Kauppakeskus REDI sai LEED Platinan

SRV YHTIÖT OYJ     LEHDISTÖTIEDOTE    15.1.2019, KLO 9.00


Kauppakeskus REDI sai LEED Platinan


SRV:n Helsingin Kalasatamaan toteuttama kauppakeskus REDI on saavuttanut korkeimman, eli Platina -tason LEED-ympäristöluokituksen. Arvioinnissa eniten pisteitä toivat erinomainen sijainti ja energiatehokkuus. REDI sijaitsee Kalasataman metroaseman välittömässä läheisyydessä niin, että kauppakeskuksen auki ollessa metrolaiturilta on kulkuyhteys kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen. REDIn suunnittelussa ja toteutuksessa on kiinnitetty erityistä huomioita energiatehokkuuteen.

Hanke saavutti 84 pistettä ylittäen selkeästi neliportaisen LEED -järjestelmän korkeimpaan Platina -tasoon vaadittavan 80 pisteen rajan. REDIssä vesikalusteet ovat vettä säästäviä, jätteet lajitellaan ja uusiokäytetään ja valitut pintamateriaalit ovat vähäpäästöisiä. Käytön aikana energiatehokkuutta valvotaan testaamalla taloteknisten järjestelmien suunnitellun mukainen toiminta. REDIssä on myös toteutettu julkinen puistoalue kauppakeskuksen katolle Itäväylän päälle, mikä osaltaan auttaa hulevesien hallinnassa.

”Platinatason tavoitteleminen oli REDIn kohdalla luonnollista. Toiminnassamme meille on tärkeää etsiä ympäristöystävällisiä ja kestäviä ratkaisuja. REDI on myös iso rakennuskokonaisuus keskellä Kalasatamaa, jossa käytetään tulevaisuuden älykkäitä energiaratkaisuja. Älykäs alue edellyttää myös kiinteistöiltä älykkäitä ratkaisuja. Vastuullisena kaupunkikeskusten kehittäjänä tuemme Helsingin kaupungin Kalasataman alueelle asettamia tavoitteita”, sanoo Juha Marttinen, suunnittelujohtaja SRV:ltä.

Kalasatamassa tuetaan Helsingin ilmastotavoitteiden saavuttamista ja aluetta on vuodesta 2013 kehitetty älykkään kaupunkirakentamisen pilottialueena. Kalasataman hengen mukaisesti REDIssä on 3000 polkupyöräpaikkaa, 227 latauspistettä sähköautoille sekä latauspisteitä myös sähköpyörille. Alueen tavoitteiden mukaisesti REDIn kahdeksaan tornitaloonkin tulee ekologisuutta edistäviä teknisiä järjestelmiä. Asuinhuoneistoihin kuuluu vakiona älykodin keskusyksiköt, jotka mahdollistavat kodin älykkään ohjauksen, kuten valaistuksen tai pistorasioiden ohjauksen ja mittaroinnin. Älykotiyksikön ja huoneistokohtaisten mittarien avulla myös mitataan ja kuvataan asukkaalle huoneiston sähkön ja veden kulutusta. Lisäksi saunallisiin asuntoihin on asennettu ohjausreleet mahdollistamaan kiukaiden tehonrajoitus sähkön kysyntäjouston toteuttamiseksi.

”Redi-kauppakeskuksen saama platinatason LEED-ympäristöluokitus on hieno saavutus ja yhdessä asuntotorneihin rakennettavien älykkäiden ratkaisujen kanssa täydentää hyvin Fiksun Kalasataman kehittymistä”, sanoo projektinjohtaja Hannu Asikainen, Helsingin kaupunginkansliasta.

LEED on yhdysvaltalainen, kansainvälisesti vertailukelpoinen sertifiointijärjestelmä, jonka avulla voidaan vertailla kiinteistöjen ympäristötehokkuutta yhtenäisin menetelmin. Sertifiointiprosessissa kiinnitetään huomiota rakennuksen sijaintipaikan kestävyyteen sekä energian-, veden- ja materiaalien kulutukseen koko elinkaaren aikana. U.S. Green Building Councilin myöntämä rakennuksen LEED-sertifiointi perustuu riippumattoman, kolmannen osapuolen tekemään arviointiin ympäristöominaisuuksista. REDIn LEED-sertifioinnin ohjauksesta vastasi Green Building Partners. “Kolmannen osapuolen myöntämä ympäristösertifiointi on selkeä globaalisti hyväksytty tapa osoittaa kiinteistön vastuullisuus. Nykypäivänä kaupalliset uudishankkeet sertifioidaan lähes poikkeuksetta ja myös olemassa olevissa kiinteistöissä hyödynnetään yhä enemmän ylläpidon aikaisia sertifiointeja”, sanoo johtava asiantuntija Konsta Tuokko Green Building Partnersilta.


Lisätietoja:

Juha Marttinen, suunnittelujohtaja, SRV, p. 040 701 6265, juha.marttinen@srv.fi

Hannu Asikainen, projektinjohtaja, Helsingin kaupunginkanslia, p.  09 310 79787, hannu.asikainen@hel.fi

Konsta Tuokko, johtava asiantuntija, Green Building Partners, p. 044 012 2018, konsta.tuokko@gbp.fi

Heli Pulkkinen, tiedottaja, SRV, p. 050 411 0787, heli.pulkkinen@srv.fi

www.srv.fi

www.redi.fi

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook   LinkedIn   Twitter   Instagram

SRV - Elämäsi rakentaja

REDI in brief

SRV:n Helsingin Kalasatamaan toteuttama REDI muodostuu kantakaupungin suurimmasta kauppa- ja elämyskeskuksesta ja kahdeksasta tornitalosta. Keskuksen alla on 2 000 auton pysäköintilaitos, joka on niin tornien asukkaiden kuin kauppakeskuksen asiakkaidenkin käytössä. REDI kauppakeskus ja pysäköintilaitos avasivat ovensa asiakkaille syyskuussa 2018. REDI-kokonaisuus on  SRV:n omakehitteinen hanke. REDI kauppakeskuksen sijoittajaryhmään kuuluvat SRV:n lisäksi Ilmarinen, OP-ryhmä ja LähiTapiola.

Suomen suurimman kaupunkirakentamisen hankkeen REDIn rakennustyöt käynnistyivät keväällä 2015 ja jatkuvat arvioiden mukaan vuoteen 2023 saakka.