Vehreä puistoalue näköalalla

Bryga – puisto Kalasataman tornien kainalossa on viherrakentamista tiiviissä kaupunkirakenteessa

Suojassa katujen vilskeeltä Helsingin Kalasatamassa Itäväylän ja kauppakeskus REDIn katolla sijaitsee päivisin auki oleva puisto Bryga.

Brygassa voi hengähtää ja katsella merta tai edessä aukeavaa kaupunkia liikenteen pauhun jäädessä vaimennettuna lasikatteen alle. Tilan elinkaariviisas hyödyntäminen vilkkaa valtaväylän päällä on oiva tapa tuoda lisää viheralueita kaupunkirakenteeseen.

Hulevedet hyödynnetään alueen kasvillisuuden käyttöön

Hulevesien käsittely on ollut merkittävä osa puiston suunnittelua. Koko puistokannen alueelle on asennettu hulevesienkeräilykennosto, jonka avulla vettä viivytetään, tasataan kosteusolosuhteita ja hyödynnetään kasvillisuuden käyttöön. Maastokummut ja istutukset viivyttävät myös omalta osaltaan hulevesiä. Pääreittiä reunustaa pintavesiä kokoava, luonnonkivien rytmittämä valettu uoma, jossa vesi sateen jälkeen viipyilee.

Luonnonkivien rytmittämä valettu uoma, jossa virtaa vettä

Brygan pinta-alasta on noin 35 prosenttia kasvillisuutta ja 18 prosenttia muuta vettä läpäisevää pintaa. Istutusalueet lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, parantavat pienilmasto-olosuhteita ja akustiikkaa, vähentävät tuulisuutta ja hulevesien kuormitusta viemäreihin sekä sitovat ilman epäpuhtauksia.

Bryga on kuin vihreä olohuone – hengähdys- ja näköalapaikka kaupungin vilskeessä

Vihreä puistoalue ja metallinen katos

Bryga on kaupunkikehityksen ilmentymänä osa Kalasataman ulkoalueiden kokonaisuutta, jonka teemana on alueen menneisyys saaristona ja teollisena satamaympäristönä. Brygan suunnittelun lähtökohtana ovat olleet alueella muinoin sijainneet Kalliosaaret sekä noin vuosikymmen sitten toimintansa lakkauttanut satama.

Paitsi kaupunkilaisten hengähdyspaikka, Bryga on myös näköalapaikka. Lännessä silmien eteen levittäytyy kaupunki, idässä ihailtavana on meri. Puistokannelle on istutettu yli 50 kasvilajia. Kasvillisuutena on puiston teemaan sopivia merenrannan ja saariston lajeja: havu- ja lehtipensaita, perenna- ja heinäkasvillisuutta, nurmikkoa sekä pergoloita pitkin kiipeäviä köynnöksiä. Satamaan ja kalastukseen liittyvästä historiasta muistuttavat yli neljä metriä korkeat teräsrakenteiset pergolat, joihin on kiinnitetty köynnösistutusten tukirakenteiksi näkö- ja tuulensuojaa antavat teräsverkot. Pimeän aikaan verkoissa on valot, jotka liikkuvat tuulen mukaan veden rytmiä jäljitellen.

Vaaleanpunaisia kukkia kivien lomassa

Brygalle pääsee hissillä kauppakeskus REDIstä tai ulkokautta Englantilaisaukiolta portaita pitkin. Itäväylältä puistoon voi poiketa polkupyöräilyn ja jalankulun väylältä Baanalta. Kalasataman tornien pihoilta puistoon pääsee kätevästi Baanan ylittävien kävelysiltojen kautta.

Tämä kauppakeskus REDIn katolla ja rakentuvien Kalasataman tornien yhteydessä sijaitseva yleisölle avoin puisto valittiin Vuoden Ympäristörakenteeksi 12.2.2020. Se on kaupunkikehityksen taidonnäyte.

Jätkäsaari Supercell toimisto

Tutustu rakentamisen palveluihimme

Ilmastonmuutos kiihtyy, kaupunkien kasvu ja tiivistyminen jatkuvat. Siksi haluamme rakentaa asuin- ja työympäristöjä, joissa hiilijalanjälki ja kustannukset optimoidaan pitkällä aikavälillä ja ihmisten hyvinvoinnista huolehditaan. Kutsumme tätä elinkaariviisaudeksi. Rakentamisen palveluihimme kuuluvat asunnot, toimitilat, infrarakentaminen, energia- ja elinkaaripalvelut sekä talotekniikkapalvelut.

Tutustu palveluihimme

Kalasataman alue

Kalasatamaa pitää kotinaan jo sadat edelläkävijäyritykset ja yli 10 000 vihreitä arvoja arvostavaa asukasta. Täällä vastuullisen ja tulevaisuuteen katsovan yrityksen on hyvä näyttää, mitä se ajattelee, mihin se uskoo ja mitä se tavoittelee. Kalasatama on loistava ympäristö modernille asiantuntijayritykselle.

Lue lisää Kalasataman alueesta
Kalasataman siluetti

Sinua saattaisi kiinnostaa

Suunnäyttäjien työpaja

Kestävämpää suunnittelua ja parempaa rakentamista – kuuntelemalla

Ensimmäisissä Suunnannäyttäjien työpajoissa paneuduttiin keittiöihin ja siihen, mitkä ratkaisut toimivat tämän päivän ympäristössä ja kestävät aikaa. Tavallisten kaupunkilaisten osallistaminen luo mahdollisuuden vaikuttaa, Suunnannäyttäjät toteavat.

Perhe keittiössä

Suunnannäyttäjät haluavat pintamateriaaleilta luonnetta ja kestävyyttä

Uudiskohteiden koteihin toivotaan nyt valkoisen lisäksi väriä. Tammen sävyt ovat leviämässä keittiöistä myös kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tämä selviää tuoreista Suunnannäyttäjät-paneelin kyselyistä.

Asuntojen-pohjaratkaisut-pääkuva

Suunnannäyttäjät haluavat asuntoihin runsaasti säilytystilaa

Tällä hetkellä kerrostaloasuntoon halutaan etenkin parveke ja oma vaatehuone. Myös erillinen keittiö kasvattaa suosiotaan, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelin kyselystä.