001-srv-infra-blominmaen-jatevesipuhdistamo-referenssiin

Blominmäen jätevedenpuhdistamo

114 000 m3ktr louhintaa3,8 km tunnelilouhintaa5 kuilua

Blominmäen jätevedenpuhdistamo on toteutettu maan alle ja SRV on toteuttanut sitä varten 3,8 kilometriä tulo- ja purkuviemäritunneleita. Uusi puhdistamo korvasi vuonna 2022 valmistuessaan entisen Suomenojan jätevesipuhdistamon, jonka kapasiteetti ei enää riittänyt käsittelemään kaikkia alueen jätevesiä. Helsingin seudun ympäristöpalvelujen rakennuttama puhdistamo käsittelee 400 000 asukkaan jätevedet Espoosta ja Kauniaisista, Kirkkonummelta, Siuntiosta sekä Länsi-Vantaalta. Maanalaisia tiloja voidaan myöhemmin tarvittaessa vielä laajentaakin.

Uutta puhdistamoa varten Suomenojan ja Blominmäen välille on louhittu tulo- ja purkuviemäritunneleita yhteensä noin 18 kilometriä, josta SRV on toteuttanut osana työyhteenliittymää viemäritunneleiden eteläisimmät osat välillä Länsiväylä-Suomenoja. 

SRV on toteuttanut Blominmäen jätevedenpuhdistamon viemäritunneleiden lisäksi pumppaamohallin louhinta-, tiivistys- ja lujitustyöt. Urakka sisälsi myös maanalaisen ja maanpäällisen pumppaamon ja muut tunnelin rakennustekniset työt. Kuilun louhiminen ja yhdistäminen meripurkutunneliin, joka oli täynnä vettä, oli operaatio jollaista Suomessa ei oltu aiemmin suoritettu.