Mitä jos vuokraisit asunnon omalle lapsellesi?

Asuminen

Mitä jos vuokraisit asunnon omalle lapsellesi?

Oletko koskaan harkinnut, että ostaisit sijoitusasunnon ja vuokraisit sen omalle lapsellesi? Suosittelemme tutustumaan tähän vaihtoehtoon!

Tuhansissa kodeissa ympäri Suomea on eletty jännittäviä hetkiä, kun  yhteishaun tulokset on julkaistu ja monella nuorella on alkamassa uuden opiskelupaikan myötä kokonaan uusi elämänvaihe: muutto pois lapsuudenkodista ja itsenäisen elämän aloitus. Opiskelijoiden asunnonetsintä käynnistyy, osa saa opiskelija-asunnon, osa vuokraa vapailta markkinoilta ja osa saa asunnon perheen avulla. Ai miten?

Omistusasunnon hankinta lapsen opiskelukodiksi on monellakin tapaa järkevä ratkaisu. Varsinkin pääkaupunkiseudulla opiskelija-asuntoja ei riitä kaikille halukkaille, ja muut opiskelupaikasta tiedon saaneet ovat asuntoapajilla samaan aikaan. Lisäksi omistusasunnon hankinta on sijoitus tulevaisuuteen.

Lempeä startti asuntosijoittamisen aloittamiseen

Jos ostat vanhempana opiskelukodin lapsellesi, huolesi lapsen kodin löytämisestä häviää. Kodin hankkiminen omalle lapselle on lempeä startti asuntosijoittamisen aloittamiseen. Oman lapsesi elämäntyyli on tullut sinulle jo vuosien varrella tutuksi, ja voit olla varma, että hänellä on matala kynnys ilmoittaa sinulle uuden kotinsa asioista. Kun lapsesi opinnot päättyvät, voit jättää asunnon vuokralle tai myydä sen eteenpäin. Parhaassa tapauksessa asunnon arvo on noussut lapsesi opiskeluvuosien aikana.

Vantaan Aarnin mallisisustetun kolmion olohuone + keittiötila

Asumistukea voi saada myös vanhempien omistamaan asuntoon

Tiesitkö, että lapsesi voi saada yleistä asumistukea, vaikka olisit hänen vanhempanaan asunnonomistaja? Asumistuen määrä riippuu muun muassa lapsen tuloista ja asumismenoista. Lue lisää asumistuesta Kelan sivuilta.

Asunnon voi vuokrata omalle lapselle halutessaan myös käypää markkinavuokraa edullisemmin, mutta tällöin kannattaa huomioida myös vaikutukset verovähennysoikeuksiin. Lue lisää vuokran suuruuden vaikutuksesta vähennyksiin verottajan sivuilta.

Miksi uudiskohde on hyvä sijoitus?

Kun hankit asunnon uudesta taloyhtiöstä, asumiskulut ovat helposti ennakoitavissa, sillä yllättäviä korjaus- tai remonttitarpeita ei ole odotettavissa. Lisäksi, kun teet kaupat 30.8.2023 mennessä, saat käyttöösi monia kodinostajan etuja.

Kun asunnon sijainnin valitsee huolella, se helpottaa vuokralaisen löytymistä oman lapsen opiskelija-asuntotarpeen jälkeen. Pääkaupunkiseudulla kannattaa harkita asunnon hankkimista esimerkiksi radanvarrelta, koska liikkuminen julkisilla kulkuvälineillä on nopeaa ja vaivatonta.

Pitäjänmäen Ilmarisenpuiston olohuone + keittiötila

Tällä hetkellä opiskelijoille täydellisesti sopivia yksiöitä löytyy esimerkiksi loistavien liikenne- ja junayhteyksien päässä sijaitsevista Pasilan Kokardissa, Tikkurilan Kolmannessa, Vantaan Lentueessa ja Pitäjänmäen Ilmarisenpuistosta.

Millainen on vuokranantajan ja vanhemman yhteisrooli?

Jos päätät ostaa asunnon ja vuokrata sen lapsellesi, muista sopia hänen kanssaan selvät säännöt vuokranmaksusta. Saat vanhemmuuden lisäksi uuden roolin alkaessasi toimia myös hänen vuokranantajanaan. Muista kuitenkin lapsesi oikeus yksityisyyteen, äläkä tee hänen kotiinsa yllätysvierailuja varoittamatta. Kun kunnioitat lapsesi elämää ja hänen kotiaan, hän viihtyy kodissaan paremmin. Voit suhtautua vuokranantajuuteen lapsesi kanssa harjoitteluna – kaiken ei tarvitse mennä saman tien putkeen, mutta saat hänen kanssaan hyvää treeniä vuokranantajalta vaadittuihin taitoihin. Jos siirryt vuokraamaan asuntoa ulkopuoliselle vuokralaiselle, asiat sujuvat hänen kanssaan jo sulavasti.

Tutustu myynnissä oleviin asuntoihimme ja varaa esittelyaika! Tutustu myös kodinostajan etuihimme.

Artikkelia on päivitetty 30.6.2023.  Artikkeli on julkaistu alun perin 8.7.2022.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit