mira työskentelee SRV:llä yksikönjohtajana toimitilojen liiketoiminnassa. Pitkän kokemuksen ja monipuolisen osaamisen avulla hän tukee myös muiden edellytyksiä onnistumiselle.

Mira aloitti SRV:llä yksikönjohtajana 2.1.2024 Toimitilat PKS-organisaatiossa. Taloon saatiin vahva osaaja, sillä Miralla on 25 vuoden työkokemus alalta. Suurimman osan tästä hän on ollut mukana julkisissa kilpailu-urakoissa sekä yhteistoiminnallisissa tai perinteisissä projektijohtourakoissa.

25 vuoteen mahtuu monenlaista rakentamista

”Aloitin aikoinaan rakennusinsinööriksi (AMK) valmistumisen jälkeen Oy Alfred A. Palmberg Ab:lla työmaainsinöörinä. Työskentelin asuntorakentamisen parissa nelisen vuotta, kunnes siirryin toimitilarakentamiseen projekti-insinööriksi”, Mira kertoo.

”Työpäällikön urani alkoi jo Palmbergin aikaan ja jatkui Lemminkäisellä. Kohteiden kirjo oli tässä tehtävässä todella laaja aina parkkitaloista liikekeskuksiin ja korkeatasoisiin toimitilahankkeisiin. Viimeisin kohde, jossa työskentelin työpäällikkönä, oli KMPG:n pääkonttori Helsingissä aivan päärautatieaseman vieressä”, Mira kertoo. 

Rakennushankkeet jäivät hetkeksi tauolle, kun Mira jäi äitiysvapaalle 2013. 

”Palasin perhevapailta töihin tuotantojohtajaksi, jolloin tiimiini kuuluivat toimitilarakentamisen työpäälliköt. Tärkeässä osassa tässä tehtävässä oli töiden hankinta, eli olin vahvasti tarjoustoiminnassa mukana. Lisäksi käynnissä olevien hankkeiden tuotannon johtaminen ja raportointi sekä hankkeiden resurssointi kuuluivat vastuulleni”, Mira sanoo.

”Isoimpia onnistumisiamme silloin oli Finavian VLK-hankkeen kaukoliikenteen terminaalilaajennuksen urakkakilpailun voitto Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Urakkamuotona tuossa hankkeessa oli yhteistoiminnallinen projektinjohtourakka”, Mira kertoo.

Lemminkäisen sulautuminen YIT:hen toteutui alkuvuodesta 2018. Tällöin Mirasta tuli oppilaitosrakentamisesta vastaava yksikönjohtaja, jolloin vahvana painopisteenä oli elinkaarihankkeet. Elinkaarihankkeissa palveluntuottajan vastuulle kuuluu kohteen suunnitteleminen, rakentaminen sekä 20 vuoden ylläpitojakso. 

”Hienoin onnistuminen tässä ajanjaksossa on Espoon PPP-hankkeen voitto. YIT:n ja Meridiamin muodostama Kumppanuuskoulut-projektiyhtiö valittiin Public Private Partnership (PPP) hankemallilla toteuttamaan kahdeksan koulun ja päiväkodin muodostaman kokonaisuus”, Mira kertoo. 

YIT:llä Mira työskenteli vuoden 2023 lopulle asti.

”25 vuoteen mahtuu monia tehtäviä ja monipuolisia mahdollisuuksia edetä uralla. Koen, että minuun on luotettu ja ilokseni minulle on myös tarjottu mahdollisuuksia syventää osaamistani ja kehittää itseäni”, Mira kuvailee. 

SRV:n valttikortteina hienot hankkeet ja ketterä organisaatio

SRV:lle Miran houkutteli erityisesti monipuoliset hankkeet, joista etenkin vahvaa vetovoimaa edustivat omaperusteinen toimistohanke Horisontti ja toisaalta esimerkiksi Jorvin allianssihanke. 

”Minulla on vahva tausta koulurakentamisessa, joten onnekseni se pysyy edelleen mukana. On kuitenkin myös kiva päästä mukaan terveydenhuollon ja sairaalarakentamisen hankkeisiin. Omaperusteiset hankkeet ovat myös mielenkiintoisia ja toivottavasti niitä saataisiin jatkossa enemmän käyntiin”, Mira sanoo.

Työpöydällä on edelleen kilpailu-urakointia vaihtelevilla urakkamuodoilla. 

”Esimerkiksi elinkaarihankkeet ovat hankemuotona äärimmäisen mielenkiintoisia. Palveluntuottajaksi pääseminen vaatii vuorovaikutuksellisen tarjousvaiheen osaamista, sekä kykyä osoittaa toiminnan laadukkuus. Pelkällä hinnalla kilpaileminen ei riitä, vaan tilaajalle tulee taata heitä parhaalla mahdollisella tavalla palveleva suunnitteluratkaisu sekä terveelliset ja turvalliset tilat 20 vuoden ajaksi. Onneksemme SRV:llä on huippuosaajia rakentajien lisäksi sekä tarjousvaiheeseen, että ylläpitoon”, Mira sanoo. 

