REDI mullistaa asumisen ja asioimisen kulttuurin

SRV:n järjestämässä seminaarissa visioitiin tulevaisuuden torniasumista.

Suomen ensimmäinen tornitaloalue REDI Helsingin Kalasatamassa tulee mullistamaan nykyisen asumisen ja asioimisen kulttuurin. Asuintornien ja kauppakeskuksen muodostama kokonaisuus mahdollistaa uudenlaisen tavan asua ja elää kaupunkiympäristössä.

”Tiivistäen voisi sanoa, että REDIssä on tarjolla ikäneutraalia palveluasumista. Tällaisten palvelujen käyttäjiä jotkut kutsuvat uusavuttomiksi. Missä kulkee raja? Jos vertaamme itseämme isovanhempiimme, olemme kaikki uusavuttomia. Asumisen palveluja käyttävät arjessaan kaiken ikäiset ihmiset, jotka eivät halua tehdä kaikkea itse. Meidän on hyödynnettävä innovaatiot palveluiden järjestämisessä”, sanoi viestintäjohtaja Taneli Hassinen SRV:n järjestämässä Tulevaisuuden asuminen -seminaarissa Helsingin Suvilahdessa.

Toista sataa osallistujaa koonneessa seminaarissa puhuivat asumisesta ja ihmisten tarpeiden mukaan muotoutuvista kodeista johtava professori Kent Larson MIT Media Labista, LUT:n kauppatieteellisen tiedekunnan Professor of Practice Anssi Vanjoki sekä Aalto-yliopiston tohtorikoulutettava, KTM, maisema-arkkitehti Eija Hasu.

Muunneltavuus auttaa irti neliömääräajattelusta

Muun muassa ”läsnä-älystä” puhunut Vanjoki näki, että ihmisille muodostuu verkkoon, kaiken sinne tallentuvan tiedon ansiosta, eräänlainen virtuaaliaisti, jonka varassa ihmiset huolehtivat monien päivittäisten tarpeidensa tyydyttämisestä ja erityisesti yhteydestä toisiin ihmisiin.

”Tätä tietoa voisi jopa kutsua sähköiseksi sieluksemme. Tulevaisuudessa kotimmekin osaavat käyttää hyödyksi näitä tietoja esimerkiksi asunnon lämmityksen ohjaamisessa. Älyteknologia ei ole jotain kaukaista tulevaisuutta, se on jo nyt täällä”, Vanjoki totesi.

Kodin elinkaari- ja arkimuunneltavuus auttaa irti neliömääräajattelusta. Kent Larsonin esitys näytti, miten jopa pienet kaupunkikodit voivat tulevaisuudessa palvella täysin asukkaitaan siirtyvien seinien ja muuntuvien huonekalujen ansiosta.

”Sama tila voi yhdessä hetkessä olla keittiö, seuraavassa työ- tai vierashuone. Eivät ihmiset tarvitse neliöitä vaan mahdollisuuden toteuttaa elämisen tarpeitaan. Oikein varusteltuna ja muunneltavana jo 17 neliötä riittää tuottamaan tilat elämiselle ja toimivalle arjelle”, Larson hahmottelee.

Eija Hasu pohdiskeli osuudessaan kodin merkitystä. Hän käsitteli muun muassa ihmisten tarvetta toisaalta omaehtoiseen yksityisyyteen ja toisaalta omaehtoiseen yhteisöllisyyteen.

”Yhteisöllisyys on tärkeää, sillä se rakentaa asukkaiden kokemaa turvallisuutta, mutta myös paikan arvostusta ja uutta kaupunkikulttuuria sekä hyvinvointia. Nämä puolestaan ovat sosiaalisen kestävyyden elementtejä, joilla ehkäistään yksinäisyyden kokemusta”, Hasu määritteli.

LivingLabissa testataan asumisen ratkaisuja

REDI-hankkeen yhteydessä SRV tutkii yhteistyössä tulevien asukkaiden ja asiantuntijoiden kanssa asumiseen ja arjen toimivuuteen liittyviä tarpeita, liittyivätpä ne itse asuntoon tai asumisen palveluihin. Uutena testialustana SRV avaa vielä tänä vuonna Helsingin Suvilahteen LivingLabin, asumisen simulaatioympäristön.

”REDI on riittävän suuri kokonaisuus, jotta palvelurakenteen miettimisessä on myös liiketoiminnallista järkeä. LivingLabissa testaamme uudenlaisen asumisen ratkaisuja sekä palvelujen ideoita. LivingLab tulee olemaan luova tila asumisen kehittämistä sekä esittelytila valmiita ratkaisuja varten”, Hassinen kuvaili.

REDI tulee muodostumaan kuudesta asuintornista, hotelli- ja toimistotornista sekä REDI-kauppakeskuksesta. Tornitaloasuminen mahdollistaa sen, että REDIssä 2000 asukkaalla on hissimatkan päässä kauppakeskuksen palvelut, puisto ja loistavat liikenneyhteydet.

REDI-kauppakeskuksen rakentamisen on suunniteltu käynnistyvän tänä vuonna. Kauppakeskuksen ensimmäinen vaihe valmistuu vuonna 2017, ja toinen vaihe vuonna 2018. REDIn ensimmäiset asuintornit valmistuvat vuonna 2018 ja loput osat vaiheittain vuoteen 2022 mennessä. Hankkeen arvo on noin miljardi euroa.

SRV Yhtiöt Oyj
Viestintä

Lisätietoa:
Taneli Hassinen, viestintäjohtaja, SRV, 040 504 3321, taneli.hassinen@srv.fi

Asumisen ideariihen loppuraportti: www.srv.fi/asuminen2033

Kuvia REDIstä

Katso seminaari Youtubesta

Jaa sivu