Kielilukio.jpg

Helsinkiin valmistui uusi kielilukio 900 opiskelijan käyttöön – SRV:n elinkaarihankkeena toteuttama rakennus otetaan käyttöön syyslukukaudeksi 2023

SRV YHTIÖT OYJ     LEHDISTÖTIEDOTE      26.5.2023  KLO 13.15

Helsinkiin valmistui uusi kielilukio 900 opiskelijan käyttöön – SRV:n elinkaarihankkeena toteuttama rakennus otetaan käyttöön syyslukukaudeksi 2023

Myllypuron ytimeen toteutettu Helsingin Kielilukio valmistui ja näin saatiin täysin uudet tilat noin 900 lukio-opiskelijalle. Uudisrakennus korvaa kielilukion vanhat tilat Itäkeskuksessa. Tilajärjestelyt mahdollistavat lukion uudistuneen opetussuunnitelman hyvinvointia tukevien, monialaisten ja yhteistyötä painottavien tavoitteiden toteuttamisen. Uusi rakennus sisältää myös tiloja kaupunkilaisten käyttöön vapaa-aikaan sekä liikuntaan. Neljäkerroksisen rakennuksen laajuus on noin 8500 bruttoneliömetriä. Rakennustyöt saatiin päätökseen kolme kuukautta etuajassa alkuperäisestä aikataulusta. Luovutuksen jälkeen käynnistyvät tilaajan kalustukset, ja oppilaat pääsevät uusiin tiloihin syyslukukaudelle 2023.

Hanke toteutettiin elinkaariurakkana, jossa SRV on vastuussa rakennettavan kiinteistön suunnittelusta, toteuttamisesta, ylläpidosta ja huollosta 20 vuoden ajan. Elinkaarimalli mahdollistaa erinomaiset puitteet tuottaa kaupunkilaisille palveluja ja laadukasta opetusta, kun kiinteistön rakentaminen ja ylläpito toteutetaan yhden toimijan toimesta. Palvelujakson aikana koulun häiriötön toiminta varmistetaan ylläpidon ja kiinteistön hoidon toimesta ja esimerkiksi energiatehokkuutta ja -kulutusta seurataan jatkuvasti tehden tarvittavia toimia energian kulutuksen optimoimiseksi.

Rakennuksessa hyödynnetään paikallista uusiutuvaa energiaa

Kielilukion suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa toteutettiin Hiilineutraali Helsinki -tavoitteita. Suunnitteluratkaisussa on painotettu energiatehokkuutta ja paikallista uusiutuvan energian tuotantoa lämpöpumpulla ja aurinkopaneeleilla. Rakennuksen ensisijainen lämmitysmuoto on ilmavesilämpöpumppu. Sillä katetaan 66 % koko kiinteistön energian tarpeesta. Ilmavesilämpöpumppu ottaa energian ulkoilmasta hyödyntämällä ulkoilman ja lämpöpumpussa olevan kylmäaineen välistä lämpötilaeroa. Yhdessä aurinkopaneelien kanssa ilmavesilämpöpumppu vähentää päästöjä noin 60 prosenttia.

Hankkeen tavoitteena on ollut rakennuksen energiankulutuksen ja ympäristökuormituksen vähentäminen ja tilojen muunneltavuus. Tilat on suunniteltu monikäyttöisiksi ja toiminnan tarpeen mukaan helposti muunneltaviksi. Toteutuksessa keskiössä on ollut käyttäjän tarpeet ja tilat on toteutettu käyttäjää ja tilaajaa kuunnellen. Kohteelle on haettu 4 tähden RTS ympäristöluokitusta ja sen energialuokka on A+.

Työmaa valmistui kolme kuukautta etuajassa

SRV:n työmaat siirtyivät päästöttömiksi vuoden 2022 alusta lähtien, ja kielilukiota rakennettiin käyttämällä uusiutuvaa tai päästötöntä sähköä tai uusiutuvaa kaukolämpöä. Työmaalla panostettiin erityisesti myös pölyn- ja kosteudenhallintaan. Kesällä 2021 käynnistyneellä työmaalla on työskennellyt rakentamisen eri vaiheiden aikana yhteensä yli 1100 työntekijää. Hankkeen rakennustyöt valmistuivat lopulta 3 kuukautta alkuperäistä aikataulua varhaisemmin.

”SRV:llä on vahva osaaminen erilaisten kouluhankkeiden toteuttamisesta ympäri Suomen.  Kokemuksemme näkyi hienosti tässäkin hankkeessa, kun työmaa valmistui kolme kuukautta etuajassa”, kertoo projektipäällikkö Mika Karell SRV:ltä.

Uusi rakennus vastaa kasvavan opiskelijamäärän tarpeisiin

Uusi rakennus vastaa kasvavan opiskelijamäärän tarpeisiin, ja se korvaa nykyisellään Itäkeskuksessa sijaitsevat tilat. ”Hankkeessa Myllypuroon saatiin uusi hieno Kielilukio, joka rakennuksena vastaa tuleviin vaatimuksiin, eikä toiminta koulussa ole ainakaan seinistä kiinni. Yhteistyö SRV:n toimihenkilöiden kanssa toimi hankkeessa erittäin hyvin ja oli ilo olla tilaajan edustajana mukana ammattitaitoisesti toteutetussa rakennushankkeessa”, kuvailee uutta kielilukiota Kari Pehkonen, projektinjohtaja, kaupunkiympäristön toimiala, Helsingin kaupunki. 

Lisätiedot:

Mika Karell, projektipäällikkö, SRV, puh. 040 480 8781, mika.karell@srv.fi

Heli Pulkkinen, viestinnän asiantuntija, SRV, p. 050 411 0787, heli.pulkkinen@srv.fi

Kari Pehkonen, projektinjohtaja, kaupunkiympäristön toimiala, Helsingin kaupunki, puh. 09 310 31813, kari.pehkonen@hel.fi (rakentaminen)

Tiedotteen liitteenä oleva kuva: SRV

Jakelu:
Tiedotusvälineet
www.srv.fi

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta:
Facebook    LinkedIn    Twitter   Instagram

SRV lyhyesti

SRV on suomalainen rakennusalan kehittäjä ja uudistaja. Rakennamme kestävämpää ja vastuullisempaa, taloudellista arvoa vaalivaa sekä ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin huomioivaa kaupunkiympäristöä. Kutsumme tätä lähestymistä elinkaariviisaudeksi. Tuomme aidon innostuksen ja läsnäolon mukanamme jokaiseen kohtaamiseen, ja kuunteleminen on yksi tärkeimmistä tavoistamme toimia. Sillä uskomme siihen, että vain keskustelun kautta maailma voi muuttua.

Olemme vuonna 1987 perustettu, Helsingin pörssissä listattu yhtiö. Toimimme kasvukeskuksissa Suomessa. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli 770,1 miljoonaa euroa. Noin 1 000 SRV:läisen lisäksi työllistämme noin 3 800 kumppanin verkoston.

SRV – Elämäsi rakentaja

Ladattavat kuvat