ilmakuva talvi aurinko_lähde Spinnova.jpg

Woodspinin maailmanluokan kuitutehdas harjakorkeudessa Jyväskylän Eteläportissa

SRV YHTIÖT OYJ     LEHDISTÖTIEDOTE      11.3.2022  KLO 12.00

Woodspinin maailmanluokan kuitutehdas harjakorkeudessa Jyväskylän Eteläportissa

Jykia rakennuttaa ja SRV rakentaa tehtaan materiaali-innovaatioyhtiö Spinnovan ja selluyhtiö Suzanon yhteisyritykselle, Woodspin Oy:lle. Jyväskylän eteläpuolella sijaitsevalle Eteläportin teollisuusalueelle rakentuvassa tehtaassa valmistetaan tulevaisuudessa kuitua selluloosasta tekstiiliteollisuuden tarpeisiin. Samassa kiinteistössä tulee toimimaan myös Suzano Finland Oy:n MFC-jauhatuslaitos sekä Spinnovan pääkonttori ja osa tuotekehitystoiminnoista.

SRV käynnisti rakennustyöt Woodspinin kuitutehtaan työmaalla elokuussa 2021. Elementtirungon asennus aloitettiin syys-lokakuun vaihteessa. Kiinteistön pinta-ala on noin 11 500 m², joka muodostuu noin 9 500 m² tuotantohalleista ja noin 2 000 m² toimisto- ja laboratorio-osasta.

Tehtaan tuotantotilat ovat valmiita teknologiatoimituksen asennuksen aloittamiseen kesän lopussa, ja tehdas on toimintavalmis vuoden 2022 lopussa.

”Haluan jo tässä vaiheessa kiittää hankkeen kaikkia osapuolia erinomaisesta yhteistyöstä, ja erityisesti pääurakoitsija SRV:tä, joka on runsaslumisesta talvesta huolimatta edennyt rakentamisessa aikataulun mukaisesti. Tämä on hieno päivä meille kaikille”, toteaa Spinnovan toimitusjohtaja ja toinen perustaja Janne Poranen.

”Toteutamme ilolla ja ylpeydellä Jyväskylään uuden kuitutehtaan. Hanke sopii erinomaisesti myös meidän uuteen strategiaamme - erityispaino hankkeessa on nimenomaan kestävillä, elinkaariviisailla energiaratkaisuilla, joiden suunnittelussa on ollut hienoa olla mukana”, sanoo SRV:n Alueyksiköiden johtaja Henri Sulankivi.

Spinnovan tuotantoprosessissa syntyvä lämpö otetaan talteen, ja Spinnova on kehittänyt yhteistyössä Alvan kanssa ympäristöystävällisen ratkaisun hukkalämmön jatkokäyttöön kaukolämpöverkossa.

Ekologista kuitua maailman tekstiilimarkkinoille

Tehtaassa valmistetaan SPINNOVA®-kuitua, joka on ekologinen, ilman liuottamista tai haitallisia kemikaaleja valmistettu kuitu. Patentoitu SPINNOVA®-kuitu ei tuota yhtään jätettä, sivuvirtoja tai mikromuovia, ja sen aiheuttamat CO2-päästöt ja vedenkäyttö ovat minimaaliset. SPINNOVA®-materiaalit ovat nopeasti biohajoavia ja täysin kierrätettäviä.

Eteläporttiin valmistuva tehdas on Spinnovan tärkein prioriteetti tänä vuonna. Hanke on tärkeä myös Woodspin-kumppani Suzanolle, joka alkaa uuden tehtaan myötä jauhaa paikallisesti Jyväskylässä mikrofibrilloitua selluloosaa, SPINNOVA®-kuidun pääraaka-ainetta.

”Tämä tehdas on hieno alku yhteiselle sitoumuksellemme Suzanon kanssa: saavuttaa miljoonan tonnin SPINNOVA®-kuidun vuosittainen tuotantokapasiteetti 10–12 vuoden kuluessa. Mainitsemisen arvoista on myös, että Suzanon paikallinen jauhatuslaitos on sen kaikkien aikojen ensimmäinen investointi Brasilian ulkopuolelle”, toteaa Janne Poranen.

