Kalasataman tornien toinen asuinpilvenpiirtäjä Loisto lähestyy harjakorkeutta

Asuminen

Kalasataman tornien toinen asuinpilvenpiirtäjä Loisto lähestyy harjakorkeutta

Kalasataman torneista järjestyksessä toinen, rakenteilla oleva Loisto, lähestyy hyvää vauhtia harjakorkeutta. Rakentaminen etenee eri työvaiheiden yhteen sovitettuna ketjuna.

Loiston ydinkuilu kurottaa korkeuksiin kerroksessa 30. Ydinkuiluun keskelle tornitaloa tulevat hissit ja kodit rakentuvat sen ympärille.  Julkisivuasennus seuraa perässä kerroksissa 25. Samalla tornitalon sisällä talotekniset työt etenevät rakentamisen eri vaiheisiin sovitettuina.

Ydinkuilu nousee nyt kerroksessa, johon tulevat valmiin tornitalon klubitila, saunaosasto ja kattoterassi upeasti avautuvine maisemineen. Etelässä näkymä levittäytyy Katajanokan ylitse Suomenlinnaan ja avomerelle, lännessä näkyy kantakaupunki ja pohjoisessa Vanhankaupunginlahti. Idässä katse kohtaa vehreän Kulosaaren.

124 metrin korkeuteen nousevalla huipullaan Loisto on kymmenen metriä ensimmäisenä valmistunutta tornitalo Majakkaa matalampi. Kerroksia Loistoon tulee 32 ja uusia koteja 249.

Kalasatamaan tulevat tornit ovat kaikki korkeudeltaan sadan metrin tietämissä. Aiemmin valmistuneista kohteistamme Espoon Niittykummun metroaseman yhteyteen noussut Niittyhuipun tornitalo kohoaa sekin 90 metriin ja Sokos Hotel Torni Tampereella on lähes saman korkuinen.

Helsingin Kalasatamaan rakentamiemme tornitalojen työmaalla hyödynnetään korkean rakentamisen erityiskalustoa ja -ratkaisuja.  Yksi tällainen on puristepuomitorninosturi.

Puristepuomitorninosturit tehokkaita pienessä tilassa

Loiston työmaalla ahkeroivat puristepuominosturit. Ne soveltuvat erityisen hyvin tornirakentamiseen Kalasataman tornitalotyömaalla, koska nosturit voivat työskennellä pienellä alueella vierekkäin. Puristepuominosturit pystyvät operoimaan pienemmässä tilassa kuin perinteiset torninosturit. Ne tarvitsevat vähemmän tilaa, jolloin on mahdollista sijoittaa kaksikin nosturia lähekkäin. Nosturien puomit nousevat pystyyn ja puomit voivat näin ohittaa toisensa törmäämättä. Puristepuominosturissa nosto tehdään puomin päästä. Puomi pystyy ottamaan kuormia vastaan myös pystyasennossa.

Toisen nosturin runko on asennettu tornitalon hissikuilun sisälle ja toinen on pystytetty tornitalon tontille.

Tornitalon tontille pystytetty torninosturi on kiinnitetty tukevin haruksin tornitalon runkoon.

Mikä on keltainen ja näkyy korkealla Kalasatamassa?

Kalasataman tornien Loisto

Tornitalon hissikuilua ja holvistoa suojaavat tuulisuojaseinät, jotka näkyvät Kalasatamasta kauas keltaisina. Nämä keltaiset suojaseinät voi bongata myös mereltä käsin kaupungin edustalta. Työnaikaiset suojaseinät suojaavat työmiehiä ja estävät tavaroiden tippumisen.

Kiipeävä muotti nostaa valua ylöspäin

Kalasataman tornitalot rakennetaan paikallavalumenetelmällä. Kalasataman tornitalot rakennetaan paikallavalumenetelmällä. Valussa käytettiin kiipeävää muottia, joka nostettiin ylöspäin joko nosturin tai hydraulisen tunkin avulla. Loiston ydinrungon osalta ydinkuilu on nyt saavuttanut kerroksen 30, jonka takia myös ydinkuilun muottijärjestelmä on purettu pois, sillä ydinkuilun rakenne muuttuu täysin kahden ylimmän kerroksen osalta.

Suomen ensimmäinen Jumplift-hissi

Loiston työmaalla on ensimmäistä kertaa Suomessa käytettävä Koneen Jumplift-hissi. Jumplift-hissi on työmaa-aikainen hissi, jonka korkeusastetta pystytään korottamaan rungon edetessä. Hissin moottori on pysyvä, mutta sen kori tehdään uudestaan ennen luovutusta. JumpLift seuraa rakennuksen kohoamista ylöspäin hissin konehuonetta nostaen, jolloin rakentajien käytössä on aina nopea ja turvallinen hissi koko rakentamisen ajan. JumpLiftin avulla tornitalon rakentajat saadaan nopeammin töihin kerroksiin, eivätkä huonotkaan sääolot hidasta ihmisten ja tavaroiden kuljettamista. Tämän ansiosta esimerkiksi rakennuksen julkisivu voidaan rakentaa aikaisemmin umpeen.

Kahvihuone tornissa

Työaika saadaan tehokkaammin käyttöön, kun työntekijöiden kahvihuone on sisällä tornissa. Matka alas ja takaisin työpisteeseen on aikaa vievää, helpompi on pitää tauko sisällä tornissa. Kahvihuoneita on Loistossa kaksi ja niistä löytyvät myös jääkaapit työntekijöiden eväille. Siivoja huolehtii kahvihuoneiden siisteydestä ja siitä, että kahvikoneessa on kahvia.

Peruskallioon ankkuroitu

Kalasataman tornitalojen rakentaminen alkoi yhtä aikaa REDI kauppakeskuksen rakentamisen kanssa, vaikka tämä ei heti näkynytkään ulospäin. Tornitalojen rungot on ankkuroitu kallioon jo varhaisessa vaiheessa. Rungot myös kulkevat läpi REDI kauppakeskuksen, joten niiden rakentaminen eteni yhtä aikaa kauppakeskuksen kanssa. Kalasataman tornitalot on ankkuroitu syvälle peruskallioon, jolloin kallion massa toimii tornitalojen vastapainona. Käytännössä kallioon on porattu noin 20 metriä syvät reiät, joihin tornitalojen kulmissa sijaitsevat ankkurit on pujotettu. Lopuksi ankkurit on valettu kiinni kallioon betonilla ja jännitetty.

Jaa sivu

Tutustu Loistoon

Tutustu Loistoon

124 metrin korkeuteen kohoava Loisto tulee Loisto tarjoaa asukkailleen mykistävät maisemat, sillä Loisto sijoittuu aivan Kalasataman itäkärkeen tarjoten upeat maisemat joka ilmansuuntaan.

Katso asunnot

Samankaltaiset artikkelit