– Asuminen
Kalasataman uusi maamerkki julkistettiin keskiviikkona 2. kesäkuuta 2021 Rediä halkovan Kalasatamankadun eteläpäässä. Taiteilija HC Bergin Nereidi-veistoksen pystytys kesti neljä päivää, mutta lopputulos on sen arvoinen. Kaupungissa on nyt uusi kohtauspaikka, johon ollaan harvinaisen tyytyväisiä. Ohikulkijat pysähtyvät katsomaan, eivätkä vain katso vaan kommentoivat ja ihastelevat ääneen: ”Se on kyllä hieno”, ”parempi kuin kuvittelin”, ”sopii tänne todella hyvin”.
En muista, että mikään patsas olisi koskaan saanut tuntemattomia ohikulkijoita juttelemaan toisilleen yhtä spontaanisti. Taideteos on siis selvästi onnistunut tehtävässään. Se kokoaa ihmisiä yhteen, pysäyttää ja antaa ajattelemisen aihetta.
Patsaan julkistamistilaisuuden avannut Kauppakeskus REDIn johtaja Aleksi Salmela kysyi puheessaan; ”Voiko kulttuuri herättää tämän kaupungin horroksesta”? Aleksi viittasi tietysti puheessaan korona-aikaan, mutta kyseessä oli varmasti myös kannanotto REDIn ja Kalasataman kulttuurimyönteisyyden puolesta. Onhan Suvilahdesta muodostunut nopeasti koko pääkaupunkiseudun keskeisimpiä taide-elämän keskuksista. Kalasatamassa on alusta asti kysytty, onko kaupunki ihmisiä varten, ja jos on, niin miten kaupungista saadaan käyttäjäystävällisempi, ihmistä paremmin palveleva ja inspiroiva?
Näitä asioita pohdittiin jo REDIn ja Kalasataman tornien suunnitteluvaiheessa. Rakennusyhtiö SRV:n toteuttamaan hankkeeseen haluttiin julkiseen kaupunkitilaan sijoitettavaa taidetta.
Päätettiin julistaa kansainvälinen kutsukilpailu vuonna 2016. Oli kriteerejä: teoksen täytyi olla mittakaavallisesti riittävän kokoinen suhteessa alueen muuhun mittakaavaan. Lisäksi sen oli ilmennettävä REDIn taiteen tavoitteita eli ”iloa, oivallusta ja huippukokemuksia”. Yksi kilpailussa menestyneitä oli juurikin HC Berg ja hänen Nereidinsä. HC Berg totesi itse: ”Julkisesta taiteesta tulee henkireikä tiivistyvässä kaupunkikuvassa”. Nereidin tehtävänä on tuoda ympärilleen lisää iloa, aitoutta ja läsnäoloa.
Teos ei ole vielä lopullisessa asussaan. Taiteilijan mukaan Nereidi tulee saamaan syksyyn mennessä valaistuksen, jonka avulla Nereidi voi antaa kutsuhuutoja pimenevissä syysilloissa. Kiinnostava ajatus tämäkin.
Minulle REDI merkitsee suojaista satamaa ja sykkivää modernia miniyhteiskuntaa, joka toimii solmukohtana kaikenlaisten ihmisten päivittäiselle kohtaamiselle. Henkilökohtaisesti Kalasataman alueen merkitys on vielä laajempi, sillä lapsuuteni muodostui saaristosta, purjehduksesta sekä kesistä Helsingissä ja Suomenlinnan ympäristössä. Inspiraation jyvä teokseen juontuu myös niiden seitsemän vuoden ajalta, jolloin opiskelin Arabianrannan Taideteollisessa korkeakoulussa ja alueen ohi pyöräillessäni huomasin siellä olevan vain vanhoja teollisuusrakennuksia ja kehittämättömiä alueita. Nyt ne alueet otetaan käyttöön ja mielestäni täällä tapahtuu jotain erityisen jännittävää REDIn ohella. On ilo ja kunnia olla mukana tässä inspiraationlähteessä. Teen parhaani sen eteen, että REDIstä tulee tulevaisuuden Helsingin merellinen solmukohta.
Uskon, että tulevaisuuden tiivistyvässä kaupungissa julkinen taide tulee toimimaan välttämättömänä henkireikänä, jonka ansiosta myös värikkäämmät ja leikilliset ideat saavat sijaa kaupunkikuvassa. Julkisen taiteen kenttä tulee varmaankin yhä enemmän toimimaan eräänlaisena kokeilulaboratoriona, jossa taiteilijat, suunnittelijat ja muut visuaalisesti kiinnostuneet kaupunkilaiset voivat kokeilla uusia ideoita. Kenties samalla klassinen katutaide integroituu enemmän osaksi uutta kaupunkisuunnittelua ja sitä osataan paremmin käyttää hyödyksi, kun visuaalisesti halutaan uudistaa vanhempia kaupunkialueita. REDIn Nereidissä halusin välittää aikamme hektisen temmon tunnelmaa ja aistimusta ja näyttää kuvallisesti, miten pystymme yhdistämään klassisiin kuvanveistomenetelmiin perustuva muotokuvaosaaminen sekä nykyteknologian antamat uudet visuaaliset mahdollisuudet. Haluan, että teos pystyy olemaan läsnä katsojalle samanaikaisesti monella visuaalisella tasolla. Teosta voidaan lähestyä ja kokea lukemattomista erilaisista lähtökohdista sekä fyysisesti että henkisesti. Siten se tulee osaksi meidän aikamme sosiaalisen median värittämää kaupunkidialogia.
REDIn Nereidi on teos, joka on jatkuvassa muutoksessa ja joka haluaa herättää katsojassa mielikuvia tämän päivän elämästä sekä antaa myös häivähdyksen antiikin ajan mytologiasta ja merellisyydestä. Nereidi herättää uteliaisuuden ymmärtää enemmän itsestämme ja subjektiivisesta todellisuudestamme. Taideteos ei etäännytä tai jätä kylmäksi, kun liikumme sen ympärillä, vaan vangitsee ja kuljettaa katseen. Se houkuttelee meidät ottamaan osaa ajallisesti moniulotteiseen verkkoon, jossa kuva, ajatus ja tuntematon kietoutuvat toisiinsa.
Teokseni aiheet hakevat inspiraatiota monesta eri lähteestä. Se heijastaa tapaani tutkia ja pohdiskella havaintojen kautta valon ominaisuuksia. Valo on jotakin fyysistä ja käsinkosketeltavaa, mutta samalla se on kulttuurihistoriallisesta perspektiivistä katsoen eteerinen, käsittämätön ja mystiikan peittämä. Valolla on kyky tehdä näkymättömästä näkyvää.
Hans-Christian Berg (s.1971) on koulutukseltaan lasitaiteilija ja kuvanveistäjä. Hän tekee isoja, voimakkaita ja energisiä veistoksia. HC Berg valittiin vuoden 2007 nuoreksi taiteilijaksi. Berg on tehnyt useita julkisia teoksia esimerkiksi Turun pääkirjaston pääsisäänkäynnin yhteyteen. Hänen töitään on lukuisien suomalaisten taidemuseoiden kokoelmissa sekä useissa kansainvälisissä kokoelmissa. Berg on saanut lukuisia palkintoja ja tunnustuksia työstään.