5 vinkkiä unohtumattomaan kaupunkijuhannukseen

Asuminen

5 vinkkiä unohtumattomaan kaupunkijuhannukseen

Juhannus mökillä? Ei välttämättä – myös kaupunkijuhannus on oikeasti harkitsemisen arvoinen vaihtoehto. Järjestä juhannuksen grillijuhlat kotona tai seikkaile kaupungissa urbaanin luonnon äärellä.

Perinteiseen suomalaiseen juhannukseen yhdistetään mökki, sauna ja grillaus. Voisiko juhannustunnelmaan päästä kaupungissakin? Ehdottomasti! Vältä stressi juhannuksenviettopaikan valinnasta ja rakenna omannäköinen kaupunkijuhannus kotikaupungissasi tai suuntaa varta vasten kaupunkiin juhannuksen viettoon.

Koostimme alle vinkit viihtyisän kaupunkijuhannuksen viettoon pääkaupunkiseudulla.

1. Juhannusjuhlat kotona – grillaa herkut juhannuspöytään

Kaupunkijuhannuksen vietto ei suinkaan tarkoita, että grilliherkut jäävät kaupan hyllyille. Onnistunutta juhannuksen grillijuhlaa vietät myös kaupungissa, kotona kerrostalossakin. Grillin voit laittaa kuumaksi vaikka omalla parvekkeella, mikäli taloyhtiön järjestysmääräykset sen sallivat. Grilliherkut maistuvat tietysti paremmalta, kun naapurisopu säilyy ja grilliä käytetään turvallisesti – vältä siis paloturvallisuusriski ja häiriöt valitsemalla parvekegrillaukseen sähkögrilli.

Grillauspaikka voi löytyä myös taloyhtiön pihalta. Tai katolta, kuten Helsingin Kalasatamasta 134 metriin nousevasta Majakasta, joka on Suomen korkein asuintorni. Majakan 33. kerroksessa vangitsevien merellisten maisemien äärellä kaikkien asukkaiden käytettävissä on kattoterassi varustettuna kesäkeittiöllä ja kahdella grillillä.

Jos grillikatosta tai yhteiskäyttögrilliä ei taloyhtiöstäsi löydy, voi sen hankinnan ottaa taloyhtiössä puheeksi seuraavaa juhannusta ajatellen tai suunnata kaupungin yleisiin grillauspisteisiin. Pääkaupunkiseudulta löytyy lukuisia kivoja grillauspaikkoja ja kesäkeittiöitä, joissa juhannustunnelmaan pääsee takuuvarmasti. Vapaaseen käyttöön tarkoitettuja pihagrillejä löytyy myös urbaanin kaupunkiympäristön keskeltä, esimerkiksi Helsingin Kalasataman Teurastamosta.

2. Perinteiseen juhannussaunaan kaupungissakin

Jätkäsaaren Uudessa saunassa pääset nauttimaan löylyistä myös juhannuksena.

Juhannussaunojaa hemmotellaan myös kaupungissa. Kotisaunan uupuessa voi juhannussauna löytyä omasta taloyhtiöstäsi. Jos taloyhtiön saunavuoro meni sivu suun eikä yhteistä juhannussaunaa ole järjestetty, juhannussaunojan pelastus löytyy kaupungin yleisistä saunoista.

Suuntaa juhannusaattona nauttimaan perinteikkäästä tunnelmasta Helsingin Kallion korttelisaunoihin Sauna Hermanniin, Arlan Saunaan tai Kotiharjun saunaan. Myös uudempaa korttelisaunasukupolvea edustava Jätkäsaaren puupelleteillä lämpiävä Uusi sauna siivittää rentouttavaan juhannustunnelmaan koko juhannuksen ajan.

Mutta missä on järvi? Uimareillekin löytyy useampia vaihtoehtoja! Helsinsingissä virkistävään mereen pulahdat juhannuksenakin Sompasaaren Sompasaunasta, Merihaan Kulttuurisaunasta tai Hernesaaressa sijaitsevasta Löylystä. Perinteiseen juhannustunnelmaan virittäydyt myös Kauppatorin kupeessa Allas Sea Poolin juhannustapahtumassa, merimaisemista nauttien.

3. Seikkailut urbaanin luonnon äärellä ja tapahtumissa

Mustikkamaan kallioilla kelpaa ihastella merta.

Moni kiertää nähtävyyksiä matkoillaan, mutta kotikaupungin tarjoamat mahdollisuudet jäävät vähemmälle huomiolle. Heittäydy turistiksi kotikaupungissasi! Juhannuksena kaupungin vilske hieman rauhoittuu, mutta mahdollisuuksia on kuitenkin tarjolla moneen lähtöön.

Rauhoitu urbaanin luonnon äärellä ja loihdi keskikesän juhannustaiat pääkaupunkiseudun ulkoilualueilla. Esimerkiksi Helsingin Mustikkamaalta löytyy ihania kallioita meren äärellä sekä puistoalueita ja kukkaniittyjä, joilta poimia seitsemän kukkaa tyynyn alle. Ulkoilualueilla järjestetään myös kaikille avoimia juhannustapahtumia, joissa nautit juhannuskokoista turvallisesti.

Menevämpää ohjelmaa tarjoaa Linnanmäen juhannus, joten hyödynnä tilaisuutesi ja anna adrenaliinin virrata Taiga-vuoristoradassa!

4. Lähimatkailulla reissutunnelmaan

Onko matkanteko mielestäsi hauskempaa kuin määränpää? Jäitkö kaipaamaan autossa tai junassa istumisen tunnelmaa? Kaupungissa voit harrastaa lähimatkailua. Hyödynnä suosiotaan kasvattaneita yhteiskäyttöautoja ja huristele tutkimusmatkalle lähes puoli kilometriä pitkään Espoon Keilanimen uuteen Kehä I:n tunneliin tai hyppää junaan eväiden kanssa ja tee ikimuistoinen päiväreissu lähialueille.

5. Rakenna juhannuksesta omannäköinen

Mikäli perinteet eivät ole juttusi ja viettäisit juhannusta mieluiten kotisohvalla kirjan parissa, sekin onnistuu! Kaupunkijuhannuksessa parasta on valinnan vapaus: palvelut, nähtävyydet ja urbaani luonto ovet nopeasti saavutettavissa, mutta halutessasi juhannuskeidas löytyy omasta kodistasi. Rakenna juhannuksesta omannäköisesi, perinteillä höystäen tai täysin uutta luoden.

Ja jos auton nokka suuntaa jo kohti mökkijuhannusta, nauti täysin rinnoin ihanasta juhannuksesta mökkimaisemissa. Harkitse kuitenkin, voisiko kaupunkijuhannus olla sinun juttusi ensi vuonna?

Mukavaa juhannusta!

#SRVrakentaa

Jaa sivu

Samankaltaiset artikkelit