Nuori pariskusta tekee ruokaa keittiössä

Suunnannäyttäjien ideat ovat SRV:n päätösten tukena

Haluaisitko sinä vaikuttaa tulevaisuuden rakentamiseen ja ryhtyä suunnannäyttäjäksi? Vuoden täyttävässä Suunnannäyttäjät-foorumissa kuunnellaan SRV:n sidosryhmiä.

Millainen on tulevaisuuden koti? Miltä näyttäisi sen piha? Entä miten kestäviä uudiskohteita tulisi rakentaa? Muun muassa näihin kysymyksiin etsii vastauksia SRV:n Suunnannäyttäjät-foorumi, joka täytti juuri vuoden.

Matkan aikana SRV:n sidosryhmistä ja muista rakentamisesta kiinnostuneista koostuva joukko on pohtinut rakentamista ja elinkaariviisautta monesta eri näkökulmasta. Suunnannäyttäjät ovat päässeet kertomaan ajatuksiaan kestävästä rakentamisesta, asumisesta, toimitiloista ja pihasuunnittelusta. Jokaisen kyselyn aihe on ollut SRV:lle merkityksellinen oman toiminnan kehittämisen kannalta.

Teemoja yhdistävä tekijä on ollut elinkaariviisaus, joka on SRV:n vastaus tulevaisuuden suurimpiin kysymyksiin. Siihen, kuinka asuin- ja elinympäristöjä voidaan rakentaa kestävästi – myös tuleville sukupolville. Elinkaariviisaus ajaa sekä ihmisen että ympäristön etua ja taloudellista hyvinvointia.

Päätös päästöttömistä työmaista oli Suunnannäyttäjien ansiota

Kaikki SRV:n työmaat ovat olleet kohta jo vuoden päästöttömiä. Miten päätös asiasta syntyi?

”Kysyimme Suunnannäyttäjien ensimmäisessä kyselyssä kestävästä rakentamisesta. Selkeä enemmistö oli sitä mieltä, että kestävyys on rakentamisessa avainasemassa. Erityisesti uusiutuvaa energiaa pidettiin tärkeänä. Olimme Suunnannäyttäjien kanssa täysin samoilla linjoilla”, SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen muistelee.

Rakentaja työskentelee viherkatolla

Suunnannäyttäjien vahva näkemys sai SRV:n toimimaan nopeasti, ja kaikki työmaat muutettiin päästöttömiksi kuukauden sisällä päätöksestä eli vuoden 2022 alusta. Päästöttömyys tarkoittaa, että työmailla käytettävä sähkö on hiilineutraalia eli uusiutuvaa tai päästötöntä energiaa. Lämmityksessä käytetään hiilineutraalia lämmitystä aina, kun sitä on saatavilla.

Muutos oli laajuudessaan ensimmäinen rakennusalalla.

”Heti kyselyn tulosten analysoinnin jälkeen olimme valmiita toimimaan. Viesti välittyi selkeästi, ja me halusimme laittaa muutoksen nopeasti alulle”, Airaksinen kertoo.

Saunasta vaate- tai työhuone ja uusiutuvaa energiaa aina kun mahdollista

Tarpeiden mukaan muunneltavat kodit ja toimistot ovat olleet Suunnannäyttäjien toivelistalla korkealla useammassa kyselyssä.

Toimitilojen suunnittelussa muunneltavuus on huomioitu niin, että toimiston tiloja on helppo muokata isomman tai pienemmän käyttäjämäärän mukaan. Tiloja suunnitellaan heti lähtökohtaisesti eri tarpeisiin, eli niin itsenäiseen hiljaiseen työhön kuin palavereihin ja ryhmätyöskentelyyn.

Asuntojen muunneltavuutta on parannettu niin, että SRV tarjoaa mahdollisuuden huoneluvun muuttamiseen tai asuntojen yhdistämiseen. Myös kodin eri tilojen käyttötarkoituksia on mahdollista muuttaa: saunan voi muuttaa vaikkapa vaatehuoneeksi tai työhuoneeksi. Voit tutustua tarpeiden mukaan räätälöitäviin koteihin Helsingin Kokardissa tai Niemenmäen Karhunsammaleessa.

Muunneltava huone, jota voi käyttää joustavasti työhuoneena

Myös energia-asioiden osalta Suunnannäyttäjät ovat osoittaneet selkeitä kannanottoja. Toiveet on kuultu, ja nykyään SRV rakentaa koteja vain A-energialuokkaan ja käyttää mahdollisuuksien mukaan uusiutuvaa energiaa.