Kiinnostavien hankkeiden ohella Mira kokee, että SRV:n tekemisessä on sopivasti ketteryyttä ja joustavuutta. 

Yrityksen tekeminen ja kulttuuri vaikuttavat Miran mielestä paljon työteon mielekkyyteen, sillä työskentelyyn kuuluu paljon yhteistyötä.

Hyvä yrityskulttuuri takaa työn mielekkyyden ja ylläpitää motivaatiota.

Miran tiimissä työskentelee viisi projektipäällikköä ja -johtajaa, joilla on erilaisia hankkeita käynnissä. Miran vastuulla on oman liiketoimintayksikkönsä tuotanto, töiden hankinta sekä yksikön toiminnan kehittäminen. 

”Olen myös mukana tarjoustoiminnassa, jossa voin tarjota näkemyksiä vielä niin sanotusti ”tuorein silmin”. Tuoreena SRV:läisenä olen päässyt jo hieman haastamaan tekemistä ja toisaalta myös itse oppimaan uutta. Minut on otettu todella hyvin vastaan, oloni on ollut todella tervetullut. Omien tiimiläisten ja vertaisryhmän kohtaaminen on ollut positiivista”, Mira kuvailee.

Ja uutta on todella tullut.

”Ensimmäiset kuukaudet ovat olleet aikamoinen hyppy suoraan syvään päätyyn, työpöydällä on ollut paljon uutta. Olen kuitenkin ihan äärimmäisen innostunut, on ollut hienoa päästä tekemään töitä osaavien ammattilaisten kanssa”, Mira kertoo ja jatkaa:

”Liiketoiminnan odotukset ovat kovat. Meillä on hienoja hankkeita käynnissä, kuten RT:n turvallisuuskilpailun voittanut Wood Cityn toimistotalo. Kouluhankkeista mainio esimerkki on Nurmijärvellä sijaitseva Rajamäen kampus. Suurin odotus itselle on saada uusia kokemuksia ja syventää ymmärrystäni hankkeista entisestään.”

Kokonaisuuden osalta kehitys vie aikaa, mutta tavoite on parhaan mukaan harmonisoida tekemistä. 

”Minun tavoitteenani on luoda ihmisille onnistumisen edellytykset omissa töissään, jotta olemme valmiina toimimaan, kun hanke voitetaan. Tuen omalta osaltani läpinäkyvää ja ketterää tekemistä. Tähän mennessä voin hyvillä mielin todeta, että luottamus tekemisiini tuntuu olevan kohdallaan”, Mira sanoo.

Mira

Sukupuoli ei rajoita urakehitystä

”Omalta kohdaltani olen ollut siinä mielessä onnekas, että sukupuolestani riippumatta perinteisesti miehisellä alalla esihenkilöni ovat luottaneet minun osaamiseeni ja olen saanut loistavia tilaisuuksia edetä urallani”, Mira sanoo. 

Harmillisen vähän naisia kuitenkaan edelleen on rakennusalan johtotehtävissä. Tämän vuoksi hän haluaa olla mukana tuomassa lisää naisia alalle ja tukemassa heidän urakehitystään.

Onneksi maailma on myös muuttunut vuosien kuluessa, vaikka rakennusala onkin edelleen hieman konservatiivinen moneen muuhun alaan verrattuna. 

”Oli kyllä aikamoista mennä 25 vuotta sitten naisena työmaalle. Onneksi nyt kuitenkin kilometrit puhuvat puolestaan, eikä sukupuoli ole enää uran kannalta määrittävä tekijä”, Mira sanoo. 

SRV:n asiakaslupaus puhuttelee Miraa

SRV:n asiakaslupaus ”Kuuntelemalla rakennamme viisaasti” on Mirasta hyvin osuva.

”Esimerkiksi yhteistoiminnallisissa projektinjohtourakoissa ja allianssihankkeissa rakennamme tilaajan rahoilla vaativia ja monimuotoisia hankkeita. Kaikkien tahtotila on saada paras mahdollinen lopputuote käytettävissä olevalla budjetilla. Se ei ole mahdollista ilman, että meillä on yhteistyökumppaneidemme kanssa luottamus toisiimme ja avoin kommunikointiyhteys”, Mira sanoo.

Kuunteleminen koskee asiakkaiden ja tilaajien lisäksi myös muita sidosryhmiä. 

”Myös aliurakoitsijoita ja muita yhteistyökumppaneita tulee kuunnella. Heidän kanssaan luodaan reilun pelin kulttuuri avoimen vuorovaikutuksen kautta”, Mira sanoo. 

