Lamminrahkan koulukeskus

Lamminrahkan koulukeskus

Kohteen tiedot

Laajuus11 000 bruttoneliömetriä
Valmistuminen08/2023
SijaintiLamminrahka, Kangasala

Rakensimme Kangasalle uuden koulukeskuksen lähes 800 lapselle. Projektinjohtourakkana toteutettu uudisrakennus kattaa noin 11 000 bruttoneliömetriä, kolmessa kerroksessa. Korkeatasoisen koulukeskuksen suunnittelussa panostettiin erityisesti laadukkaan ja käyttäjät huomioivan tilan mahdollistaviin ratkaisuihin sekä energiatehokkuuteen. Lamminrahkan koulukeskus on otettu käyttöön elokuussa 2023.

Lähes 800 lapsen uusi oppimisympäristöModerni ja näyttävä koulukeskusKäyttäjät huomioiva, energiatehokas rakennus

Koulukeskus avautui uuden asuinalueen sydämeen

Uusi koulukeskus sijaitsee Kangasalan ja Tampereen rajalla, Lamminrahkan rakentuvalla asuinalueella. Keskeiselle paikalle, Mossin puistokadun ja Kyläpuun aukion väliin, noussut rakennus kokoaa kattonsa alle päiväkodin ja esiopetuksen ryhmät sekä perusopetuksen luokat 1–6. Lamminrahkan koulukeskuksen rakentuminen on paikallisesti merkittävä, noin 27 miljoonan euron arvoinen hanke. Koko kylän taloksi suunniteltu rakennus palvelee käyttäjiä aamusta iltaan.
 

Lamminrahkan koulukeskuksen näkymä

Moderni ja näyttävä oppimisympäristö huomioi tilankäyttäjän

Lamminrahkan ytimeen rakentunut kolmikerroksinen koulukeskus on nykyaikainen, käyttäjiä kestävästi palveleva ympäristö. Arkkitehtonisesti korkeatasoinen kokonaisuus on toteutettu vuonna 2019 käydyn yleisen arkkitehtuurikilpailun voittotyön pohjalta, jonka suunnittelusta vastasi Verstas Arkkitehdit Oy. 

Rakennus pitää sisällään viisi eri lohkoa omin sisäänkäynnein. Muuntojoustavat tilat mahdollistavat perinteisten luokkatilojen lisäksi eri käyttötarkoituksia. Kadun puolen julkisivu on kotimaista paikalla muurattua tiiltä, kun pihan puolen pinnoissa on puuta. Pääovien takana on kaksikerroksinen sisääntuloaula, joka johdattaa rakennuksen eri tiloihin ja ohjaa käyttäjät näyttämön ääreen sekä ruokasaleihin. Koulun toisessa kerroksessa on tuhannen neliön liikuntasali, jonka erikoisuutena on betonilattiaan valetut jousivaimennukset äänen ja värähtelyn hallitsemiseksi.

Elinkaariviisaita energiaratkaisuja

Lamminrahkan koulukeskuksen suunnittelussa on panostettu huomattavasti kestäviin energiaratkaisuihin. Rakennuksen katolle on sijoitettu aurinkoenergiajärjestelmä, joka pitää sisällään aurinkokeräimiä ja -paneeleja.

”Koulukeskuksella on A-luokan energiatodistus ja sekä veden että energian käyttöä mittaroidaan. Myös rakentamisen aikainen työmaan jätteiden lajitteluaste on läpi urakan ollut hyvää luokkaa”, kertoo SRV:n työmaapäällikkö Timo Passi.

Työmaa valmistui ajallaan

Rakentaminen alkoi marraskuussa 2021 ja harjakorkeuteen päästiin joulukuussa 2022, jonka jälkeen siirryttiin sisävalmistustöihin. Työ osui jännitteiseen aikaan, kun rakennusalaan yleisesti vaikuttaneet haasteet sekä epävakaa maailmantilanne asettivat hankkeelle hidasteita. Kunnianhimoinen arkkitehtuuri vaati myös rakentajien erityishuomiota. 

Vaikka aikataulu näytti loppua kohden tiukalta, luovutukset saatiin tehtyä aikataulun mukaisesti kesän 2023 aikana. Vahva kokemuksemme koulurakentamisesta sekä hyvä yhteistyö tilaajan sekä urakoitsijoiden kanssa auttoivat asiassa. Rakentamisen vahvuus on keskimäärin ollut noin 100 henkeä.

Rakentamisaikaan vaikuttaneista haasteista huolimatta hankkeen projektinjohtourakoitsijana toiminut SRV suoriutui hankkeesta tilaajan näkökulmasta hyvin”, kertoo Kangasalan kaupungin rakennuttaja Timo Harra.

Ensimmäinen toimintavuosi on Lamminrahkan koulukeskuksessa päässyt alkamaan elokuussa 2023. Lamminrahkan koulu on 3.–6. luokkien osalta Tampereen ja Kangasalan yhteishanke. Koulukeskuksen yhteyteen valmistuu 2020-luvun lopulla myös yläkoulu. 

”Ensimmäinen toimintakuukausi on osoittanut, että koulukeskuksen sisätilat ja pihaympäristö ovat erittäin viihtyisät ja toimivat sekä päiväkotilasten että koululaisten ja työntekijöiden oloon ja työskentelyyn”, kertoo Lamminrahkan koulun rehtori Jarkko Liuha.