Lehdistötiedotteet

SRV:n rakentama Uusi lastensairaala voittaa Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

SRV YHTIÖT OYJ     LEHDISTÖTIEDOTE     1.10.2018 KLO 17.30

SRV:n rakentama Uusi lastensairaala voittaa Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon

SRV:n rakentama Uusi lastensairaala on valittu vuoden 2018 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää palkinnon nyt jo viidettä kertaa. Voittaja julkistettiin kansainvälisenä arkkitehtuurin päivänä 1. lokakuuta Espoon Otaniemessä Aalto-yliopistolla järjestetyssä tilaisuudessa. SRV:n puolesta palkinnon vastaanottivat projektipäällikkö Mirja Serenius ja yksikönjohtaja Antti Raunemaa. Vuoden 2018 finalisteissa oli myös toinen SRV:n kohde; Tiedekulma, jolle myönnettiin ehdokkuudesta kunniakirja.

HUSin Uuden lastensairaalan suunnittelusta on vastannut Arkkitehtitoimisto SARC ja Arkkitehtiryhmä Reino Koivula. Sairaalan arkkitehtuurissa korostuvat avoimuus, kontakti ympäristöön ja lasten huomioiminen sairaanhoidon erityisryhmänä. Tilat mahdollistavat ensiluokkaisen sairaanhoidon toteutumisen ja omaisten jatkuvan lapsensa vierellä olon. Suuresta koostaan huolimatta rakennus on sovitettu taitavasti mittakaavallisesti vaativaan ympäristöön, ja värimaailma sekä sisällä että ulkoarkkitehtuurissa on positiivista ja arkailematonta. Laadukkaalla suunnittelulla ja rakentamisella on varmistettu maailman parhaan sairaalan valmistuminen lapsille ja heidän auttajilleen.

Hankkeen pääurakoitsijana toiminut SRV luovutti sairaalan tulevan käyttäjän HUSin hallintaan huhtikuun lopussa, alkuperäisestä aikataulusta kaksi kuukautta etuajassa. Uusi lastensairaala korvaa Lastenklinikan ja Lastenlinnan vanhentuneet tilat. Sairaala käynnisti toimintansa syyskuun puolivälissä.

”Uusi lastensairaala on suomalaisen sairaalarakentamisen historian kannalta erityinen hanke. Hanke sai alkunsa lahjoittajien ponnistuksesta. Sairaalaa ryhdyttiin rakentamaan vahvalla yhteistyöllä rakennuttajan, käyttäjien, suunnittelijoiden, urakoitsijoiden sekä yli 300 aliurakoitsijan kanssa. Hanke oli monella tapaa teknisesti haastava, ja suunnitelmien valmiusaste oli työtä aloitettaessa poikkeuksellisen matala. SRV:n vuosien ja haastavien hankkeiden tuomalla ammattitaidolla sairaala- ja terveydenhuollon rakennuksista sekä toimijoiden välisen tehokkaan yhteistyön ansiosta hankkeessa saavutettiin asetetut tavoitteet ja pystyttiin lopulta luovuttamaan sairaala tavoiteaikataulusta etuajassa”, kertoo SRV:n projektipäällikkö Mirja Serenius.

Uudessa lastensairaalassa on kahdeksan maanpäällistä kerrosta, kellarikerros ja katolla sijaitseva konehuonekerros. Sairaala pitää sisällään 2 069 huonetilaa, joista 12 leikkaussalia, 16 tehohoitoyksikköä, 118 potilashuonetta ja 220 vastaanotto- tai kuntoutustilaa. Rakennuksen pinta-ala on lähes 48 000 neliömetriä, mikä vastaa kuutta jalkapallokenttää. Tilavuudeltaan sairaalan tilavuus 230 000 m3 vastaa yli kahta eduskuntataloa. Sairaalan näyttävää julkisivua koristaa 180 värikästä lasievää ja yhteensä 13 000 keraamista lankkua. Koko rakennusaikana työmaalla työskenteli yli 3 600 henkilöä yhteensä 700 henkilötyövuoden ajan.

Finalisteissa myös toinen SRV:n hanke, Tiedekulma

Esiraadin valitsemissa vuoden 2018 finalisteissa oli myös toinen SRV:n urakoima kohde; Tiedekulma. Helsingin yliopiston vanha hallintorakennus peruskorjattiin vuonna 2017 mittavalla muutoksella uudeksi Tiedekulmaksi. Rakennus on saanut onnistuneen nykypäivityksen, joka kilpailee toiminnallisuudellaan uudisrakennusten kanssa. Tiedekulma tukee arkkitehtuurillaan ajatusta uudenlaisesta ja monipuolisesta tieteen kohtaamispaikasta, jonne on matala kynnys mennä.

SRV on ollut Arkkitehtuurin Finlandia-ehdokkaana myös aiempina vuosina. Vuonna 2014 ehdolla oli Helsingin yliopiston kirjaston päärakennus Kaisa-talo, ja vuonna 2017 Helsingin Kaupunginteatterin peruskorjaus.

Tiedot hankkeista

UUSI LASTENSAIRAALA

Arkkitehtuuri: Arkkitehtitoimisto SARC ja Arkkitehtiryhmä Reino Koivula (Antti-Matti Siikala, Sarlotta Narjus, Sakari Forsman, Susanna Kalkkinen)
Tilaaja: Säätiö Uuden Lastensairaalan Tuki
Urakoitsija: SRV
Sijainti: Helsinki
Laajuus: 47 777 m2
Valmistumisvuosi: 2018

TIEDEKULMA

Arkkitehtuuri: JKMM Arkkitehdit (Teemu Toivio ja Asmo Jaaksi (pääsuunn.), Reetta Aarnio, Johanna Mustonen, Christopher Delany, Rami Lehtimäki, Anniina Koskela, Kirsti Larja, Johanna Raukko, Teemu Kurkela, Samuli Miettinen, Juha Mäki-Jyllilä)
Tilaaja: Helsingin yliopisto
Urakoitsija: SRV
Sijainti: Helsinki
Laajuus: 13 332 m2
Valmistumisvuosi: 2017

Lisätiedot:

Antti Raunemaa, yksikönjohtaja, SRV, 040 564 4105, antti.raunemaa@srv.fi
Mirja Serenius, projektipäällikkö, p. 040 766 2130, mirja.serenius@srv.fi
Heidi Tetteh, viestintäpäällikkö, p. 040 662 3220, heidi.tetteh@srv.fi

www.srv.fi

Löydät meidät myös sosiaalisesta mediasta:

Facebook   LinkedIn   Twitter   Instagram

SRV – Elämäsi rakentaja

Kuvat: Tuomas Uusheimo

Jaa sivu