Kirkkonummen kirjasto Fyyri rakennettu arkkitehtuuri edellä

Kaupunkien kehittäjä

Kirkkonummen kirjasto Fyyri rakennettu arkkitehtuuri edellä

Suomalaiset rakastavat kirjastojaan, ja viime vuosina vanhentuneen kirjastorakennuskannan tilalle onkin noussut moderneja, kutsuvia ja arkkitehtonisesti näyttäviä rakennuksia. Lokakuussa Kirkkonummelle valmistunut Kirjastotalo Fyyri on uusin, ja kenties vaikuttavin arkkitehtuurin näyte uusien kirjastojen sarjassa. Näyttävä kuparijulkisivu, huolella toteutetut puuyksityiskohdat ja upeasti integroitu taide tekevät uudesta rakennuksesta tilan, josta kirkkonummelaiset voivat olla ylpeitä.

SRV:n toteuttamassa kirjastohankkeessa uudistettiin vanha vuonna 1982 valmistunut kirjastorakennus sekä toteutettiin laajennus, jonka myötä rakennuksen pinta-ala kasvoi kaksinkertaiseksi 5000 bruttoneliömetriin. Rakennuttajana toimi Kirkkonummen kunta.

”Tulimme projektiin mukaan vuoden 2019 kesällä, kun alkuperäinen urakoitsija meni konkurssiin. Hyppääminen mukaan käynnissä olevaan rakennushankkeeseen vaati perusteellista perehtymistä ja suunnitelmien läpikäyntiä sekä jalostamista. Tilannetta helpotti kuitenkin se, että SRV:llä oli samanaikaisesti jo työn alla toinen kohde Kirkkonummella, joten rakennuttajan toimintatavat olivat jo tuttuja ja yhteistyö pääsi heti oikeille raiteille”, kertoo hankkeen projektipäällikkönä toiminut Teemu Lohilahti.

Hankkeessa menty arkkitehtuuri edellä

Kirjastotalo Fyyrin on suunnitellut menestynyt arkkitehtitoimisto JKMM Arkkitehdit Oy. Suunnittelussa pääarkkitehtina on toiminut Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.

”Tällä työmaalla oli selvää, että kaikkea tekemistä määritti ensisijainen laatu ja toteutus. Kirjaston arkkitehtuuri on erittäin näyttävää, mutta kaikkien arkkitehtonisten ratkaisujen taustalla on usein myös haastava toteutus. Se on kuitenkin ollut sen arvoista, tätä kohdetta ei voi verrata tavalliseen kirjastorakennukseen. Lopputulos on todella vaikuttava, tätä hanketta oli ilo olla mukana toteuttamassa, kertoo SRV:n työmaapäällikkö Veli-Pekka Heinäaho hankkeen päätteeksi.

Fyyrin arkkitehtuurissa ja taiteessa heijastuvat talon teemat, joita ovat saaristo, meri ja Porkkala. Kirjastotalon näyttävä julkisivu koostuu kuparipaanuista. Sisällä puolestaan on käytetty monipuolisesti korkealaatuista puurimaelementtiä mm. sisäkatossa, seinissä ja esimerkiksi lukunurkkauksissa.

Fyyrissä myös taide on merkittävässä roolissa, mutta se on integroituna osaksi rakennuksen näyttävää arkkitehtuuria. Lastenosastolle on toteutettu taiteilija Linda Bondestamin kuvittama huopateosseinä, mikä toimii samalla ääntä vaimentavana pintana. Eteläisen sisäänkäynnin korkean käytävämäisen tilan katonrajassa on taiteilija Petri Vainion suunnittelema valotaideteos, mikä samalla toimii ääntä hajoittavana puulamellikattona. Katso lisää kirjaston taiteesta>>> 

Kirkkonummi kasvaa ja kehittyy

Kirkkonummen keskusta kehittyy vauhdikkaasti tuoden uusia palveluita kuntalaisille. Parhaillaan SRV rakentaa kunnalle myös uutta Jokirinteen oppimiskeskusta 1100 oppilaalle sekä Kirkkonummen hyvinvointikeskusta. Uusi kirjastotalo Fyyri elävöittää Kirkkonummen keskustaa, kun saman katon alla toimivat pääkirjaston lisäksi asukaspuisto, nuorisotila, musiikkileikkikoulu ja kunnan työllistymisyksikön pyörittämä kahvila Messi. Fyyrissä on myös tiloja monenlaisten tilaisuuksien järjestämiseen, kuten 120 istumapaikan sali, joka on suunniteltu esimerkiksi konserttien ja teatteriesitysten tarpeisiin.

Lukemiseen kirjastotalosta löytyy useita houkuttelevia paikkoja. Lastenosastolla voi käpertyä lukemaan riippuvaan lukutuoliin. Toiseen kerrokseen johtavat lukuportaat sopivat lukemisen lisäksi kaikenlaiseen oleiluun ja lukuterassilla voi lukea sään salliessa ulkoilmassa. Viihtyisällä aikuisten osastolla katto on korkealla – tilaa on monenlaisille ajatuksille ja pohdinnoille. Tilat kutsuvat harrastamaan, työskentelemään, opiskelemaan ja kokoontumaan – tai vain istahtamaan ajankuluksi. Fyyri onkin kuntalaisten uusi kohtauspaikka.

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit