Yhteistyöllä nappisuoritukseen – Stockmannille energiatehokas jakelukeskus

Rakentaminen palveluna

Yhteistyöllä nappisuoritukseen – Stockmannille energiatehokas jakelukeskus

Ympäristönäkökulmat olivat keskiössä, kun Tuusulaan suunniteltiin jakelukeskusta, johon Stockmann keskittäisi kaikki Suomen ja Baltian varastotoimintonsa. Osapuolten yhteinen, tinkimätön tahtotila ja saumaton yhteistyö siivittävät energiatehokkaaseen lopputulokseen, josta osoituksena on logistiikkakeskuksen saavuttama LEED Gold -ympäristösertifikaatti.

Ilmarisen rakennuttama logistiikkakeskus valmistui loppuvuodesta 2015. Valtava 29 000 neliömetrin laajuinen jakelukeskus rakennettiin Tuusulaan logistisesti keskeiselle paikalle Lahdenväylän ja Tuusulanväylän yhdistävän Kulomäentien varteen.

– Tavoitteenamme oli saada käyttäjän toiminnallisiin tarpeisiin vastaavaa rakennus, joka on helposti muuntautuva käyttötarpeiden muuttuessa, kertoo Ilmarisen rakennuttajapäällikkö Niina Rajakoski.

Tavoite saavutettiin: lopputuloksena tontilla komeilee erittäin energiatehokas, toimiva ja muuntautuva rakennus, joka on tuonut käyttäjälleen konkreettisia ja mitattavia hyötyjä niin kiinteistötoiminnan kuin logistisen toiminnan koordinoinninkin osalta.

– Rakennus ja varastotoimintojen automatisointi tarjoavat nykyaikaiset ratkaisut logistiikan tarpeisiin, rakennustekniikka puolestaan antaa erinomaiset työkalut kiinteistön kustannustehokkuuden kehittämiseen ja seurantaan. Henkilöstömme sai selkeät ja siistit tilat, mikä helpottaa työturvallisuusasioiden ylläpitämistä ja parantaa työhyvinvointia, sanoo Stockmannin Jakelukeskuksen hallintopäällikkö Pasi Myllyniemi.

Jakelukeskus on myös mahdollistanut Stockmannin varastotoimintojen optimoinnin ja vähentänyt jakelukuljetusten määrää. Varastotoimintojen keskittämisellä yhteen jakelukeskukseen on ollut tärkeä rooli päästöjen vähenemisessä.

– Vuosien 2015 ja 2018 aikana vähensimme jakelukuljetusten päästöjä noin 25 prosenttia ja ylitimme asettamamme 10 prosentin tavoitteen. Keväällä 2018 jakelukeskus sai ISO 14001 -sertifikaatin, ja sen myötä Stockmannin kaikki toiminnot Suomessa ovat ympäristöjohtamisjärjestelmän piirissä, kertoo Emilia Gädda, Stockmannin CSR Manager.

Kaikki hyöty irti maalämmöstä

Tähtäimessä oli rakentaa mahdollisimman energiatehokas rakennus. SRV:n energiatehokkuuden ammattilaisten johdolla osapuolet selvittivät erilaisia vaihtoehtoja energiatehokkuustavoitteita parhaiten tukevien konseptien ja ratkaisujen löytämisessä.

– Lähdimme tavoittelemaan energiatodistuksen A-luokkaa ja LEED-luokitusta. Tavoitteeksi asetettiin LEED Silver -tason ympäristöluokituksen saavuttaminen. Projektin aikana havaitun potentiaalin perusteella tavoitetasoa kuitenkin nostettiin loppuvaiheessa GOLD-tasoon, joka myös saavutettiin. Kohde sai arvioinnissa hyvät pisteet erityisesti energiatehokkuudessa rakennuksen maalämpöjärjestelmän ansiosta, kertoo Rajakoski.

Maalämpö valikoitui energialähteeksi ympäristöystävällisyytensä ja kustannustehokkuutensa vuoksi. Myös tontin maaperä oli otollinen maalämmölle. Maalämpöjärjestelmä tuottaa merkittävän määrän keskuksen sekä lämmitykseen että jäähdytykseen tarvitsemasta energiasta. Maalämpö- ja jäähdytysjärjestelmään yhdistyy niitä täydentävä kattosäteilyjärjestelmä, jonka ansiosta lämmin ja viileä ilma jakautuvat tasaisesti korkeassa tilassa.

– Meille on ollut tärkeää olla etulinjassa kokeilemassa uudenlaisia energiaratkaisuja ja kehittää koko toimialaa, korostaa Rajakoski.

Rakennuksen käyttöönoton yhteydessä SRV:n talotekniikan asiantuntijat optimoivat järjestelmän toimimaan mahdollisimman energiatehokkaasti. Heti ensimmäisenä talvena kovat pakkaset koettelivat myös Etelä-Suomea, mutta lämmityskulut uututtaan hehkuvassa jakelukeskuksessa pysyivät alhaisina. Saavutettu hyötysuhde lopulta ylitti arvioidut laskelmat.

– Tehokkaan maalämpöjärjestelmän ansiosta kaukolämmön kulutus on erittäin vähäistä ja kohdistuu lähinnä lämpimän veden tuottamiseen, kertoo Myllyniemi.

Energiatehokkuutta ei kuitenkaan saavutettu olosuhteiden kustannuksella, päinvastoin.

– Yhteisen tahtotilan avulla ja hieman aikaa käyttämällä saavutimme järkevän energiankulutuksen ja todella hyvät olosuhteet, iloitsee Rajakoski.

Yhtä köyttä yhteiseen maaliin

Kohteen suunnittelu ja toteutus etenivät asetetun aikataulun mukaisesti.

– Onnistunut hanke toi meille tyytyväisen käyttäjän. Ja mikä tärkeintä – Stockmann saavutti omat tavoitteensa, ja sitä kautta mekin saavutamme omat tavoitteemme, Rajakoski iloitsee.

Hanke osoittaa todeksi sen, miten suuri merkitys sujuvalla yhteistyöllä on onnistuneen lopputuloksen saavuttamisessa.

– Varastotoimintojemme prosessiautomaation asennusten sovittaminen rakentamisen aikatauluun toimi hyvässä yhteistyössä SRV:n toteutusorganisaation kanssa. Ratkaisuhakuisuus heijastui koko organisaatiossa, mikä näkyi myös hankkeen kokonaislaadussa ja kustannushallinnassa, kiittelee Timo Järvinen, Stockmannin kiinteistötekniikkapäällikkö.

– Yhteistyö osapuolten välillä oli tiivistä. Keskusteluyhteys ja ymmärrys eri osapuolien tavoitteista ja lähtökohdista oli hyvä, minkä lisäksi kaikkien osaamista hyödynnettiin. Meillä oli tosi hyvä porukka hankkeessa mukana ja vedimme yhtä köyttä yhteistä maalia kohti – tällöin asetetut tavoitteet voidaan usein ylittääkin. Nappisuoritus oli koko tiimin voitto, Rajakoski päättää.

Jaa sivu