Sivistyskampus Siuntion Sydän_piha.jpg

Sivistyskampus Siuntion sydämelle on myönnetty neljän tähden RTS-luokitus – erityistarkkailussa ilmanlaatu ja energiatehokkuus

SRV YHTIÖT OYJ     UUTINEN      3.4.2023    KLO 10.30

Sivistyskampus Siuntion sydämelle on myönnetty neljän tähden RTS-luokitus – erityistarkkailussa ilmanlaatu ja energiatehokkuus

Elinkaarihankkeena toteutettu Sivistyskampus Siuntion sydän on saavuttanut RTS-ympäristöluokituksessa tason neljä tähteä pistein 75,5. Kyseessä on SRV:n ensimmäinen neljä tähden tason hanke. Auktorisoidun auditoinnin tuloksena neljän tähden täyttymisen varmistivat kohteen hyvä energiatehokkuus ja säädettävyys, uusiutuvan energian ratkaisut, hyvä sisäilmanlaatu sekä materiaalien kestävyys elinkaaren aikana.

SRV:n rakentaman sivistyskampuksen ratkaisuissa on tähdätty sisäilmaltaan terveellisiin ja helposti huollettaviin rakenteisiin ja materiaaleihin sekä kiinteistön energiatehokkuuteen. Kampuksen sisäilman laatua mitataan säännöllisellä VOC-mittauksella (volatile organic compounds), mikä mittaa haihtuvia orgaanisia yhdisteitä. Kampuksen käyttämä lämmitys- ja jäähdytysenergia tuotetaan maalämmöllä ja sähköenergiasta noin 25% aurinkopaneeleilla. Kiinteistö kuuluu A-energialuokkaan.

RTS-ympäristöluokituksen saaneet rakennukset täyttävät tiukat kriteerit muun muassa energiatehokkuudessa, kosteuden hallinnassa ja sisäilman laadussa. Neljän tähden kriteerit täyttäviä kohteita on vielä vähän koko Suomessa.

”Siksi Siuntion sydämen saama luokitus on hieno saavutus. Kyseessä on myös meille ensimmäinen neljän tähden kohde. Korkea taso näkyy esimerkiksi sisäilmanlaadun jatkuvassa tarkkailussa, mikä on vielä varsin harvinaista nykypäivän rakennushankkeissa”, kertoo SRV:n kehitysjohtaja Miimu Airaksinen.

Myös Siuntion kunnalle Siuntion sydän on ensimmäinen neljän tähden RTS-luokituksen saavuttanut rakennus. Rakennusten energiatehokkuus ja ilmastoystävällinen energiantuotanto ovat tärkeitä, sillä Siuntio osallistuu Kohti hiilineutraalia kuntaa -hankkeeseen (HINKU) ja tähtää 80 prosentin kasvihuonepäästövähennykseen vuoteen 2030 mennessä vuoden 2007 päästötasosta.

”Siuntion sydän täyttää kirkkaasti EU:n mahdollisen energialuokitusdirektiivin vaatimukset. Seuraavassakin rakennushankkeessamme, sote-keskuksessa, tavoittelemme korkeaa energiatehokkuutta ja sisäilman laatua”, sanoo Siuntion kunnanjohtaja Juha-Pekka Isotupa.

SRV:llä on jo pitkä kokemus kansainvälisistä LEED ja BREEAM-luokituksen saaneiden kohteiden rakentamisesta. Suomen oloihin kehitetty RTS-ympäristöluokitus on myös otettu hyvin käyttöön SRV:n eri kohteissa. Ympäristöluokitus tuo raamit ympäristövastuulliseen rakentamiseen ja kiinteistöjen ylläpitoon.

”Elinkaariviisauden periaatteiden mukaisesti olemme linjanneet, että kaikissa omaperusteissa asuntohankkeissamme otetaan jatkossa käyttöön RTS-ympäristöluokituksen kriteeristö”, Miimu Airaksinen kertoo.

RTS-ympäristöluokitus on rakennusalan toimijoiden yhdessä Suomen oloihin kehittämä luokitusprosessi. Luokituksen myöntää Rakennustietosäätiö RTS sr.

Lisätiedot:
Miimu Airaksinen, kehitysjohtaja, SRV, puh. 040 770 4832, miimu.airaksinen@srv.fi
Heidi Tetteh, viestintäpäällikkö, SRV, puh. 040 662 3220, heidi.tetteh@srv.fi
Juha-Pekka Isotupa, kunnanjohtaja, Siuntion kunta, puh. 044 386 1049, juha-pekka.isotupa@siuntio.fi

Tiedotteen liitteenä oleva kuva: SRV