Omaa henkilöstöä pitää myös kuunnella.

”Kuten totesin, itselleni on tärkeää mahdollistaa onnistumisen edellytykset. Oikea määrä osaavia tekijöitä oikea-aikaisesti tarjolla – se on hyvä perusta onnistuneelle projektille. Ihmiset ovat tyytyväisiä, kun heidän on mahdollista tehdä oman työnsä hyvin”, Mira kuvailee.

Työturvallisuuden ja vastuullisuuden kehittäminen vievät alaa eteenpäin

Miran mukaan rakennusalan työturvallisuus on kehittynyt hienosti vuosien varrella.

”Kaikkien tavoitteena on päästä terveenä kotiin. SRV:n työmailla työturvallisuus on hyvällä tasolla ja puuttumisen kulttuuri kohdillaan”, Mira sanoo.

Turvallinen työympäristö vaatii päivittäistä sitoutumista kaikilta.

”Työturvallisuudesta ei ole yhtään varaa lipsua. Vahva sitoutuminen turvallisuuteen ja hyvät toimintatavat luovat hyvät edellytykset turvalliselle työskentelylle. Myös asenne pitää olla kohdillaan, sekä rohkeus puuttua epäkohtiin tarvittaessa”, Mira sanoo.

Koko alan työturvallisuus kehittyy onneksi koko ajan.

”Sama asia koskee vastuullisuutta. Regulaatio ajaa toimintaa eteenpäin ja luo samalla isoa kulttuurinmuutosta koko alalla. Tekemistä ei voi kuitenkaan sanella tai saada tapahtumaan yhdessä yössä, muutokset vievät aikaa. Oikeaan suuntaan olemme kuitenkin matkalla”, Mira sanoo. 

Mira ratsastamassa

Vapaa-aika kuluu yhteisten harrastusten parissa

Mira viettää vapaa-aikansa 10-vuotiaan tyttärensä ja 2-vuotiaan kääpiösnautserin seurassa. 

”Meillä on tyttäreni kanssa useampi yhteinen harrastus, kuten laskettelu ja ratsastaminen. Olen itse nuorena viettänyt todella paljon aikaa tallilla ja hevosten kanssa, joten on ollut kiva siirtää ratsastamisen ilo myös seuraavalle polvelle. Muutoin metsälenkit koiran kanssa ovat tärkeä osa vapaa-aikaani”, Mira kertoo. 

Tänä talvena uutena juttuna mukaan on tullut avantouinti. 

”Avantouinnin jälkeinen hyvä olo ja rentous sekä positiivinen vaikutus unen laatuun on todella koukuttavaa. Tämä juttu ei tule jäämään ainoastaan tämän talven iloksi”, Mira sanoo. 

Kesällä Mira mielellään mökkeilee. Lappeenrannasta kotoisin olevan Miran mökki sijaitsee Savitaipaleella.

”Kesäisin viikonloput ja loma kuluvat Saimaan rannalla vedestä, luonnosta ja hiljaisuudesta nauttien”, Mira päättää.  

Mira ja hevonen

Teksti: Tii Salmela 
Kuvat: Mira

Horisontti ilmakuva kesäkuu 2023

Elinkaariviisasta toimitilarakentamista

Toteutamme elinkaariviisaita tulevaisuuden toimitiloja. Yhteistoiminnassa asiakkaidemme kanssa kehitämme hankkeet tavoitteiden mukaisiksi, tulevia käyttäjiä kuunnellen. Huolehdimme koko rakennusprosessista aina kaavoituksesta suunnitteluun ja rakentamiseen asti. Saat käyttöösi vankan projektinjohdon, suunnitteluohjauksen ja talotekniikan erityisosaamisemme.

Lue lisää

SRV:n uratarinat

Matti ja ULS:n saama kunniakirja

30 vuotta SRV:llä – Matin uratarina

Työmaapäälliköllämme Matilla (64) tulee maaliskuussa täyteen 30 vuotta SRV:n palveluksessa. Rautaisen ammattilaisen työvuosiin on mahtunut iso joukko työmaita ja monipuolisia rakennushankkeita.

Kuvassa vasemmalla Esa ja oikealla Juha

SRV:n veljespari – Esan ja Juhan uratarinat

Veljekset Esa (58) ja Juha (52) työskentelevät molemmat SRV:llä talotekniikkapäällikköinä. Mikä heidän urapolkujaan erottaa, entä mikä yhdistää? Kuinka he ovat molemmat päätyneet SRV:n palvelukseen?

Kuvassa Sini

Harjoittelijasta projekti-insinööriksi – Sinin uratarina

Sini aloitti SRV:llä aikoinaan harjoittelijana. Usean SRV-kesän ja diplomityön teon jälkeen Sini työskentelee nykyisin Laakson yhteissairaalan hankkeella suunnittelun johtamisen parissa.