Taulun ripustaminen

RT:n Vihmo: ”Nyt on asunnonostajalle oivallinen hetki toimia”

Mitä asunnon ostamisessa kannattaa ottaa huomioon juuri nyt? Milloin epävarmuus hellittää? Asiantuntijat vastaavat asunnonostajia tällä hetkellä askarruttaviin kysymyksiin.

Asuntomarkkinoiden hiljentymisestä on keskusteltu vilkkaasti kuluneen vuoden aikana. Uusien asuntojen tarve ei ole kuitenkaan kadonnut mihinkään.

”Korkojen nopea nousu, taloudellinen epävarmuus ja rakentamisen kustannuskriisi ovat hiljentäneet asuntomarkkinat juuri nyt, mutta suhdannekatsauksemme mukaan uusien asuntojen tarve lisääntyy tulevina vuosina. Nykyisellä rakennustahdilla kysyntää tulee olemaan 1–2 vuoden päästä enemmän kuin tarjontaa”, ennustaa Rakennusteollisuus RT:n pääekonomisti Jouni Vihmo.

”Tätä selittää etenkin se, että tulevina vuosina kotitalouksien käytössä olevat tulot kasvavat reippaasti ja kaupungistuminen jatkuu Suomessa voimakkaana”, Vihmo jatkaa.

Nykyisellä rakennustahdilla kysyntää tulee olemaan 1–2 vuoden päästä enemmän kuin tarjontaa.

Asuntojen tarjonta putoaa 1940-luvun tasolle – niukkuus nostaa asumisen hintaa

Vihmon mukaan asuntorakentaminen alkoi hidastua vuoden 2022 alussa Ukrainan sodan vuoksi. Vuoden 2021 lopulla kuitenkin aloitettiin uusia rakennushankkeita paljon, minkä vuoksi vuokra- ja omistusasuntoja on nyt runsaasti tarjolla.

”Tänä vuonna uusien asuntohankkeiden aloitukset ovat romahtaneet historiallisen matalalle. Kun viime vuonna aloitettiin 37 000 asunnon rakentaminen, tänä vuonna aloituksia tulee olemaan 16 000 ja ensi vuonnakin alle 20 000”, Vihmo havainnollistaa.

Tämä johtaa siihen, että valmistuvien asuntojen määrä tippuu tulevina vuosina 1940-luvun tasolle.

”Se tietää niukkuutta asuntomarkkinoille ja sitä kautta myös asuntojen hintojen nousua. Ihmisten mahdollisuudet rakentaa omanlaistansa elämää haluamallaan paikkakunnalla heikkenevät”, Vihmo arvioi.

Korkohuippu takana ja rakennuskustannusten nousu tasaantunut

Nopeasti nousseet korot ovat hillinneet asunnonostajien ostopäätöksiä. Koronan ja Ukrainan sodan aiheuttaman kustannuskriisin vuoksi on puolestaan moni uusi rakennushanke jäänyt aloittamatta.

”Korkohuippu on nyt nähty, mutta paluuta nollakorkoaikaan ei ole näköpiirissä. Maltillista laskua voidaan ennakoida ensi vuoden lopulle. Olemme palanneet normaaliin aikaan, jolloin raha maksaa”, Vihmo summaa.

”Myös rakennuskustannusten nousu on tasaantunut, mutta tässä maailmantilanteessa ei voi ennustaa niiden laskua. Rakensimme Suomea pitkään kustannusten kannalta poikkeuksellisen halvalla. Emme enää palaa takaisin halvan ja runsaan rakentamisen aikaan”, hän lisää.

Myös OP ja Nordea ovat arvioineet asuntomarkkinakatsauksissaan, että asuntolainojen viitekoroissa ei ole enää nousupaineita.

Korkohuippu on nyt nähty, mutta paluuta nollakorkoaikaan ei ole näköpiirissä.

Uuden asunnon ostaminen vakavaraiselta rakentajalta on turvallista

Uskaltaako uuden asunnon ostaa, jos taloyhtiössä on paljon myymättömiä asuntoja? Monen pelkona on, että myymättömien asuntojen tai muiden osakkaiden maksamattomat pääoma-, hoito- ja tontinvuokravastikkeet kaatuvat omalle kontolle.