Hankkeen kokonaisarvo on noin 50 miljoonaa euroa

”Tämä on haastava hanke, joka edellyttää täydellistä yhteistyötä kaikkien osapuolien välillä. Haasteita tuovat erittäin tiukka aikataulu ja se, että samanaikaisesti rakennustyön aikana tehdään myös tuotannon suunnittelua”, kertoo Jykian toimitusjohtaja Seija Takanen.

Hankkeen kokonaisarvo on noin 50 miljoonaa euroa sisältäen Woodspinin ja Suzanon investoinnit laitteisiin.

”Keväällä 2020 Jykia aloitti neuvottelut Spinnovan kanssa teollisen mittakaavan tuotantolaitoksen rakentamisesta Jyväskylään. Tehtaan koko ja sijainti olivat tuolloin vielä hieman auki. Esisopimus tehdashankkeen toteuttamisesta allekirjoitettiin syyskuussa 2020 ja investointipäätöksen Jykia teki heinäkuussa 2021. Nyt voimme tyytyväisinä todeta rakentamisen olevan hyvässä vauhdissa ja valmistumisen häämöttävän loppuvuodesta”, jatkaa Takanen.

Lisätietoja: 

Henri Sulankivi, johtaja, Alueyksiköt, SRV, puh. 040 820 7228, henri.sulankivi@srv.fi
Heli Pulkkinen, viestinnän asiantuntija, SRV, puh. 050 411 0787, heli.pulkkinen@srv.fi
Seija Takanen, toimitusjohtaja, Jykia, puh. 040 519 5732, seija.takanen@jykia.fi
Janne Poranen, toimitusjohtaja, Spinnova, janne.poranen@spinnova.fi

Tiedotteen liitteenä oleva kuva: Spinnova

Jakelu:

Tiedotusvälineet

www.srv.fi

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook   LinkedIn   Twitter   Instagram

SRV lyhyesti

SRV on suomalainen rakennusalan kehittäjä ja uudistaja. Rakennamme kestävämpää ja vastuullisempaa, taloudellista arvoa vaalivaa sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin huomioivaa kaupunkiympäristöä. Kutsumme tätä lähestymistä elinkaariviisaudeksi. Tuomme aidon innostuksen ja läsnäolon mukanamme jokaiseen kohtaamiseen, ja kuunteleminen on yksi tärkeimmistä tavoistamme toimia. Sillä uskomme siihen, että vain keskustelun kautta maailma voi muuttua.

Olemme vuonna 1987 perustettu, Helsingin pörssissä listattu yhtiö. Toimimme kasvukeskuksissa sekä Suomessa että Venäjällä. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 932,6 miljoonaa euroa. Noin 1 000 SRV:läisen lisäksi työllistämme noin 3 600 kumppanin verkoston.

SRV – Elämäsi rakentaja

Woodspin

Woodspin on huippuekologisen, puusta ilman liuottamista tai haitallisia kemikaaleja valmistetun SPINNOVA®-tekstiilikuidun tuottaja. Patentoitu SPINNOVA®-kuitu ei tuota lainkaan jätettä tai mikromuovia, ja sen CO2-päästöt ja vedenkäyttö ovat minimaaliset. SPINNOVA®-materiaalit ovat nopeasti maatuvia ja täysin kierrätettäviä.

Woodspin maailman suurimman markkinasellun tuottaja Suzanon ja vastuullisia tekstiilimateriaaleja kehittävän Spinnovan puoliksi omistama yhteisyritys. Woodspin rakentaa ensimmäistä kaupallista tehdastaan Jyväskylään, ja sen arvioidaan aloittavan tuotannon vuoden 2022 lopussa, tuoden vastuullisen kuidun tunnettujen, globaalien brändikumppaneiden saataville.

 

Tämä on alku useille tuotantopaikoille ja miljoonalle tonnille vuosittaista kuiduntuotantovolyymia 10–12 vuoden kuluessa, jättäen positiivisen kädenjäljen ympäristöön.