Viihtyisä korttelipiha kutsuu oleskeluun, leikkiin ja yhdessäoloon

Asuminen

Viihtyisä korttelipiha kutsuu oleskeluun, leikkiin ja yhdessäoloon

Viime vuosina uudiskohteissa on panostettu voimakkaasti pihasuunnitteluun. Kerrostalojen pihoista on haluttu tehdä asukkaiden yhteisöllisiä oleskelupaikkoja ja eri-ikäisille lapsille tarjota monipuolista tekemistä kotipihallaan.

Tästä hyvänä esimerkkinä on Oulun Toppilansalmen Satamarantaan osittain jo valmistunut Kraana-kortteli, jonka piha-alueiden suunnittelusta on vastannut arkkitehti (SAFA) ja maisema-arkkitehti (MARK) Outi Palosaari.

Kraana-korttelissa sijaitsevat jo valmistuneet Satamarannan Ruori ja alueen maamerkki Masto. Seuraavaksi SRV rakentaa merelliseen kortteliin Satamarannan Jahdin.  Suojaisa pihapiiri on u:n muotoinen ja rajautuu avonaisilta osin Toppilansalmen rantabulevardille. Omat haasteensa suunnitteluun on tuonut piha-alueen sijoittuminen kannelle. Toppilansalmessa pihat ovat kaavanmukaisesti ns. korttelipihoja ja suurin osa niistä sijoittuu kannelle, jonka alle jää kellarikerros muun muassa autopaikkoineen.

– Kansipihat ovat kiinnostavia ja haastavia suunnittelukohteita, koska niissä pitää huomioida ja yhteen sovittaa monta asiaa, kuten pihan viihtyisyys, sopiva kasvillisuus ja mukavat oleskelu- ja leikkialueet sekä pyörien säilytys. Erilaiset tekniset ja toiminnalliset reunaehdot muun muassa lumiaurojen ja pelastusajoneuvojen liikkumisesta asettavat omat rajoituksensa suunnittelulle, mutta lopputuloksessa ei tingitä yleisestä viihtyvyydestä, kertoo Palosaari.

Kraanan korttelipihassa istutusalueet yhdessä oleskelualueiden kanssa muodostavatkin kukkamaisen kuvion, joka näyttää kauniilta myös ympäröivän korttelin asunnoista katsottuna. Uuden pihan suunnittelussa onkin tärkeää huolehtia jo alkuvaiheessa siitä, että pihan kasvivalinnat ovat helppohoitoisia ja kestäviä. Matalat istutusalueet vähentävät nurmikon ja samalla myös hoidon tarvetta.

– Pihoille valitaan sopiva kasvillisuus aina kasvualustan mukaan ja esimerkiksi puuston osalta Kraanan korttelipihalle on istutettu pienikokoisia puita ja pensaita, kuten pensasmaista syreeniä ja hedelmäpuita, Palosaari toteaa.

Tiiviille piha-alueille sijoitetaan leikki- ja oleskelualueiden lisäksi monia erilaisia toimintoja ja yksi joka pihan kohdalla ratkaistava asia on pyörien säilytys.

– Olen tyytyväinen siihen, miten kivasti ja omaleimaisesti saimme Toppilansalmen merellisyyden huomioitua Kraanan korttelipihan pyöräkatoksissa. Ne ovat värimaailmaltaan ja materiaaleiltaan alueen henkeen sopivia, valkoiseksi maalattua terästä ja sijoitettu eri puolille pihaa, kertoo Palosaari.

Kuulostaa siltä, että Kraanan korttelipiha on paitsi toimiva, myös viihtyisä ja tarjoaa korttelin asukkaille mukavan paikan oleskeluun, leikkiin ja yhdessäoloon.

Jaa sivu

Ota yhteyttä

Hannaleena Tervaoja

Hannaleena Tervaoja

Myyntipäällikkö

Hallituskatu 13-17 F 57, 90100 Oulu

hannaleena.tervaoja@srv.fi040 536 38 17
Asuntomyynti, Oulun seutu

Asuntomyynti, Oulun seutu

Hallituskatu 13-17 F 57, 90100 Oulu

hannaleena.tervaoja@srv.fi040 536 3817

Samankaltaiset artikkelit