Suomen suurin kaupunkirakentamisen hanke käynnistyy Helsingin Kalasatamassa

Suomen suurin kaupunkirakentamisen hanke käynnistyy Helsingin Kalasatamassa

SRV:n kehittämä REDI-hanke Helsingin Kalasataman metrokorttelissa käynnistyy kantakaupungin suurimman kauppakeskuksen sekä pysäköintilaitoksen rakentamisella. Hanketta koskevat sopimukset on allekirjoitettu ja työmaa käynnistyy huhtikuun alussa. Kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen on määrä avautua syksyllä 2018.

Kauppakeskuksesta ja sen päälle kohoavista Suomen korkeimmista tornitaloista sekä kellari- ja kalliopysäköintilaitoksesta koostuva kokonaisuus on Suomen suurin yksittäinen kaupunkirakentamisen hanke kautta aikain.

”Olemme todella innoissamme, että pääsemme monen hidasteen jälkeen vihdoin rakentamaan merkittävää kaupunkikeskusta Helsinkiin. REDI tuo Suomeen ainutlaatuisen kauppa- ja viihtymiskeskuksen uusine brändeineen. Maailmalta tuttu torniasuminen monipuolisessa palveluympäristössä, hyvien yhteyksien äärellä mahdollistaa uudenlaisen kaupunkilaisen elämänmuodon”, SRV:n toimitusjohtaja Juha Pekka Ojala hehkuttaa.

REDI on vaativa rakennusprojekti

SRV vastaa kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen suunnittelusta, vuokraamisesta ja rakentamisesta. SRV on allekirjoittanut noin 390 miljoonan euron urakkasopimukset kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen toteuttamisesta. Myös kaupungille tehtävät infratyöt jatkuvat.

”REDI on myös rakennusteknisesti vaativa ja Suomessa ennennäkemätön hanke. Olemme valmistelleet kohteenrakentamista yhdessä yhteistyökumppaneiden, kuten pääsuunnittelijana toimivan Helin&Co -arkkitehtitoimiston kanssa.”

Kauppakeskus- ja pysäköintilaitososien käynnistymisen myötä lähtevät liikkeelle myös REDI-hankkeen muiden osien rakentaminen. SRV:n suunnitelmissa on rakentaa kauppakeskuksen päälle kuusi asuintornia sekä toimisto- ja hotellitornit. Asuintorneihin tulee yhteensä 1 200 asuntoa, joista valtaosa myydään kuluttajamarkkinoille.

Ensimmäisen asuintornin rakentaminen alkaa syksyllä 2016, kun kauppakeskuksen rakennusvaihe teknisesti mahdollistaa sen. Ensimmäinen torni valmistuu vuoden 2018 lopulla ja toinen tornin keväällä 2019. Asuntojen ennakkomarkkinointi alkaa syksyllä 2015. Jo nyt voi ilmoittautua ennakkomarkkinointiryhmään www.redi.fi-sivustolla. Näin saa tiedon ennakkomarkkinoinnin alkamisesta ensimmäisten joukossa.

REDIn on määrä valmistua kokonaisuudessaan vuoden 2023 aikana markkinatilanteesta riippuen. Kauppakeskuksen, pysäköintilaitoksen ja tornien yhteenlasketun liikevaihdon nousee yli miljardin euron.

REDIin pääsee tutustumaan pian

SRV rakentaa Suvilahden Puhdistamo-rakennukseen asumisen testiympäristön eli Living Labin, jossa esitellään REDIn asuntoja aidossa koossaan sekä asumiseen liittyviä piirteitä. Living Labiin kutsutaan REDI-asumisesta kiinnostuneita kehittämään palveluita ja tiloja uudenlaiseen asumiseen. Living Lab on valmis tämän vuoden syyskuussa.

”Suomalainen asumisen kulttuuri vaatii uusia ideoita, kun asunnon ostajien tarpeet ja kulutustottumukset muuttuvat. Olemme kehittäneet viime vuosina asumisen konseptia tällaiseen ympäristöön palvelumuotoilun keinoja hyödyntäen. Tulevat rediläiset voivat tutustua ja vaikuttaa tulevien tornien tarjoamiin mahdollisuuksiin”, Juha Pekka Ojala kertoo.

SRV suunnittelee Kalasataman alueelle myös väliaikaista kauppa- ja tapahtumakeskusta, REDI Pop Up’ia. Merikonteista rakennettava alue tarjoaa alueen asukkaille lähipalveluja sekä kaupunkilaisille kiinnostavan kohteen vierailla. Joiltakin osin REDI Pop Up avautuu jo tulevana kesänä ja laajenee toimintojen lisääntymisen myötä. Pop-up-keskus suljetaan syksyllä 2018, kun REDI-kauppakeskus avautuu.

REDI-hankkeella laaja rahoituksellinen pohja

REDI-hankkeen kauppakeskus- ja pysäköintilaitososien rakentamiseksi on allekirjoitettu pankkiryhmittymän kanssa 225 miljoonan euron projektiluottoa koskeva sopimus. Projektiluoton myöntäneen ryhmittymän muodostavat Pohjola Pankki, Nordea Pankki ja Helaba Landesbank Hessen-Thüringen pääjärjestäjinä sekä Danske Bank ja Swedbank ryhmittymän muina jäseninä.

Kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen rakennuttavan sijoittajaryhmän osuudet jakautuvat siten, että SRV:n osuus on 40 prosenttia, Ilmarisen 30 prosenttia, OP-Pohjola-ryhmän ja ryhmän hallinnoiman rahaston osuus on 15 prosenttia sekä LähiTapiolan osuus 15 prosenttia. Lisäksi SRV on myöntänyt rakentamista varten 15 miljoonan euron vakuudettoman projektiluoton.

Kauppakeskuksen ja pysäköintilaitoksen investoinnin kokonaisarvo on 480 miljoonaa euroa, josta 240 miljoonaa euroa rahoitetaan omistajien pääomasijoituksilla. Loput investoinnista katetaan nyt sovituilla projektiluotoilla.

”Näin massiivisen hankkeen sijoittaja- ja rahoitusjärjestelyt olivat pitkä ja työläs prosessi. Euroopan taloustilanne ja rahoitusmarkkinoiden kiristyminen eivät ainakaan helpottaneet työtä. Hienoa, että saimme kootuksi sijoittajaryhmän hyvin tuntemistamme kotimaisista instituutioista. Projektiluototuksessa on mukana pohjoismaisten toimijoiden lisäksi myös saksalainen pankki, mikä avaa uusia mahdollisuuksia myös jatkoon”, Ojala toteaa.

SRV Yhtiöt Oyj
Viestintä

Lisätietoja:
Juha Pekka Ojala, toimitusjohtaja, SRV, puh.  040 733 4173
Timo Nieminen, varatoimitusjohtaja, hankekehitys Suomessa, puh. 0400 424 552
Juha Toimela, johtaja, Suomen liiketoiminta, puh. 040 594 5473
Markus Laine, kiinteistömyynnin ja -sijoittamisen johtaja, SRV, puh. 050 466 2838
Jussi Katko, hankejohtaja, SRV, puh. 040 505 4587
Pia Svensk, asiakkuusjohtaja, REDI-kauppakeskus, SRV, puh. 050 389 0569
Antero Nuutinen, johtaja, asuntorakentaminen, SRV, puh. 040 844 8630
Taneli Hassinen, viestintä- ja markkinointijohtaja, SRV, puh. 040 504 3321

www.redi.fi

Kutsu medialle: Lehdistötilaisuus ke 25.3.2015 klo 11, Cirko, Solmu-sali, Suvilahti, Kaasutehtaankatu 1, Helsinki.

www.srv.fi

Jaa sivu