SRV:n biodiversiteettitavoitteet linjassa Suunnannäyttäjien ajatusten kanssa

SRV on määritellyt omaa toimintaansa ohjaavat luonnon monimuotoisuutta tukevat tavoitteet. Suunnannäyttäjien näkemykset olivat pihasuunnittelun kyselyn vastausten perusteella hyvin samansuuntaiset. Vastaajat pitivät luonnon monimuotoisuuden tukemista pihoilla tärkeänä ja kannattivat eri eläinten elinolosuhteiden tukemista.

Mehiläinen viherkatolla

Luonnon monimuotoisuuden tukeminen on otettu huomioon, ja se ohjaa nyt suunnitteluamme. En osannut arvata, että tämä olisi näin tärkeä asia Suunnannäyttäjille. Otimme tiedon ilolla vastaan, ja nyt rakennuksen pihalle voidaan esimerkiksi perustaa niitty”, SRV:n elinkaariviisaiden kotien kehityspäällikkö Lotta Toivonen kertoo.

TIETOISKU: Kaupunkiluontoa voidaan luoda:

  • suosimalla alkuperäiskasvillisuutta
  • lisäämällä kasvillisuuden kerroksellisuutta ja monilajisuutta sekä
  • luomalla pesäpaikkoja linnuille ja hyönteisille.

Voiko kuunnellen rakentaa viisaammin?

SRV:llä on useita kuuntelemisen tapoja ja kanavia. Niistä konkreettisimpia ovat Suunnannäyttäjät, Nuorisopaneeli ja hankkeiden asiakaskyselyt, joilla on tärkeä rooli projekteissa onnistumisen sekä asiakassuhteiden vahvistamisen kannalta.
Kuuntelemisen on johdettava myös tekoihin. Siksi Suunnannäyttäjien kuuntelemisella on selkeä tavoite: ottaa heidän näkemyksensä mukaan suunnitteluun.

”Suunnannäyttäjät ovat meille tärkeä kuuntelun kanava. Tarvitsemme suunnitteluun sekä uusia ideoita että kannanottoja omiin näkemyksiimme. Suunnannäyttäjät kertovat meille, olemmeko oikealla polulla vai olisiko tarpeen vaihtaa suuntaa”, SRV:n asiakaskokemuspäällikkö Henna-Riikka Kylmälä kertoo.

Mihin sidosryhmien kuuntelemisella pyritään?

”Vain olemalla kuunteleva rakentaja pystymme rakentamaan kodeista ja toimitiloista mahdollisimman hyviä niiden käyttäjille”, Kylmälä kiteyttää.

SRV Suunnannäyttäjät Isä ja lapsi

Liity mukaan Suunnannäyttäjiin ja vaikuta

Kerro meille, millaisessa ympäristössä sinä haluat elää. Vastaa uusimpaan kyselyyn ja liity samalla Suunnannäyttäjiin. Liittymällä Suunnannäyttäjiin saat ensikäden tiedon uusista kyselyistä ja pääset osallistumaan myös palkintojen arvontaan. Liittyminen mukaan ei sido sinua mihinkään.

Lue lisää ja vastaa kyselyyn

Sinua saattaisi kiinnostaa

Perhe keittiössä

Suunnannäyttäjät haluavat pintamateriaaleilta luonnetta ja kestävyyttä

Uudiskohteiden koteihin toivotaan nyt valkoisen lisäksi väriä. Tammen sävyt ovat leviämässä keittiöistä myös kylpyhuoneiden kalusteisiin. Tämä selviää tuoreista Suunnannäyttäjät-paneelin kyselyistä.

Asuntojen-pohjaratkaisut-pääkuva

Suunnannäyttäjät haluavat asuntoihin runsaasti säilytystilaa

Tällä hetkellä kerrostaloasuntoon halutaan etenkin parveke ja oma vaatehuone. Myös erillinen keittiö kasvattaa suosiotaan, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelin kyselystä.

Asuintalot Wood City

Suunnannäyttäjät haluavat suosia pitkäikäisiä ja kierrätettäviä rakennusmateriaaleja

Ekologisuuden merkitys korostuu yhä useammin asunnonostajan valinnoissa. Rakennusmateriaalien on nyt oltava vastuullisesti tuotettuja, helposti kierrätettäviä ja pitkäikäisiä, selviää tuoreesta Suunnannäyttäjät-paneelimme kyselystä.