Juhlahumua Tapiolassa – vehreän kaupunkikeskuksen sydän on valmis

Kaupunkien kehittäjä

Juhlahumua Tapiolassa – vehreän kaupunkikeskuksen sydän on valmis

Olemme saavuttaneet Tapiolan kaupunkikeskuksen rakentamisessa jälleen yhden merkkipaalun: kauppakeskus AINOAn viimeinen laajennusosa avattiin 24. lokakuuta. AINOA yhdistää palvelut ja asumisen hyvien liikenneyhteyksien äärellä.

Avajaisaamuna AINOAan oli saapunut runsaasti väkeä odottamaan uusien liikkeiden avautumista. Liikkeiden eteen ehti muodostua pitkiä jonoja ennen kuin odotettu hetki koitti, ja uudet liikkeet avasivat ovensa ensimmäistä kertaa. Moni oli tullut katsomaan Suomeen ihka ensimmäistä kertaa saapuneita liikkeitä, kuten tanskalaista Søstrene Grene -sisustusliikettä, mutta väkeä riitti tasaisesti eri puolella kauppakeskusta.

Tapiolan puutarhakaupunginosan vehreys jatkuu sisätiloissa.
Kauppakeskuksessa on panostettu myös valaistukseen.

Vaiheittain rakentuneen kauppakeskuksen laajennuksen myötä AINOAn pinta-ala kasvoi merkittävästi, ja valmiissa kauppakeskuksessa liikkeitä on yli 100 mukaan lukien 32 kahvilaa ja ravintolaa. Kauppakeskuksesta on suora yhteys metroon, bussiterminaaliin ja pysäköintihalliin. Avajaisten yhteydessä avautui myös uusi pyöräparkki, ja AINOAssa on nyt paikka yli 1 000 polkupyörälle. Samassa yhteydessä avautui metroasemalle kaksi kulkuyhteyttä lisää ja jalankulkijoille uusia reittejä.

Kauppakeskuksen kolmanteen kerrokseen avautui odotettu AINOA Food Garden -ravintolamaailma.

AINOAssa on panostettu arkkitehtuuriin, sisäilmeeseen, viihtyisyyteen ja vastuullisuuteen.

”AINOAan on toteutettu ainutlaatuinen äänimaailma, sisäilme ja valaistus. Koska sijaitsemme Tapiolan puutarhakaupungissa, on luonto tuotu myös kauppakeskuksen sisäpuolelle, missä on käytetty elementteinä myös viherseiniä ja -kattoja. Kauppakeskuksessa on käytetty vain vähäpäästöisiä materiaaleja, ja AINOAlle on myönnetty korkein mahdollinen LEED Platina -sertifikaatti”, kertoo kauppakeskuksen kaupallinen johtaja Marja-Liisa Neuvonen kauppakeskuksen omistavalta LähiTapiolalta.

Avajaishumu jatkuu koko viikonlopun – luvassa on musiikkia ja ohjelmaa koko perheelle. Avajaisohjelma löytyy AINOAn sivuilta.

Hybridirakentamista aitiopaikalla

Kauppakeskuksen päälle rakennetaan Kirjokannen asuntoja.

AINOAn kolmannen ja viimeisen vaiheen rakennustyöt alkoivat vanhan Stockmannin tavaratalon purkutöillä edellisen laajennusosan valmistuttua vuonna 2017. Samanaikaisesti rakennettiin myös kauppakeskuksen päälle nousevia Kirjokannen asuntoja ja maaliskuussa avautunutta Tapiolan bussiterminaalia, josta on suora yhteys metroon ja kauppakeskukseen.

”Meillä on hyvin yhteen hitsautunut porukka toteuttamassa tätä ainutlaatuista ja haastavaa hybridikohdetta, jota olemme rakentaneet täydessä toiminnassa olevan kauppakeskuksen kyljessä. Meidän oma innovatiivisuus ja vaihtoehtojen hakeminen on ollut aivan avaintekijä onnistumisessa”, korostaa AINOA-hankkeen projektipäällikkö Veli Siikonen SRV:ltä.

Hanke on edellyttänyt piinkovaa asiantuntijuutta. Muun muassa kauppakeskuksen, bussiterminaalin, metron ja pysäköintilaitoksen teknisten ohjausjärjestelmien yhteensovittaminen sekä kauppakeskuksen vaativaksi luokiteltava betonirakenne ovat vaatineet erityistä ammattitaitoa.

”Lisäksi tiukalla aikataululla toteutettu kymmenien liiketilojen käyttäjäsuunnittelu sekä näin ison kokonaisuuden eri palojen hallinta ovat olleet haastavia. Näissä on kuitenkin onnistuttu erittäin hyvin. Koko tiimin hyvä yhteishenki sekä ammattitaitoinen porukka ovat olleet tässä onnistumisen avaimia”, kertoo SRV:n teknisen toimiston päällikkö Tuomas Alanne.

Tapiolan uudistus jatkuu vuoteen 2020

Vuonna 2017 valmistuivat kauppakeskuksen kannen päälle rakennetut Kirjokannen ensimmäiset lähes 130 asuntoa. Tapiolan keskustan perusteellista uudistamista jatketaan vuoteen 2020 saakka Kirjokannen kolmen uusimman kerrostalon rakentamisella.

”SRV:n strategian ytimessä on vetovoimaisten kaupunkikeskusten kehittäminen ja rakentaminen. AINOA sijaitsee raideliikenteen solmukohdassa, erinomaisten kulkuyhteyksien äärellä, johon on mielekästä rakentaa sekä kaupallisia palveluja että asuntoja palvelemaan ihmisten arkea”, sanoo SRV:n yksikönjohtaja Kalle Mauriala.

 

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit