Bryga Kalasatama .jpg

Puistokansi Bryga Helsingin Kalasatamassa on Vuoden Ympäristörakenne 2019

UUTINEN                  12.2.2020             15.10

Kauppakeskus REDIn katolla ja rakentuvien Kalasataman tornien yhteydessä sijaitseva yleisölle avoin puisto valittiin Vuoden Ympäristörakenteeksi 12.2.2020.

Suojassa liikenteeltä ja katujen vilskeeltä Helsingin Kalasatamassa Itäväylän ja kauppakeskus REDIn katolla sijaitsee päivisin auki oleva puisto, jossa voi hengähtää ja katsella merta tai edessä aukeavaa kaupunkia liikenteen pauhun jäädessä vaimennettuna lasikatteen alle. Tilan hyödyntäminen vilkkaa valtaväylän päällä on oiva tapa tuoda lisää viheralueita kaupunkirakenteeseen. Tästä tunnustuksena Bryga palkittiin tänään Vuoden Ympäristörakenne 2019 -palkinnolla Betoniteollisuus ry:n, KIVI ry:n ja Puutarhaliitto ry:n järjestämässä kilpailussa Viherpäivillä Jyväskylässä.

Bryga on kilpailun tuomariston mukaan tulevaisuuteen katsovaa, tiiviiseen kaupunkirakentamiseen uusia ajatuksia tuovaa kansirakentamista. Laadukkaasti toteutettu, uniikki yleisölle avoin ulkotila rikastuttaa paikallista kaupunkiympäristöä, inspiroi uutta kaupunkikulttuuria ja edistää kaupunkiekologiaa. 

Brygalle pääsee hissillä kauppakeskus REDIstä tai ulkokautta Englantilaisaukiolta portaita pitkin. Itäväylältä puistoon voi poiketa polkupyöräilyn ja jalankulun väylältä Baanalta. Kalasataman tornien pihoilta puistoon pääsee kätevästi Baanan ylittävien kävelysiltojen kautta.

Historia sataman kainalossa

Bryga on osa Kalasataman ulkoalueiden kokonaisuutta, jonka teemana on alueen menneisyys saaristona ja teollisena satamaympäristönä. Brygan suunnittelun lähtökohtana ovat olleet alueella muinoin sijainneet Kalliosaaret sekä noin vuosikymmen sitten toimintansa lakkauttanut satama.

Paitsi kaupunkilaisten hengähdyspaikka, Bryga on myös näköalapaikka. Lännessä silmien eteen levittäytyy kaupunki, idässä ihailtavana on meri. Puistokannelle on istutettu yli 50 kasvilajia. Kasvillisuutena on puiston teemaan sopivia merenrannan ja saariston lajeja: havu- ja lehtipensaita, perenna- ja heinäkasvillisuutta, nurmikkoa sekä pergoloita pitkin kiipeäviä köynnöksiä. Satamaan ja kalastukseen liittyvästä historiasta muistuttavat yli neljä metriä korkeat teräsrakenteiset pergolat, joihin on kiinnitetty köynnösistutusten tukirakenteiksi näkö- ja tuulensuojaa antavat teräsverkot. Pimeän aikaan verkoissa on valot, jotka heiluvat tuulen mukaan veden rytmiä jäljitellen.

Perheen pienimmät pääsevät Brygalla kiipeilytelineisiin tai keinumaan. Istutusten ja puutasojen rajaamalla hiekkatekonurmikentällä voi pelata tai jumpata.

Hulevedet hyödynnetään alueen kasvillisuuden käyttöön

Hulevesien käsittely on ollut merkittävä osa puiston suunnittelua. Koko puistokannen alueelle on asennettu hulevesienkeräilykennosto, jonka avulla vettä viivytetään, tasataan kosteusolosuhteita ja hyödynnetään kasvillisuuden käyttöön. Maastokummut ja istutukset viivyttävät myös omalta osaltaan hulevesiä. Pääreittiä reunustaa pintavesiä kokoava, luonnonkivien rytmittämä valettu uoma, jossa vesi sateen jälkeen viipyilee.

Brygan pinta-alasta on noin 35 prosenttia kasvillisuutta ja 18 prosenttia muuta vettä läpäisevää pintaa. Istutusalueet lisäävät kaupunkiluonnon monimuotoisuutta, parantavat pienilmasto-olosuhteita ja akustiikkaa, vähentävät tuulisuutta ja hulevesien kuormitusta viemäreihin sekä sitovat ilman epäpuhtauksia.

Puiston suunnittelusta on vastannut REDIn pääsuunnittelijana Arkkitehtitoimisto Pekka Helin & Co Oy, maisema-arkkitehtitoimisto Maanlumo Oy sekä SITO Oy.

Ladattavat kuvat