Lahden kaupungintalon arkkitehdit sisäpihalla

Lahden kaupungintalon uudistettu sisäpiha kutsuu luokseen

Perusparannuksen arkkitehdit kertovat, miten kaupungintalo uudistui kaupunkilaisten olohuoneeksi.

Lahden historiallinen kaupungintalo on yksi arkkitehti Eliel Saarisen keskeisimmistä Suomeen suunnittelemista rakennuksista ja yksi maamme arkkitehtuurin historian merkkipaaluista. Perusparannuksen myötä keskiössä on saavutettavuuden parantaminen rakennuksen historiallista arvoa kunnioittaen.

Arkkitehdit Aki Davidsson ja Jaana Tarkela ovat olleet Lahden kaupungintalon perusparannushankkeessa pääsuunnittelijoina mukana heti alkumetreiltä lähtien. Arkkitehdit tunnetaan näyttävistä peruskorjaushankkeistaan mm. Suomen Kansallisteatterin ja Helsingin kaupungintalosta peruskorjauksesta.

Jaana Tarkela perehtyi Saarisen tuotantoon syvällisesti jo ennen hankkeen alkua Kansallismuseon laajennuksen arkkitehtuurikilpailua tuomaroidessaan. Kilpailun myötä Tarkela tutustui Saarisen ajan arkkitehtuurin erityispiirteisiin ja mahdollisen täydennysrakentamisen komboihin. 

”Pian kilpailun jälkeen käynnistyi Lahden kaupungintalon peruskorjaushanke, jossa näitä oppeja pystyttiin hyödyntämään”, Jaana Tarkela kertoo.

Perusparannus lakisuojelun lähtökohdista

Vuonna 1912 valmistunut rakennus on kokenut historiansa aikana pommituksia ja tulipaloja, mutta kaikesta huolimatta sen arkkitehtuuri on hyvin säilynyt. Rakennuksessa on historiansa aikana toiminut valtuuston ja viraston lisäksi muun muassa palokunta, kirjasto, asuntoja sekä poliisikamari. 

Rakennusta on vuosien saatossa peruskorjattu ja laajennettu, ja viimeisin peruskorjaus on 1980-luvulta. Oli siis selkeää, että rakennus oli tullut taloteknisen elinkaarensa päähän. Tilojen nykyaikaistamisen myötä tärkeää oli huolehtia myös rakennuksen esteettömyydestä ja saavutettavuudesta.

Davidsson ja Tarkela Lahden kaupungintalon portaikossa

Hankkeen alussa Lahden museo esitti kaupungintalon suojelua kulttuuriperintölain pohjalta. Lakisuojeluprosessi käynnistettiin samanaikaisesti perusparannuksen suunnittelun kanssa syksyllä 2019 ja molempia on edistetty rinnakkain.  Suunnittelua ja rakentamista toteutettiin intensiivisessä yhteistyössä Ely-viraston, Lahden kaupunginmuseon, Museoviraston, kaavoittajan ja rakennusvalvonnan kanssa. 

”Yhteistyö on varmistanut, että toteutusmahdollisuuksien ja suojelun välille ei ole syntynyt ristiriitoja. Kaupungintalon virallinen suojelustatus määritellään perusparannuksen valmistuttua”, Tarkela kertoo.

Parannuksen ytimessä sisäpihan kattaminen

Yksi merkittävä osa saavutettavuuden parantamista on rakennuksen sisäpihan kattaminen. Kyseessä on perusparannuksen merkittävin silmin nähtävä muutos rakennuksessa.

Sisäpiha on katettu pilareiden varaan rakennetulla kuparikatoksella, jonka keskialue on umpikattoa ja sivuilla kiertävä lasinen valokate päästää valoa sisään. Umpikaton kuparilevyt on perforoitu kalevalaisaiheisella reikäkuvioinnilla ja takana oleva musta villa akustoi tilan äänimaisemaa. Umpikattoon on siististi mahdutettu myös talotekniikkaa, kuten valaisimia, sprinklereitä ja paloilmaisimia.

Umpikaton materiaaliksi valikoitui lopulta patinoitunut kupari. Yhdessä hoikkien pilareiden kanssa se muodostaa yhtenäisen kappaleen, joka synnyttää valon ja akustiikan keinoin voimakasta tunnelmaa sisäpihalle.

Tärkeää valinnoissa oli, että ratkaisu seurustelee rakennuksen arkkitehtuurin kanssa ja sopii rakennuksen henkeen.

”Ratkaisu löytyi lopulta tutkimisen ja löytämisen kautta. Suunnittelun aikana mietittiin useita eri vaihtoehtoja ja analysoitiin niiden käytettävyyttä sekä sopivuutta rakennuksen ominaisuuksiin ja arkkitehtoniseen luonteeseen”, Aki Davidsson muistelee.

