Kaupunkipyöräily_web.jpg

SRV:n elinkaariviisaus näkyy uudisasunnonostajille – kestävän kehityksen kärkisija EPSI Rating -tutkimuksessa

SRV YHTIÖT OYJ     UUTINEN      21.3.2022  KLO 13.20

SRV:n elinkaariviisaus näkyy uudisasunnonostajille – kestävän kehityksen kärkisija EPSI Rating -tutkimuksessa

Uudisasuntorakentamisen asiakastyytyväisyyttä mittaavan EPSI Rating -tutkimuksen 2021 tuloksissa SRV sijoittuu kärkisijalle kestävän kehityksen indeksissä, jolla mitataan toimijoiden vastuullisuutta ja kestävään kehitykseen liittyvää toiminnan tasoa. Uusia elinkaariviisaan konseptin asuntoja on jo ennakkomarkkinoinnissa Espoossa ja Tampereella. Asiakastyytyväisyyden osalta tyytyväisimpiä ovat Oulun Satamarannan Jahdin asunnonostajat.

EPSI Rating on juuri saanut päätökseen uuden kyselyn koskien uudisasuntorakentamista Suomessa. Tutkimuksessa lanseerattiin nyt uusi kestävän kehityksen indeksi, jolla mitataan toimijoiden vastuullisuutta ja kestävään kehitykseen liittyvää toiminnan tasoa. SRV saavutti kyseisen indeksin kärkisijan 75,5 indeksipisteellä. Kestävän kehityksen indeksi muodostuu arvioista liittyen rakennusliikkeen investointeihin kestävään kasvuun, pyrkimyksiin saavuttaa taloudellista menestystä ilman haittaa yhteiskunnalle tai ympäristölle, ja yhteiskuntavastuun kantamiseen sosiaalisesti, ympäristöllisesti ja taloudellisesti. Indeksin taso on koko toimialatasolla verrattain korkea ja toimijoiden väliset erot pieniä – kärkiviisikko mahtuu 1,1 indeksipisteen sisälle.

”Olemme todella iloisia, että viestimme elinkaariviisaasta kestävästä rakentamisesta on kiirinyt uudisasunnonostajien keskuudessa. Strategiamme mukaisesti rakentamisen ratkaisumme turvaavat asukkaiden ja ympäristön edun vuosiksi eteenpäin. Jo viime vuonna asiakkaamme kokivat SRV:n yhteiskuntavastuulliseksi ja ympäristötietoiseksi rakennusalan toimijaksi, ja tämän vuoden tulos vahvistaa näkemystä entisestään. Asuntojen energiatehokkuus ja ekologisuus koetaan hyvin tärkeiksi tekijöiksi ostopäätöksessä”, SRV:n pääkaupunkiseudun asuntoliiketoiminnan johtaja Jorma Seppä kertoo.

SRV on käynnistänyt useita elinkaariviisautta tukevia toimenpiteitä viimeisen vuoden aikana.
”Julkistimme viime vuoden lopussa päätöksen muuttaa kaikki työmaamme välittömästi nettopäästöttömiksi. Kaikki työmaillamme käytettävä sähkö on hiilineutraalia ja käytämme myös muita kestäviä energiaratkaisuja aina kun mahdollista. Muiden päästöjen osalta istutamme aiheuttamiamme päästöjä vastaavan määrän puita. Olemme käynnistäneet myös ensimmäisten elinkaariviisaan konseptin mukaisten asuntokohteiden ennakkomarkkinoinnin. Kissanpäivät Tampereella ja Niittykummun Neuvokas Espoossa tullaan rakentamaan ympäristövastuullisesti RTS-ympäristöluokituksen mukaan energiatehokkain A-luokan ratkaisuin, pienellä hiilijalanjäljellä ja uusiutuvalla maalämmöllä. Neuvokkaassa pyöräilijät on huomioitu polkupyörien pesupaikalla ja sähköpyörien akkujen latauskaapilla. Kissanpäivissä asukkaat voivat tarkkailla vedenkulutustaan asuntokohtaisista vesimittareista. Muun muassa tätä kaikkea me kutsumme elinkaariviisaudeksi”, Jorma Seppä jatkaa.

Myös rakennusmateriaaleihin kiinnitetään huomiota, ja materiaalien kehitystä seurataan aktiivisesti. SRV:n tavoitteena on kiertotalouden periaatteiden mukaisesti pyrkiä pitämään materiaalit mahdollisimman pitkään käytössä ja suosia pitkäikäisiä ja kestäviä materiaaleja. Rakentamisessa pyritään minimoimaan materiaalihukkaa ja kierrättämään ylijäämää. Myös rakennusmateriaalien hiilijalanjälki pyritään minimoimaan ja löytämään vähähiilisiä vaihtoehtoja. Tästä esimerkkinä ovat ensimmäisenä Vantaan Lentueeseen tulevat Betolarin vähähiiliset pihalaatat, jossa sementti korvataan teollisuuden sivuvirtamateriaaleilla.

Uudisasunnonostajien tyytyväisyys edelleen korkealla, Satamarannan Jahdissa tyytyväisimmät asukkaat

SRV:n viime vuonna valmistuneiden asuntojen osalta tyytyväisimmät asunnonostajat ovat Oulun Toppilansalmen rantaan viime vuonna valmistuneen Satamarannan Jahdin kohteessa. Erityisesti asuntojen pohjaratkaisuun ollaan todella tyytyväisiä. Kyseisen kohteen asiakastyytyväisyys on samalla myös koko toimialan korkein. Asiakastyytyväisyyden osalta positiivista kehitystä on tapahtunut tuotelaadussa, kuten varustetasossa, materiaalien laaduissa ja asunnon virheettömyydessä sekä vastineessa rahalle.

EPSI Rating -tutkimus osoittaa uudisasunnon vastaanottaneiden asiakkaiden yleisen tyytyväisyyden olevan edelleen hyvin korkealla hienoisesta laskusta huolimatta. Jo neljättä vuotta eri toimialojen välisen vertailun kärkeen sijoittuvan uudisasuntorakentamisen tyytyväisyys onkin vuoden 2021 osalta selvästi korkeampaa, kuin asiakastyytyväisyys pankin, matkapuhelin- tai laajakaistaoperaattorin, sähkönmyyntiyhtiön, tai vakuutusyhtiön asiakkaana. Asunnon sijainti, pohjaratkaisu, sekä kustannukset osto- ja/tai asumisvaiheessa erottautuvat poikkeuksellisen tärkeinä tekijöinä uudisasunnon hankintaa pohtivilla.

*Epsi Rating Uudisasuntorakentaminen 2020 -tutkimukseen haastateltiin 860 Suomessa asuvaa yli 18-vuotiasta uudisasunnon ostanutta yksityisasiakasta, jotka olivat vastaanottaneet asuntonsa vuoden 2021 aikana. SRV:n osalta tulokset perustuvat yhteensä 120 asiakkaamme antamiin vastauksiin. Lisäksi haastateltiin 963 henkilöä yleisväestöstä. Haastattelut tehtiin 18.1.-16.2.2022.

Lisätiedot:
Heidi Tetteh, Viestintäpäällikkö, SRV, puh. 040 662 3220, heidi.tetteh@srv.fi

Tiedotteen liitteenä oleva kuva: SRV