Geolo asennus SRV Matinkylän lukio 1.jpg

Matinkylän lukion työmaalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä - maalämpö käyttöön jo rakennusaikana Geolo-ratkaisun avulla

SRV YHTIÖT OYJ     LEHDISTÖTIEDOTE      13.10.2022  KLO 14.30

Matinkylän lukion työmaalla vähennetään hiilidioksidipäästöjä - maalämpö käyttöön jo rakennusaikana Geolo-ratkaisun avulla

SRV toteuttaman Matinkylän lukion ja liikuntahallin rakennushankkeen tavoitteena on rakennuksen energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen vähentäminen. Rakennusaikaisten päästöjen vähentämiseksi hankkeessa on syksyllä otettu käyttöön Raksystems Climate Solutions Oy:n uusi Geolo-ratkaisukokonaisuus, mikä mahdollistaa hankkeelle suunnitellun maalämpöenergian hyödyntämisen uuden suojatun teknologian avulla turvallisesti jo rakennusvaiheessa, sekä laadukkaan olosuhdehallinnan.

Kauppakeskus Ison Omenan länsipuolelle nousevan viisikerroksisen uudisrakennuksen rakennuttajana toimii Kiinteistö Oy Matinkylän lukio ja Espoon kaupungin Tilapalvelut toimii rakennuttajakonsulttina. Uudisrakennuksen laajuus on noin 11 000 bruttoneliömetriä ja rakennettava lukiokokonaisuus sisältää oppimisympäristöjen lisäksi kilpailutoiminnan mahdollistavan liikuntahallin. Lukion rakennustyöt käynnistyivät marraskuussa 2021, ja uudisrakennus valmistuu loppuvuodesta 2023. Geolo-ratkaisu otettiin työmaalla käyttöön syyskuussa.

Rakennuksen pääasialliseksi lämmitysmuodoksi valitun maalämmön kaivojen poraus käynnistettiin työmaalla jo alkukesän aikana, jotta uusiutuvaa energiaa voitaisiin hyödyntää työmaalla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Geolo energia-aseman avulla valmiiksi poratut maalämpökaivot saatiin työmaan käyttöön syyskuussa ja nyt ne palvelevat työmaata koko rakentamisen ajan. Ratkaisu on erillinen ja tuodaan kohteeseen rakentamisen ajaksi, joten kiinteistöön jäävä tekniikka on loppukäyttäjälle uutta ja maalämpökentän toimivuus suunnitellun elinkaaren ajaksi varmennettu.

Maalämpöä hyödyntävä uusi energiaratkaisu mahdollistaa myös ympärivuotisen olosuhteiden optimoinnin; kesällä kohdetta viilennettäessä hukkalämpöä hyödynnetään lataamalla kaivokenttää lämpöenergialla. Tämä avaa uuden mahdollisuuden tehokkaampaan tuotantoon sekä takaa asennettaville materiaaleille ja rakenteille tasaisesti oikeat olosuhteet ympäri vuoden.

”Elinkaariviisaustavoitteidemme mukaisesti työmaamme ovat nettopäästöttömiä. Geolo-ratkaisu mahdollistaa uusiutuvan energian käyttöönoton hankkeessa jo rakennusaikana, ja olosuhdeseuranta mahdollistaa energian optimaalisen käytön. Laadukas olosuhdeseuranta varmistaa tasaiset tuotanto-olosuhteet ympäri vuoden. Nämä yhdessä pienentävät rakennusaikaisia hiilidioksidipäästöjä merkittävästi. Samalla saavutamme myös merkittäviä kustannushyötyjä energiakustannusten noustessa”, projektipäällikkö Jussi Uusivirta kertoo.

Geolon tuomilla hiilidioksidisäästöillä 98 kertaa maailman ympäri

Geolo-ratkaisun ja maalämmön avulla saavutetaan merkittävät hiilidioksidisäästöt. Matinkylän lukion CO2-päästösäästöt verrattuna fossiilisen polttoaineen käyttöön vastaavat noin 5,5 % pudotusta kiinteistön elinkaaripäästöissä. Tämä CO2-päästösäästömäärä vastaa noin 3 928 000 km ajomatkaa keskipäästöisellä henkilöautolla, millä kulkisi 98 kertaa maailman ympäri.

”Maalämmön toimivaan rakennusaikaiseen käyttöön on yritetty kehittää teknologiaa jo kymmeniä vuosia, mutta vasta Geolo teki sen mahdolliseksi. Avoimella yhteistyöllä SRV:n kanssa otamme merkittävän uuden askeleen rakennusaikaisten CO2-päästöjen vähentämisessä ja sitä kautta ilmastonmuutoksen torjunnassa. On erittäin hienoa aloittaa uusi aikakausi rakentamisen historiassa Geolo-ratkaisuamme hyödyntäen yhdessä SRV:n ja Espoon kanssa. Isot kiitokset myös kumppaneillemme Rototecille, Enersysille ja El-Björnille, olemme yhdessä kehittäneet huikean kokonaisratkaisun, josta voimme olla aidosti ylpeitä” toteaa Janne Vanhanen, Raksystems Climate Solutions Oy:n toimitusjohtaja.

Lisätiedot:

Jussi Uusivirta, projektipäällikkö, SRV, puh. 040 861 1287, jussi.uusivirta@srv.fi
Heidi Tetteh, viestintäpäällikkö, SRV, puh. 040 662 3220, heidi.tetteh@srv.fi
Janne Vanhanen, toimitusjohtaja, Raksystems Climate Solutions Oy, puh. 041 731 4495 janne.vanhanen@raksystems.fi

Tiedotteen liitteenä oleva kuva: SRV

Jakelu:
Tiedotusvälineet
www.srv.fi

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta:
Facebook   LinkedIn   Twitter   Instagram

SRV lyhyesti

SRV on suomalainen rakennusalan kehittäjä ja uudistaja. Rakennamme kestävämpää ja vastuullisempaa, taloudellista arvoa vaalivaa sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin huomioivaa kaupunkiympäristöä. Kutsumme tätä lähestymistä elinkaariviisaudeksi. Tuomme aidon innostuksen ja läsnäolon mukanamme jokaiseen kohtaamiseen, ja kuunteleminen on yksi tärkeimmistä tavoistamme toimia. Sillä uskomme siihen, että vain keskustelun kautta maailma voi muuttua.

Olemme vuonna 1987 perustettu, Helsingin pörssissä listattu yhtiö. Toimimme kasvukeskuksissa Suomessa. Liikevaihtomme vuonna 2021 oli 932,6 miljoonaa euroa. Noin 1 000 SRV:läisen lisäksi työllistämme noin 3 600 kumppanin verkoston.

SRV – Elämäsi rakentaja