”Pääsääntö on selvä. Jokainen osakas vastaa omista vastikkeistaan. Jos taloyhtiössä on myymättömiä asuntoja, vastaa perustajaurakoitsija niiden maksamisesta. Sen vuoksi kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että urakoitsija on vakavarainen”, korostaa hallintopäällikkö Heidi Jokinen SRV:ltä.

”Ja jos asunnonostaja hakee asuntolainaa, tarkistaa pankki ostajan maksukyvyn stressitestin avulla myös taloyhtiölainan osalta”, Jokinen jatkaa.

Esimerkiksi SRV erottuu positiivisesti muista rakennusalan toimijoista, sillä sen tase on terve ja rahoitus on kunnossa, tilauskanta on jatkanut kasvuaan sekä myymättömien asuntojen määrä on erittäin vähäinen, jolloin pääomaa ei sitoudu niihin merkittävästi. Vakaa pohja takaa sen, että olemme täällä koko rakentamisen ja takuuvaiheen ajan.

Jos vastikerästejä tulee, on tärkeää, että isännöitsijä ja hallitus reagoivat niihin välittömästi.

”Vastikerästit eivät ole olleet uusissa taloyhtiöissä yleinen ongelma. Äärimmäisessä tapauksessa taloyhtiöllä on mahdollisuus ottaa asunto haltuunsa ja laittaa se vuokralle”, Jokinen kertoo.

Jos henkilön oma talous on kunnossa, Vihmon mukaan asunnonostajalla on nyt oivallinen hetkiä toimia.

”Markkinoilla on paljon valinnanvaraa, ja esimerkiksi käytettyjen asuntojen hinnat ovat laskeneet. Laadullisesti ja teknisesti paremmat uudet asunnot ovat olleet perinteisesti vanhoja kalliimpia, mutta nyt niissäkin voi hyödyntää monia rakennuttajien tarjoamia etuja ja alennuksia.”

TEKSTI: Aku Karjalainen KUVAT: SRV

Havainnekuva uudiskohteen kattoterassi SRV Pasila Kokardi

Pasilan Kokardin sijainti on päihittämätön

Kokardin laadukkaat kodit yksiöistä neliöihin ovat huolellisesti viimeisteltyjä ja tyylikkäitä. Arjessa pääset nauttimaan Suomen parhaimmista palveluista ja liikenneyhteyksistä.

Tutustu Kokardiin ja tule käymään näytöllä
Asunnonostaja viettää aikaa kadulla

Hyödynnä ensiasunnon ostajan etu

Tarjoamme ensiasunnon ostajille varainsiirtoveron suuruisen alennuksen 30.4.2024 asti. 

Tutustu ensiasunnon ostajan etuihin

Sinua saattaisi kiinnostaa myös

Itä-Pasilan talojen julkisivuja

Mitä kuuluu Pasila?

Pasilalaiset kertovat, millainen asuinalueiden helmi paljastuu betonikuoren alta. Asukkaidensa rakastaman alueen asukasmäärä kolminkertaistuu vuoteen 2040 mennessä.

Käsi kirjoittamassa vihkoon ja croissantti sekä kahvi pöydällä

Mitä jos vuokraisit asunnon omalle lapsellesi?

Oletko koskaan harkinnut, että ostaisit sijoitusasunnon ja vuokraisit sen omalle lapsellesi?

Lentueen piha ja pihasauna.

Miten rakentamisessa voidaan ehkäistä ilmastonmuutosta ja luontokatoa?

Luonnon monimuotoisuutta voidaan lisätä rakennetussa ympäristössä monin tavoin. Siitä on hyötyä niin ilmastonmuutoksen hillitsemisessä kuin siihen sopeutumisessa.

Taloyhtiö Lentueen julkisivu pihapiiristä

Kehärata ja tuleva ratikka lisäävät Aviapoliksen kotien vetovoimaa

Lentueessa asut elinkaariviisaasti lähellä luontoa.