KotkanSatamaAreena_julkisivu.jpg

Kotkan Kantasatamaan valmistui puurakenteinen tapahtumakeskus – Satama Areena vihitään käyttöön elokuussa

SRV YHTIÖT OYJ     LEHDISTÖTIEDOTE      30.06.2023  KLO 10.45

Kotkan Kantasatamaan valmistui puurakenteinen tapahtumakeskus – Satama Areena vihitään käyttöön elokuussa

Kotkan kaupungin suurinvestointi, Satama Areena, avaa ovensa elokuussa. SRV toteutti areenahankkeen panostamalla puun käyttöön sekä elinkaariviisaisiin materiaali- ja energiaratkaisuihin. Tilaa tapahtumille ja toimintaan riittää noin 7 700 bruttoneliömetrin verran.

Rakentaminen käynnistyi Kotkan Kantasataman sydämessä heinäkuussa 2021 ja harjannostajaisia vietettiin syyskuussa 2022. Rakennustyöt saatiin päätökseen aikataulussa, ja Satama Areena luovutettiin toukokuussa 2023. Arkkitehtonisesti ainutlaatuisessa ja rakennusteknisesti kunnianhimoisessa tapahtumakeskuksessa puuta on käytetty materiaalina kokonaisvaltaisesti rakenteista sisäosiin saakka. Puusisusta suojaa sinkkinen kuori. Rakennuksen katseenvangitsija on Pohjoismaiden suurin roikkuva puukatto, jonka korkeus on sisäpuolelta 18 metriä.

Elokuussa ovet avaava Satama Areena on kaupungissa odotettu tulokas.

”Tapahtumakeskus tuo seudulle uutta virtaa, osaamista ja vetovoimaa. Kyseessä on alueellisesti merkittävä rakennus, joka on näkemisen ja käyttämisen arvoinen”, kertoo Satama Areenan vt toimitusjohtaja Tiina Salonen.

Kunnianhimoinen hanke onnistui yhteistyöllä

Lähes kaksivuotinen rakennusurakka valmistui ja luovutettiin aikataulussa. Viimeisen vuoden ajan on työskennelty pääosin julkisivun ja sisätöiden parissa. Vastaviimeistellyt korkeat seinät ja kaareva katto tuovat näyttävyyttä sisälle aulatilaan. Viimeisiä viimeistelyjä tehdään vielä kesän ajan aina avajaisiin saakka. Projekti on pysynyt hyvässä hallussa loppuun saakka tiiviillä yhteistyöllä.

”Panostimme yhteistyöhön tilaajan, suunnittelijoiden ja käyttäjän kanssa. Kävimme viikoittain ja useamminkin läpi työmaan tilannetta ja löysimme yhdessä hyviä ratkaisuja työn eri vaiheissa”, kertoo SRV:n projektipäällikkö Toni Räisänen.

Rakentamisen aikana on suoritettu runsas määrä palokokeita ja kaikkiaan yli tuhat Congridin laatutarkastusta.

”Kaikki on mitattu ja testattu. Voimme olla varmoja, että rakentaminen on suoritettu ja valmistelut tehty asianmukaisesti. Yhteistyö SRV:n kanssa on ollut laadukasta ja luotettavaa”, sanoo rakennuttajayhtiö Backstaff Oy:n projektipäällikkö Aleksi Sallinen.

Hankkeessa on työskennellyt rakentamisen aikana 249 urakoitsijaa. Hanke eteni aikataulussaan merellisen satamaympäristön haastavista olosuhteista huolimatta.

”Erityinen onnistuminen oli yksinään 5 000 kiloa painavien kaarevien puuelementtien asennus rakennuksen teräsrunkoon. Kaikki kymmenen palkkia asennettiin alle viikossa. Kyseessä on niin arkkitehtoninen kuin rakennustekninen taidonnäyte, josta hankkeen kaikki osapuolet voivat olla ylpeitä”, kertoo SRV:n yksikönjohtaja Kimmo Hyry.

Puuta näkyvissä – ainutlaatuinen areenahanke toteutettiin kestävästi

Satama Areenan rakennushankkeessa on kiinnitetty erityistä huomiota ekologisuuteen ja elinkaariviisaisiin ratkaisuihin, kuten materiaalitehokkuuteen, vähähiilisiin rakenteisiin sekä energiatehokkuuteen. Työmaan rakentamisen aikaisen jätteen lajitteluaste oli 92,3 prosenttia.

Rakennuksen runko sekä valtaosa rakennuksen sisäpinnoista on puuta. Puurakentamisen tuotteet on valmistettu pohjoismaisesta PEFC-sertifioidusta kuusesta. Puurungon päälle on asennettu näyttävä Rheinzink-julkisivupellitys, joka on huoltovapaa 100 vuodeksi ja tummuu kauniisti ikääntyessään.

Kantavissa rakenteissa käytetyt noin 1 400 kuutiota puutuotteita sitovat yhteensä arviolta noin 970 tonnia enemmän hiilidioksidia, kuin niiden valmistuksessa syntyy päästöjä. Käytössä on maalämpöratkaisu ja lisäksi katolle on asennettu 600 neliötä viherkattoa helpottamaan hulevesien hallintaa ja tukemaan luonnon monimuotoisuutta.

Kotkan Kantasatamassa sijaitseva tapahtumakeskus Satama Areena avaa ovensa yleisölle 25.8.2023. Tapahtumakeskuksen viereen valmistuu tämän hetken tiedon mukaan helmikuun 2024 loppuun mennessä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamkin kampus. Tapahtumakeskuksen aula- ja ravintolatilat tulevat toimimaan kampuksen pääsisäänkäyntinä ja opiskelijaravintolana.

Lisätiedot:
Toni Räisänen, projektipäällikkö, SRV, puh. 050 323 5311, toni.raisanen@srv.fi
Heidi Tetteh, viestintäpäällikkö, SRV, puh. 040 662 3220, heidi.tetteh@srv.fi
Tiina Salonen, vt. toimitusjohtaja, Satama Areena, puh. 040 0608997, tiina.salonen@kotka.fi

Tiedotteen liitteenä oleva kuva: SRV

Jakelu:
Tiedotusvälineet
www.srv.fi

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta:
Facebook   LinkedIn   Twitter   Instagram

SRV lyhyesti

SRV on suomalainen rakennusalan kehittäjä ja uudistaja. Rakennamme kestävämpää ja vastuullisempaa, taloudellista arvoa vaalivaa sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin huomioivaa kaupunkiympäristöä. Kutsumme tätä lähestymistä elinkaariviisaudeksi. Tuomme aidon innostuksen ja läsnäolon mukanamme jokaiseen kohtaamiseen, ja kuunteleminen on yksi tärkeimmistä tavoistamme toimia. Sillä uskomme siihen, että vain keskustelun kautta maailma voi muuttua.

Olemme vuonna 1987 perustettu, Helsingin pörssissä listattu yhtiö. Toimimme kasvukeskuksissa Suomessa. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 770,1 miljoonaa euroa. Noin 1 000 SRV:läisen lisäksi työllistämme noin 3 600 kumppanin verkoston.

SRV – Elämäsi rakentaja