Sisäpiha avaa uusia mahdollisuuksia

Sisäpihan kattamisella oli tärkeää luoda lämmintä käyttötilaa, joka mahdollistaa tilojen monipuolisen käytön ympäri vuoden. Kyseessä on ilmeisen ainutlaatuinen kokonaisuus – vastaavaa ei arkkitehdeille ole tullut vastaan maailmallakaan.

Sisäpihan yhteyteen avautuu myös suora sisäänkäynti ravintolatilaan. Alun perin palokunnan hevostallina toiminut tila on uudistettu näyttäväksi kulmaravintolaksi. Uusi esteetön yleisön sisäänkäynti tornin alta houkuttelee kaupunkilaisia astumaan sisälle rakennukseen.

Lahden kaupungintalon sisäpihan katto

”Uskomme, että sisäpihan kattaminen luo täysin uusia mahdollisuuksia kaupungintalon käyttämiselle ja madaltaa kynnystä käyttää tilaa lahtelaisten olohuoneena. Tila taipuu nyt moniin erilaisiin tilaisuuksiin, vaikka häihinkin”, Davidsson vinkkaa.

Allianssin ytimessä yhteistyö

Hanke toteutettiin perusparannushankkeille toistaiseksi vielä epätyypilliseen tapaan allianssimallilla. Allianssissa kaikki hankkeen osapuolet; tilaaja, suunnittelijat ja toteuttajat, työskentelivät tiiviissä yhteistoiminnassa yhteisesti määritetyin tavoittein. 

”Allianssityöskentelyn hengessä kaikilla osapuolilla on ollut keskenään hyvä keskusteluyhteys, mikä on ollut erityisen hyödyllistä, kun peruskorjataan vanhaa rakennusta ja yllätyksiä tulee vastaan”, Davidsson kertoo.

Hanketta koettelivat pandemia, sota ja haasteet materiaalien saatavuudessa sekä hinnassa. Hyvällä keskusteluyhteydellä, selkeillä tavoitteilla ja positiivisella yhteistyöllä nämäkin haasteet ratkottiin, ja hanke valmistui tavoiteaikataulussaan kesällä.

Lahden kaupungintalon kuparikatot

Perusparannus valmistuu juhlavuoteen

Lahden kaupungintalon peruskorjaus valmistuu sopivasti juhlavuoteen - tänä vuonna kuuluisan arkkitehdin syntymästä tulee tasan 150 vuotta. Hankkeella onkin siis erityinen arvo arkkitehtikaksikolle. 

Kaupungintalon perusparannuksen suunnittelu on ollut hyvin kunniakasta ja uramme kruunaus.

”Suomen rakennuskannassa on suhteellisen rajallinen määrä suojeltuja historiallisesti merkittäviä rakennuksia, ja tämä on ehdottomasti yksi niistä”, Tarkela ja Davidsson iloitsevat. 

Lahden kaupungintalon arkkitehdit Davidsson ja Tarkela

Eliel Saarisen suunnittelema, vuonna 1912 valmistunut Lahden kaupungintalo on ollut aikansa monitoimitalo tarjoten tiloja monille kaupungin toiminnoille. Rakennus kuuluu Mariankadun seremonia-akseliin, joka on merkitty maakunnallisesti arvokkaiden kulttuuriympäristöjen luetteloon ja listattu valtakunnallisesti merkittävien rakennettujen kulttuuriympäristöjen luetteloon. Alkuperäisistä toiminnoista on jäljellä valtuustosali, joka on pysynyt samassa käytössä talon historian ajan.

TEKSTi: Heidi Tetteh KUVAT: Lassi Häkkinen / Lahden kaupunki

Jätkäsaari Supercell toimisto

Tutustu rakentamisen palveluihimme

Ilmastonmuutos kiihtyy, kaupunkien kasvu ja tiivistyminen jatkuvat. Siksi haluamme rakentaa asuin- ja työympäristöjä, joissa hiilijalanjälki ja kustannukset optimoidaan pitkällä aikavälillä ja ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan. Kutsumme tätä elinkaariviisaudeksi. Rakentamisen palveluihimme kuuluvat asunnot, toimitilat, infrarakentaminen, energia- ja elinkaaripalvelut sekä talotekniikkapalvelut.

Tutustu palveluihimme

Sinua saattaisi kiinnostaa

Lahden kaupungintalon arkkitehdit sisäpihalla

Lahden kaupungintalon uudistettu sisäpiha kutsuu luokseen

Perusparannuksen arkkitehdit kertovat, miten kaupungintalo uudistui kaupunkilaisten olohuoneeksi.

Vehreä puistoalue näköalalla

Bryga – puisto Kalasataman tornien kainalossa on viherrakentamista tiiviissä kaupunkirakenteessa

Suojassa katujen vilskeeltä Helsingin Kalasatamassa Itäväylän ja kauppakeskus REDIn katolla sijaitsee päivisin auki oleva puisto Bryga.

Valkoisia kerrostaloja ja pihamaa

Sujuvaa yhteistyötä monipuolisissa rakennushankkeissa

Kuuntelemalla rakennamme viisaasti yhdessä Kojamon kanssa.